Cîțu: Románia felkészült a negyedik hullámra

Cîțu: Románia felkészült a negyedik hullámra
Románia felkészült a koronavírus-járvány negyedik hullámára - jelentette ki szombaton Botoşani-ban Florin Cîţu kormányfő. Elmondta: a kórházak intenzív terápiás részlegei továbbra is megfelelő kapacitással rendelkeznek a COVID-19-betegek kezelésére, az oltóközpontokban pedig országosan naponta 100 ezer ember kaphatja meg az oltást.

A kormányfő szerint a vakcina az egyetlen megoldás a járvány megfékezésére. Éppen ezért ellenőrizni készül az oltóközpontokat, mert meg szeretne győződni arról, hogy Románia megőrizte az oltási kapacitását. Ugyanakkor arra buzdította az embereket, hogy oltassák be magukat.

Mi lesz a tornatermekben berendezett oltóközpontokkal?

Az újságírók felvetették Florin Cîţunak, hogy hamarosan kezdődik a tanév, és több oltóközpont jelenleg iskolai tornatermekben működik. Válaszul a kormányfő elmondta, több elképzelésük is van a hatóságoknak a testnevelés órák megtartására, majd emlékeztetett arra, hogy a kormány nem tenné kötelezővé a maszkviselést a szabadban megtartott tornaórákon, viszont az iskolákban továbbra is kötelező lesz a maszk viselete, emellett tesztelni és oltani is fogják a diákokat. Azt ígérte: megtesz minden lehetségest a jelenléti oktatással történő tanévkezdésért, mivel nagyon fontosnak tartja a diákok személyes jelenlétét az iskolában, tekintettel az online oktatás tavalyi pszichikai hatására.

A miniszterelnök szerint még nyitott kérdés, hogyan zajlik majd az oktatás azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja a 6 ezreléket. „Lehet, hogy egy-egy településen, tanintézményben vagy osztályban át kell térni majd az online oktatásra, de én ragaszkodom ahhoz, hogy az új tanévben jelenléti oktatás legyen”, fejtette ki.

Kötelezővé tennék a közalkalmazottak beoltását…

A miniszterelnök kötelezővé tenné az állampolgárokkal érintkező közalkalmazottak beoltását vagy rendszeres tesztelését. Elmondta, hogy személyes véleménye szerint nem csak az egészségügyi dolgozók, hanem a pedagógusok, illetve a belügyminisztérium és a védelmi minisztérium számára is kötelezővé kellene tenni a koronavírus elleni oltást vagy a rendszeres tesztelésüket.

A kormányfő közölte, hogy ezt az intézkedést javasolni fogja a kormánypártoknak. „Meglátjuk, hogy a szakemberek véleményének függvényében milyen formában fogadja el a koalíció a javaslatomat. (...) Mindenesetre úgy vélem, hogy az állampolgárokkal érintkező közalkalmazottak esetében felelősen kellene eljárnunk”, fogalmazott Cîţu, aki Nemzeti Liberális Párt Botoşani megyei szervezetének mutatja be szombaton az elnökválasztási programját.