Stoltenbeg: a NATO kész megvédeni Romániát és minden tagállamát

Nicolae Ciucă és Jens Stoltenberg közösen tartott sajtótájékoztatót

Stoltenbeg: a NATO kész megvédeni  Romániát és minden tagállamát
Nem engedhető meg Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy megnyerje az ukrajnai háborút, egy ilyen forgatókönyv megvalósulása csapás lenne az ukrajnaiak számára, a NATO-ba tömörült szövetségeseket pedig sebezhetőbbé tetté – jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben szerdán, aki a Brüsszelben két napos hivatalos látogatáson tartózkodó Nicolae Ciucă román miniszterelnökkel közösen tartott közös sajtótájékoztatót.

Jens Stoltenberg kifejtette: a legtöbb háború a tárgyalóasztalnál fejeződik be. Az azonban, hogy Ukrajna mit képviselhet egy béketárgyalás során, az a harctéren elért eredményektől, azaz a megtámadott országnak nyújtott katonai támogatástól függ – mondta. Hangsúlyozta: Oroszország tisztában van azzal, hogy el fogja veszteni az ukrajnai háborút, ezért még több ukrán települést támad, civileket vesz célba, létfontosságú infrastruktúrákat rombol le, és “veszélyes nukleáris retorikát” használ.Kijelentette: Oroszország hamisan azt állítja, hogy Ukrajna arra készül: radioaktív “piszkos bombát” vet be saját területén. A NATO-tagállamok elutasítják ezt a hamis állítást – mondta a főtitkár, és hozzátette: Oroszország nem használhat hamis ürügyeket a további eszkalációhoz az ukrajnai konfliktusban.

Hangsúlyozta: Oroszország nem tudja elrettenteni a NATO-t Ukrajna önvédelméhez nyújtott támogatásának folytatását illetően. A szövetségesek támogatásának köszönhetően az ukrán hadsereg napról napra erősebbé válik – emelte ki. A NATO emellett megerősíti jelenlétét a szövetség keleti szárnyán, a Balti-tengertől egészen a Fekete-tengerig. Ez azt az erős üzenetet hordozza, hogy a NATO kész megvédeni Romániát és minden más tagállamát – tette hozzá.

Nicolae Ciucă a sajtótájékoztatón aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország ukrajnai háborúja felelőtlen, s veszélyes magatartása és kijelentései kihívást jelentenek a régió, valamint az euroatlanti biztonság, a globális stabilitás számára. Kijelentette: a háború bizonyítja Románia stratégiai fontosságát a Fekete-tenger biztonsága szempontjából. Fontosnak nevezte a katonai szövetség elrettentő és védelmi képességeinek fejlesztését, amely – szavai szerint – biztosítja a szövetséges országok azonnali és teljes körű védelmét bármifajta fenyegetés esetén. Hozzátette: a NATO-nak gondosan figyelemmel kell kísérnie a helyzetet a Fekete-tengeren, tekintettel a térségben zajló fejlemények dinamikájára, valamint Oroszország viselkedésének kiszámíthatatlanságára.

„Románia helye a Schengen-térségben van”

Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság (EB) elnökével Románia schengeni csatlakozásáról, az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) ajánlásainak teljesítéséről, az országos helyreállítási terv (PNRR) gyakorlatba ültetéséről tárgyalt Nicolae Ciucă. A kormány közleménye szerint a megbeszélés alkalmával Ciucă kifejtette, a román kormány nagyra értékeli, hogy az EB támogatja a schengeni térség bővítését, és hogy ennek köszönhetően az elmúlt hónapokban Románia erre irányuló törekvése új lendületet kapott. A legutóbbi kiértékelés után megfogalmazott “nagyon jó következtetések” azt igazolják, hogy Románia felkészült a schengeni csatlakozásra, és közelebb viszik az országot ehhez a célkitűzéshez – mondta Nicolae Ciucă az Agerpres hírügynökség közlése szerint.

A miniszterelnök tájékoztatta az EB elnökét az új igazságügyi törvények elfogadásának jelenlegi helyzetéről, hangsúlyozva, hogy az elmúlt hónapok előrelépései egy kedvező MCV-jelentést alapoznak meg.

Biztosította ugyanakkor Ursula von der Leyent, hogy a kormány elkötelezett az országos helyreállítási terv (PNRR) célkitűzéseinek és mérföldköveinek megvalósításával kapcsolatban. Beszélt arról is, hogy javaslatok készülnek a terv kiigazítására, többek közt a RePower EU keretében, amelyek az energiaválságra való reagálást helyezik előtérbe. A kiigazítások azonban nem fogják negatívan érinteni a digitális és zöld átmenetre, valamint az ellenálló képesség fokozására irányuló célkitűzések megvalósítását – ígérte a kormányfő.

Hangsúlyozta, Románia ragaszkodni fog a nyugdíjreformmal kapcsolatos mérföldkövek kiigazításához, beleértve azt is, hogy a felső határt más mechanizmus alapján szabják ki a GDP 9,4%-a helyett. Ugyanakkor kiigazításra szorulnak bizonyos szállításügyi fejlesztési projektek, a szénalapú energiatermelést pedig meg kell tartani a tartalékmegoldások szintjén – jelentette ki.

Ciucă megismételte, hogy Románia elkötelezetten támogatja Ukrajnát, többek között a menekültek befogadása és a gabonatranzit megkönnyítése révén. Örömmel nyugtázta ugyanakkor, hogy az EB elnöke elismerését fejezte ki az Ukrajnát következetesen támogató román hatóságokkal és állampolgárokkal szemben.

A román kormányfő találkozott az Európai Parlament (EP) elnökével, Roberta Metsolával is. “Nem kell tovább vesztegetni az időt. Románia helye a schengeni térségben van” – írta Metsola szerdai Twitter-bejegyzésében, miután az EP székhelyén fogadta a kétnapos brüsszeli látogatáson tartózkodó Nicolae Ciucă kormányfőt. Az EP elnöke több fotót is megosztott a Twitteren a román kormányfővel lezajlott megbeszélésről. A kormány közleménye szerint a megbeszélés témái között szerepelt Románia schengeni csatlakozása, az EU válasza Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziójára, valamint az energiabiztonság kérdése.