Ro-Alert üzenet Tulceában: „tárgyak zuhanhatnak le a légtérből”

Az orosz külügyi szóvivő szerint Románia „provokálja a régiót”

Ro-Alert üzenet Tulceában: „tárgyak zuhanhatnak le a légtérből”
A román-ukrán határ melletti, Tulcea megyei települések lakói keddről szerdára virradóra megkapták az Ukrajna elleni orosz dróntámadásokra figyelmeztető első Ro-Alert üzeneteket – közölte a megye katasztrófavédelmi felügyelősége. Az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint, a katasztrófavédelmi értesítést hajnali egy óra körül kapták meg mobiltelefonjaikra Isaccea város, illetve Luncaviţa, Grindu, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina és Văcăreni község lakói. Mindemellett, a Mediafax hírügynökség kedden arról számolt be, hogy az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova azzal vádolja Romániát, hogy provokatív magatartást tanúsít, feszültséget kelt a régióban azáltal, hogy „Moldovában lázítja a kedélyeket”, és anyagilag támogatja Ukrajnát.

„Tárgyak zuhanhatnak le a légtérből. Őrizzék meg hidegvérüket! Keressenek menedéket pincékben vagy polgári védelmi óvóhelyeken. Óvóhely hiányában maradjanak bent a házban, távol az ablakoktól és a külső falaktól. Becsült időtartam: 90 perc” – fogalmaztak a Ro-Alert üzenetben. Az Agerpres hírügynökség értesülései szerint, a katasztrófavédelem egyelőre nem kapott információkat Románia területét érintő – újabb – incidensekről.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a múlt hét végén döntötte el, hogy Ro-Alert üzenetekben figyelmeztetik az ukrán dunai kikötők elleni orosz támadásokról a határ menti települések lakóit, miután a hatóságok közölték, hogy egy orosz drónhoz hasonlítható repülő tárgy darabjai zuhantak le a Tulcea megyei Ceatalchioi község területére.

A CNSU 31-es számú határozata szerint, „intézkednek az Ukrajnával határos területeken tartózkodó román állampolgárok figyelmeztetéséről, tájékoztatásáról és védelméről.” Mint írják, az orosz-ukrán konfliktusövezetben használt harci eszközök, vagy darabjaiknak román területre való lezuhanásának kockázata esetén a védelmi minisztérium értesíti a katasztrófavédelmi főfelügyelőséget (IGSU), amely Ro-Alert üzeneteket küld ki az érintett lakosságnak és elrendeli a riasztórendszerek aktiválását.

Moszkva szerint abszurd a drónokra vonatkozó vád 

Az orosz külügyi szóvivő Románia álláspontját kommentálva „provokációkról és politikai intrikákról” beszélt a Ria Novosti állami hírügynökségnek. „Ha Romániát olyan nagymértékben foglalkoztatta volna az egész helyzet, talán másképp viselkedett volna. Nem szította volna a feszültséget Moldovában, nem foglalkozna provokációkkal a határon, nem támogatná anyagilag a Zelenszkij-rezsim politikáját, amely csak destabilizálja a régió biztonságát” – fogalmazott Marija Zaharova. A szóvivő szerint a romániai vezetőknek inkább a válság fokozódásának árnyalatain kellene gondolkodni, „amelyben ők is részt vesznek”.

Az orosz külügyminisztérium szerint a román hatóságok hivatalosan nem jelezték, hogy a román területre zuhant dróndarabok Oroszország birtokában levő harci eszközhöz tartoztak volna. Zaharova „abszurdumnak”, egyfajta „zsonglőrködésnek” nevezte az ezzel kapcsolatos állításokat; „Románia azt a pozíciót foglalja el, ami kényelmes. Nem felel semmiért, kitalálhat dolgokat, és másokat hibáztathat” – fejtegette Zaharova.

Ciolacu: Ne veszítsük el a fejünket!

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdai nyilatkozatában nyugalomra intett. „Senki sem támad bennünket, emberek, ne veszítsük el a fejünket így mindannyian megőrülünk […] Annyi történt, hogy maradványok estek le egy, az ukrán hadsereg által eltalált drónból” – kommentálta a román-ukrán határon történt incidenst a kormányfő, nyomatékosítva, hogy meg kell nyugtatni az embereket. Egy bukaresti tűzoltóegység avatási ünnepségén nyilatkozó Ciolacu azt is elmondta, hogy a Tulceában felállított óvóhelyek nem néznek ki túl esztétikusan, de meg tudják védeni a helyieket. „A kockázat nagyon alacsony, de a mi kötelességünk az, hogy felkészüljünk a lakosság védelmére” – emelte ki az avatóünnepségen részt vevő Raed Arafat, az országos katasztrófavédelmi felügyelőség vezetője.

Borítókép: Illusztráció