NATO-parancsnokságot hoznak létre Marosvásárhelyen

NATO-parancsnokságot hoznak létre   Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi helyőrség keretében hozzák létre a NATO regionális különleges műveleti komponensparancsnokságát (Regional Special Operations Component Command - R-SOC). Klaus Iohannis államfő ezzel kapcsolatos kezdeményezését keddi együttes ülésén hagyta jóvá a parlament.

Az elnöki hivatal közlése szerint, a NATO az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt ítélte szükségesnek, hogy elitalakulatainak felkészítése, irányítása és összehangolása érdekében regionális parancsnoki struktúrát hozzon létre a konfliktusövezet közvetlen szomszédságában, Románia és Bulgária részvételével.

 A két NATO-tagállam partnerségében tervezett új regionális parancsnokság vezetését a román fél látja el, mivel Bulgária még nem felel meg az ezzel kapcsolatos NATO-szabványoknak - olvasható a Iohannis átiratában. Az R-SOC a román és bolgár katonák mellett más szövetséges és partnerországok katonáinak speciális kiképzését és felkészítését hivatott irányítani. Az új parancsnokság kezdetben a marosvásárhelyi helyőrségen jön létre, de a hadgyakorlatok alkalmával, illetve válság- vagy konfliktushelyzetekben más, előre kijelölt romániai vagy bulgáriai helyszíneken fog működni.

A romániai R-SOC létrehozását 239 szavazattal három ellenében, 38 tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselőház és szenátus együttes ülésén. Az új parancsnokság 2024-ben éri el teljes műveleti képességét.