Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

PREMIER LEAGUE: VISSZATÉRNEK A HÁROM CSERELEHETŐSÉGHEZ

Az angol labdarúgó-bajnokságban a következő idényben visszatérnek a három cserelehetőséghez. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség korábban jelezte tagországainak, hogy a koronavírus-járvány miatt továbbra is lehetőség van a mérkőzéseken ötöt változtatni, ugyanakkor a Premier League-ben érdekelt klubok képviselői úgy döntöttek, nem élnek ezzel, ugyanis a többség véleménye szerint a két extra futballista pályára küldése főként a bővebb minőségi kerettel dolgozó nagy csapatokat segíti. A The Telegraph beszámolója szerint a csütörtöki szavazáson az érintett húsz klubból 11 támogatta a régi rendszer visszaállítását, egyúttal arról is döntöttek, hogy a találkozókra újra csak 18 futballista lesz nevezhető. Az angol élvonal következő idénye szeptember 12-én rajtol.

ATLÉTIKAI EURÓPA-BAJNOKOK ELTILTÁSA

Az ukrán Natalija Krolt, a 800 méteres síkfutás kétszeres Európa-bajnokát húsz hónapra eltiltották doppingolás miatt. Az atlétika tisztaságáért felelős nemzetközi szervezet (AIU) csütörtöki bejelentése szerint a 2016-os és a 2018-as kontinensviadal aranyérmesének eltiltása idén január 16-tól jövő szeptember 15-ig szól. Natalija Krol szervezetében a doppingvizsgálat a vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatású hidroklorotiazid jelenlétét mutatta ki.

Ugyancsak eltiltották a török Gulcan Mingirt, a 3000 méteres akadályfutás 2012-es Európa-bajnokát, mert a nyolc évvel ezelőtti, londoni olimpián levett vizeletmintájának újraelemzése során tiltott anyag – az anabolikus androgén szteroidok egyike – jelenlétét mutatták ki. A 2012. augusztus 4. és 2014. augusztus 3. közötti eredményeit törölték, eltiltása pedig idén február 3-tól két évre szól.

CSÖKKEN A US OPEN ÖSSZDÍJAZÁSA

Csaknem négymillió dollárral csökken az amerikai nyílt teniszbajnokság összdíjazása, amely idén 53,4 millió dollár lesz. Az Egyesült Államok Tenisz Szövetsége (USTA) bejelentette, hogy a tavalyi 57,2 millióhoz képest 6,7 százalékkal kevesebb pénzt osztanak szét a játékosok között. A férfi és a női egyes bajnokai fejenként 3 millió dollárral gazdagodnak, ez 850 ezer dollárral – 22 százalékkal – kevesebb a 2019-es jutalomnál. Aki már az első fordulóban kiesik, az 61 ezer dollárt vihet haza – ez az egyetlen magasabb pénzdíj a tavalyi tornához képest, amikor csak 58 ezret ért a búcsú a 128 között. A győztes párosok mindössze 400 ezer dollárt kapnak, ami 46 százalékos csökkenés az elmúlt évi 740 ezer után.

Az USTA szombaton döntötte el, hogy a koronavírus-járvány ellenére zöld jelzést ad az augusztus 31-én kezdődő Grand Slam-tornának, és kitart a zárt kapus rendezés mellett. A viadal helyszínéül szolgáló Billie Jean King Nemzeti Teniszcentrum augusztus 22-től a Cincinnatiből áthelyezett férfi és női tornának ad otthont, az lesz a US Open főpróbája.