Sporthírek röviden a nagyvilágból

Sporthírek röviden a nagyvilágból

EASTBOURNE: FUCSOVICS KIESETT A NYOLCADDÖNTŐBEN

Fucsovics Márton 2 óra 33 perces mérkőzésen kiesett az Eastbourne-ben rendezett 609 ezer euró összdíjazású füvespályás férfi tenisztorna nyolcaddöntőjében. A világranglistán 49. magyar játékos kedden este nagy csatában verte a szlovén Aljaz Bedenét, ezzel 100. mérkőzését nyerte ATP- vagy Grand Slam-tornákon. Füvön viszont még csak az ötödik győzelmét aratta. A jubileumi siker után azonban nem sokat pihenhetett, szerdán már ismét pályára szólították a dél-angliai üdülőhelyen.

A 16 között eredetileg az ötödik helyen kiemelt, így az első fordulóban erőnyerő Reilly Opelka (32.) lett volna az MTK játékosának az ellenfele, de az amerikai óriás visszalépett. Így helyette a selejtezőből szerencsés vesztesként felkerült dél-koreai Kvon Szun Vu (77.) várt rá, akivel még nem találkozott pályafutása során.

A 23 éves riválist az első helyen emelték ki a kvalifikációban, de kikapott a hazai környezetben szabadkártyával szereplő Alastair Graytől, aki az 1133. helyen áll.

Eredmény, nyolcaddöntő: Kvon Szun Vu (dél-koreai)-Fucsovics Márton 7:6 (4), 6:7 (4), 6:3.

GÁL CSABA A RÖGBISZAKOSZTÁLY ELNÖKE

A Kolozsvári Universitatea Sportklub rögbiszakosztálya kinevezte az új elnököt Gál Csaba személyében. A 88-szoros válogatott Gál Bánffyhunyadon született, 36 éves, 2005 és 2015 képviselte a nemzeti színeket, közte 11 találkozót játszott három világbajnokságon, 2006-ban Európa-bajnoki címet szerzett és 70 meccset játszott az európai kupákban. A sportoló 1997-ben kezdte pályafutását a kolozsvári egyetemistáknál, 2004-től négy idényben a Bukaresti Dinamót erősítette, amellyel szerzett egy bajnoki bronzérmet. A Nagybányai Tudomány/Ştiinţa 2009-ben szerződtette, ahol öt évet játszott, háromszor lett bajnok és kupagyőztes, egyszer pedig Szuperkupa-győztes. Visszatért Kolozsvárra 2014-ben, ahol a 2018-as visszavonulásáig erősítette a fekete-fehéreket.

COPA AMÉRICA: A BRAZILOK A 100. PERCBEN SZERZETT GÓLLAL JUTOTTAK TOVÁBB, MAJD KÖVETTE ŐKET URUGUAY ÉS PARAGUAY

A címvédő házigazda brazil válogatott a 90. + 10. percben szerzett góllal 2–1-re legyőzte a kolumbiai csapatot a labdarúgó Copa Américán, és ezzel bejutott a negyeddöntőbe. A 78. percben esett brazil egyenlítő találat előtt a labda hozzáért Néstor Pitana argentin játékvezetőhöz, a szabályok értelmében így meg kellett volna állítania a játékot, ám ezt nem tette. A kolumbiaiak hevesen reklamáltak, egy ponton nem is akarták folytatni a meccset. Így aztán több mint tíz percet hosszabbított a bíró, és ennek köszönhetően a hazaiak még a győztes gólt is megszerezték.

Uruguay és Paraguay is nyert, így bejutott a negyeddöntőbe, előbbi Bolíviát, míg utóbbi a már korábban továbbjutott Chilét múlta felül csütörtökön, egyaránt 2–0-ra. Az A-csoportból az ezúttal szabadnapos Argentína is biztosította már a helyét a legjobb nyolc között.

Eredmények:

B-csoport: • Brazília–Kolumbia 2–1 (gól: Firmino – 78. és Casemiro – 90. + 10. perc, illetve Diaz – 10. perc) • Ecuador–Peru 2–2 (Tapia – 23., öngól és Preciado – 45. + 3. perc, illetve Lapadula – 49. és Carriloo – 54. perc). Venezuela szabadnapos volt. A sorrend: 1. (és már továbbjutott) Brazília 9 pont/3 mérkőzés, 2. Kolumbia 4/4 (3–4), 3. Peru 4/3 (4–7), 4. Ecuador 2/3 (4–5), 5. Venezuela 2/3 (2–5).

A-csoport: • Uruguay–Bolívia 2–0 (Lampe – 40., öngól és Cavani – 79. perc) • Paraguay–Chile 2–0 (Samudio – 33. és Almiron – 58. perc, 11 m). Az állás: 1. (már továbbjutott) Argentína 7 pont/3 mérkőzés, 2. (már továbbjutott) Paraguay 6/3, 3. (már továbbjutott) Chile 5/4, 3. 4. (már továbbjutott) Uruguay 4/3, 5. Bolívia 0/3.

A két csoportból az első négy-négy helyezett jut tovább a kieséses szakaszba.

CFR 1907: FRANCIA KÖZÉPPÁLYÁS ÉRKEZHET

Sajtóhírek szerint a Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapata megegyezett a 28 éves Guessouma Fofana francia középpályással, aki a hónap végén szabadon igazolható lesz a Ligue 2-ben játszó Guingamptól érkezik, ebben az idényben 24 mérkőzésen lépett pályára, három gól mellett egy gólpasszt is jegyzett. A transfermarkt szakportál szerint Fofana értéke 650 ezer euró, sportpályafutása során még további francia csapatoknál fordult meg (Le Mans, Amiens, Lyon – La Duchere és US Boulogne B). A vasutasokhoz kapcsolódó hír, hogy a szerződése nyári lejárta után maradásra bírták a litván Giedrius Arlauskis kapust, a 33 éves hálóőrt a Perzsa-öböl környéki országok keresték meg, de ezúttal nem tudták távozásra bírni (mint ahogy korábban sikerült a szaúdi Al Shababnak).

U FC: ALEXANDRU GÎŢ A 10. SZERZEMÉNY

A Kolozsvári U FC másodosztályú labdarúgócsapata megegyezett a temesvári születésű Alexandru Daniel Gîţ hátvéddel, a 23 éves játékos a klub 10. leigazolt játékosa. Gîţ korábban játszott még a Kolozsvári Egészség, Magyarigeni Teljesítmény, Brăilai Dacia Unirea, Bodzavásári/Buzăui Gloria és legutóbb az élvonalba jutott Krajovai U 1948 alakulatánál.

BÖLÉNYEK LIGÁJÁBAN A KOLOZSVÁRI UNIVERSITATEA SK KÉZILABDACSAPATA

A Kolozsvári Universitatea Sportklub férfi kézilabdacsapata nemrég a „vonal alatt végzett” a feljutási/kiesési osztályozó tornán, de a következő idényt mégis a Bölények Ligájában kezdheti meg. Az egyenes ágon feljutott Székelyudvarhelyi Szejke SK ugyanis úgy döntött, hogy pénzügyi megfontolásból az A-osztályban indul, így az üresen maradt helyre a szakszövetség meghívta a kolozsvári gárdát az élvonalba, s az egyetemisták éltek a lehetőséggel.

A LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG NYOLCADDÖNTŐINEK PROGRAMJA

Június 26.:Wales–Dánia, Amszterdam, 19.00 óra.Olaszország–Ausztria, London, 22.00 óra.Június 27.:Hollandia–Csehország, Budapest, 19.00 óra.Belgium–Portugália, Sevilla 22.00 óra.Június 28.:Horvátország–Spanyolország, Koppenhága, 19.00 óra.Franciaország–Svájc, Bukarest, 22.00 óra.Június 29.:Anglia–Németország, London, 19.00 óra.Svédország–Ukrajna, Glasgow, 22.00 óra.

A mérkőzéseket élőben közvetíti az m4sport és a Pro tv.