Sporthírek röviden a nagyvilágból

Sporthírek röviden a nagyvilágból

LEZUHANT EGY SZURKOLÓ A WEMBLEY LELÁTÓJÁRÓL

Súlyos állapotban van az a szurkoló, aki leesett a londoni Wembley Stadion lelátójáról vasárnap az Anglia–Horvátország Európa-bajnoki csoportmérkőzésen. A létesítmény szóvivője közölte, az eset közvetlenül a meccs kezdete után történt. A nézőt a helyszínen azonnal orvosi ellátásban részesítették, majd súlyos állapotban kórházba szállították. A szóvivő hozzátette, az európai szövetséggel (UEFA) együttműködve teljeskörűen kivizsgálják a balesetet.

Az 1–0-s hazai sikerrel zárult találkozót 18 497 néző látta a helyszínen, 2019 novembere óta ez volt az első meccse az angol válogatottnak, amelyet szurkolók előtt játszhatott. Az Európa-bajnokság két elődöntőjét és a finálét is a Wembleyben rendezik majd.

COPA AMÉRICA: BRAZÍLIA SIMÁN VERTE VENEZUELÁT A NYITÓFORDULÓBAN

A brazil labdarúgó-válogatott simán, 3–0-ra legyőzte Venezuela legjobbjait a 2020-ról idénre halasztott Copa América nyitófordulójában. A házigazda brazilok a 23. percben Marquinhos révén egy szöglet után kerültek előnybe, a védő közvetlen közelről kotorta be a labdát a kapuba. A második félidőben előbb Neymar büntetőből, majd Gabriel Barbosa volt eredményes, amivel kialakult a 3–0-s végeredmény. A harmadik gólnál Neymar adta az asszisztot, amivel immár holtversenyben ő a brazil válogatott történetének legtöbb gólpasszát kiosztó játékosa 47-tel – a Paris Saint-Germain klasszisa Pelét érte be az örökranglistán.

Eredmények, B-csoport: • Brazília–Venezuela 3–0 (gól: Marquinhos – 23., Neymar – 64., 11 m és Gabriel Barbosa – 89. perc) • Kolumbia–Ecuador 1–0 (Edwin Cardona – 42. perc).

CFR 1907: BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉSEK AUSZTRIÁBAN

Mint ismeretes, az Ausztriában edzőtáborozó Kolozsvári CFR 1907 labdarúgó bajnokcsapata öt előkészületi mérkőzést vív nemzetközi csapatokkal. Az együttes honlapja és közösségi oldala közzétette a barátságos meccsek menetrendjét.

A tervezett ellenfelek és időpontok: FC Wels (osztrák) – június 16., PFK Razrgar Ludogorec (bolgár) – június 19., Puskás Akadémia – június 22., Dinamó Moszkva (orosz) – június 26., Újpest FC – június 28.

LA LIGA: A GIRONA NAGYOT LÉPETT AZ ÉLVONAL FELÉ

A Girona 2–1-re győzött a Rayo Vallecano vendégeként a spanyol másodosztályú labdarúgó-bajnokság rájátszásának döntőjében, ezzel nagy lépést tett afelé, hogy két év után visszajusson az élvonalba. A VAR mindkét csapattól „vett el” gólt a párharc vasárnap késő este lejátszott első mérkőzésen. Isi Palazón bombájával a hazaiak korán vezetést szereztek, Enric Franquesa az első játékrész hajrájában egyenlített, majd a fordulás után, egy gyors támadás végén a szenegáli Mamadou Sylla már a vendégeket juttatta előnyhöz – és az kitartott a lefújásig. Egyenes ágon az Espanyol Barcelona és a Real Mallorca jutott fel a spanyol első osztályba, a La Ligába. A visszavágót egy hét múlva, június 20-án, vasárnap játsszák.

MAGYAR ÉS ROMÁN OLIMPIAI KVÓTÁK

A férfiak öttusa vb-versenyét Marosi Ádám nyerte Kairóban, ezzel ő is tokiói résztvevő lehet. A Marosi, Demeter Bence, Bereczki Richárd összeállítású magyar csapat szintén az első helyen végzett. A vívást már szombaton lebonyolították, Marosi nagyszerűen teljesített, 26 ellenfelét legyőzte, miközben csak kilenctől kapott ki, ezzel az orosz Alekszandr Lifanov mögött második lett. A 200 méteres úszásban a 11. időt érte el, de kicsik voltak a különbségek. Már két szám után az élen állt, és ezt a pozícióját a hibátlanul teljesített lovaglásával meg is őrizte. A négy lövészettel megszakított 3200 méteres futást végig kontrollálta, kemény küzdelemben, de magabiztosan harcolta ki a győzelmet. Másodikként Lifanov, harmadikként az egyiptomi Ahmed Elgendi ért a célba. Az első három helyért járt olimpiai kvóta. Demeter a kilencedik, Bereczki a 25., Kardos Bence a 34. helyen végzett.

Öttusában eddig Demeter, Marosi, Kasza Róbert, Bereczki és Kardos, illetve Kovács Sarolta, Gulyás és Alekszejev szerzett kvótát, de nemzetenként nemenként maximum két versenyzőt lehet nevezni.

*

Országos csúcsot döntött súlylökésben Rareş Andrei Toader a csehországi Brnóban rendezett nemzetközi versenyen, s a 21,29 méteres eredménnyel olimpiai szintet (21,10) is teljesített. Toader a hónap elején a kolozsvári országos bajnokságon is megdöntötte a rekordot, de a 21,06 m-es teljesítmény még nem jelentett kvótát. Sorin Tirichiţă tanítványa a hetedik román atléta, aki utazhat Tokióba, övé a 88. kvóta.

CSILICS 19. TORNAGYŐZELMÉT ARATTA STUTTGARTBAN

A horvát Marin Csilics megnyerte a stuttgarti füvespályás férfi tenisztornát, amelynek vasárnapi döntőjében két játszmában, 7:6 (2), 6:3 arányban győzte le a harmadik helyen kiemelt kanadai Félix Auger-Aliassime-ot. A finálé első szettje csak a rövidítésben dőlt el, a másodikban aztán Csilics 4:3-as vezetésénél brékelőnyhöz jutott, majd szervajátékával lezárta a mérkőzést, amely 1 óra 50 percet tartott. A rutinos, 32 éves Marin Csilics összesítésben már a 19. tornagyőzelmét aratta, 2018 óta az elsőt. A 20 éves tengerentúli játékos viszont pályafutása nyolcadik ATP-döntőjét is elbukta, a német városban két éve is a fináléig jutott.

KONTA JOHANNA NYERTE MEG A NOTTINGHAMI TORNÁT

A brit színekben versenyző magyar származású Konta Johanna nyerte meg a Nottinghamben rendezett füvespályás női tenisztorna döntőjét. Az első helyen kiemelt Konta a vasárnapi fináléban a negyedikként rangsorolt kínai Su-aj Csangot győzte le két sima szettben, 6:2, 6:1-re mindössze egy óra alatt. A világranglista 20. helyén álló teniszező kilencedik alkalommal játszott döntőt a WTA-sorozatban és negyedszer nyert. Su-aj Csang a negyedik fináléjában másodszor veszített.

FÉRFI KÉZILABDA BL: TIZEDSZER NYERT A BARÇA

A Barça 36–23 (16–11) arányban legyőzte a dán Aalborg HB csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi döntőjében Kölnben. A spanyol együttes 15. alkalommal játszott döntőt a BL-ben – illetve elődjében, a BEK-ben –, és tizedszer győzött. A legrangosabb európai kupasorozat 1956 óta íródó történetében ez a legnagyobb különbséggel megnyert döntő.