Sima magyar vereség a románoktól a női kézilabda Eb-n

A magyar válogatott 29–21-re kikapott a világbajnoki bronzérmes román csapattól a svédországi női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében, vasárnap.

A két együttes korábban 95 alkalommal mérkőzött meg egymással, eddigi összecsapásaikon 54 magyar siker mellett 9 döntetlen és 32 román győzelem született. Legutóbb november 27-én, Kolozsváron találkoztak, ahol a Kárpát Kupa fináléjában Kim Rasmussen szövetségi kapitány együttese 29–24-re legyőzte a házigazdát. A román együttest a Győri Audi ETO KC vezetőedzője, Ambros Martín irányítja, aki az év első felében Elek Gáborral közösen még a magyar csapat élén dolgozott.

A helsingborgi mérkőzés Kovács Anna találatával indult, ám a románok gyorsan magukhoz vették a vezetést, és a 12. perc végére 7–4-es előnyre tettek szert, így a védés nélküli Kiss Évát Szikora Melinda váltotta a kapuban. Három percre rá Kim Rasmussen időt is kért, ugyanis Cristina Neagu harmadik találata után 9–5-re növelte a fórt Románia. A taktikai megbeszélés ellenére a 19. percben 11–6-os román előnyt mutatott az eredményjelző, és bár a lehetőség megvolt a három találatra zárkózásra, a különbség végül tovább nőtt: másfél perccel a szünet előtt már 15–8-ra vezetett az ellenfél.

A fordulást követően szétesett a magyarok játéka, a sorozatos hibákat kihasználó román együttes 18–9-re növelte előnyét. Kiss hétméterest védett, míg a némileg javuló védekezés nyomán Kovács emberelőnyben üreskapus góllal hatra csökkentette a különbséget (20–14). A románok azonban megrázták magukat, így újra nyolc volt közte az utolsó negyedórára fordulva (22–14). A hajrában a végül tíz találatig jutó Neagut pihentető román együttes könnyedén tartani tudta a különbséget, és végül nyolc találattal győzött.

„Nem azt tettük, amit kellett volna. Nagyon passzívak voltunk az elején, nyomást kellett volna kifejtenünk” – értékelt Kim Rasmussen az M4 Sportnak. Kifejtette, tudták, hogy van olyan román játékos, aki lentről szeret lőni, készültek erre, mégis sok gólt kaptak ilyen szituációból. Hozzátette, szerinte a második félidő elején a játékvezetők néhány esetben a románoknak kedveztek döntéseikkel, míg saját együttesének csak egy hétméterest ítéltek a mérkőzés végén.

Korábban: Oroszország–Csehország 26–24, a Dánia–Norvégia találkozó még nem ért véget. A csoport ideiglenes állása: 1. Románia 4 (72–61), 2. Dánia 4 pont (56–48), 3. Norvégia 4 (46–42), 4. Csehország 2 (80–81), 5. Oroszország 2 (64–69), 6. Magyarország 0. A csoport további programja: kedden: Csehország–Románia, Magyarország–Norvégia, Dánia–Oroszország; szerdán: Magyarország–Oroszország, Dánia–Románia, Norvégia–Csehország. A középdöntős csoportok első két helyezettje az elődöntőbe jut, míg a harmadikként záró együttesek az Európa-bajnokság ötödik helyéért mérkőznek meg egymással.