Sikertörténet pluszköltséggel: ingyenbérlet az ingázó diákoknak

Visszaváltási rendszer: segítene a polgármesteri hivatal

Sikertörténet pluszköltséggel: ingyenbérlet az ingázó diákoknak
A keddi tanácsülésen elfogadott határozat szerint november 1-jétől minden Kolozsváron tanuló iskolás diák, aki a város metropoliszövezetében lakik és onnan ingázik iskolába, ingyenesen használhatja a tömegközlekedés összes járatát Kolozsváron is (a lakhely szerinti településen belüli ingyenes tömegközlekedés mellett). A tanulók bérletének költségeit Kolozsvár önkormányzata finanszírozza; az érintett települések: Ajton, Apahida, Kisbács, Kajántó, Csürülye, Felek, Szászfenes, Gyalu és Magyarpeterd. Emil Boc polgármester elmondta: ez az intézkedés hárommillió eurójába kerül az önkormányzatnak. A polgármester felvetette azt is, hogy november 30-tól országos szinten életbe lép az a rendelet, miszerint a nagyobb üzletekben és a bevásárlóközpon­tokban kötelező módon visszaveszik az üvegeket, műanyag palackokat, sörösbádogokat. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal pedig igyekszik biztosítani az ehhez szükséges tárhelyet.

Megszavazta tegnapi rendes ülésén a kolozsvári helyi tanács, hogy november 1-jétől minden Kolozsváron tanuló iskolás diák, aki a város metropoliszövezetében lakik, és onnan ingázik, ingyenesen használhatja a tömegközlekedés összes járatát Kolozsváron – a lakhely szerinti településen belüli ingyenes tömegközlekedés mellett. Emil Boc polgármester rögtön hozzá is tette: ez az intézkedés hárommillió eurójába kerül a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnak, amely a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP) alárendeltségében áll.

– Az iskolások ingyenes tömegközlekedése újabb sikertörténet ebben a projektben. Jelenleg, ezzel a határozattal együtt az iskolás diákok és az állami egyetemeken tanuló egyetemisták utazását oldottuk meg. Természetesen, nem zárjuk le a projektet, és arra buzdítom a kolozsvári és Kolozsvár környéki településeken élő családokat, hogy bátorítsák iskolás gyerekeiket a tömegközlekedés használatára tette hozzá Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere.

A tanácsülés elején Emil Boc elmondta: mivel november 30-tól – várhatóan – életbe lép az az országos rendelet, amelynek értelmében a nagyobb üzletek és bevásárlóközpontok kötelesek ötven bani ellenében visszavenni a lakosoktól a pillepalackokat, üvegeket és sörösbádogokat, mivel a törvényes rendelkezés ezt lehetővé teszi, a polgármesteri hivatal kész partnerséget kötni ezekkel a kereskedelmi egységekkel, hogy átadjanak az üzleteknek használat céljából bizonyos felületet, ahol ez a beváltott és újrahasznosítható hulladékot elraktározhatják.

– Ilyen visszaváltási rendszer Európa-szerte működik. Ugyanaz történik, mint a polgármesteri hivatal által megvásárolt három berendezés esetében: az újrahasznosítható hulladék nem kerül a szemetesládába, sem az integrált hulladékkezelő központba (CMID), hanem egyenesen az újrahasznosítás szakaszába lép – magyarázta a tanácsülésen a polgármester.

A városvezetőtől megtudtuk: nemrég új játszóteret adtak át a Monostor negyedben, a Kalotaszegi/Grigore Alexandrescu utca 2. szám és a Kalányos/Primăverii utca 4. szám közötti területen, használaton kívüli hőközpont helyén alakították ki 1,6 millió euróból. Jól haladnak a Lomb negyedbe tervezett napelempark, illetve a kolozsvári reptér közelében a park and ride munkálatai.

A városi tanácsosok megszavazták azt a határozatot is, miszerint 1000 lejről 1500 lejre növelik a jövedelemhatárt, amely lehetővé teszi a kisnyugdíjasok számára az ingyenes fogászati kezelés igénybevételét. Erre a célra 400 ezer lejt költ az önkormányzat, és a polgármester értesülései szerint a kolozsvári nyugdíjasok tíz százaléka érintett.

„Nagy népszerűségnek örvend ez a szociális programunk Kolozsváron. A programban való részvétel feltételei részben módosulnak: azok a nyugdíjasok lehetnek kedvezményezettek, akiknek nyugdíja és egyéb havi jövedelme összesen nem haladja meg az 1500 lejt (1000 lej helyett). Erre a változtatásra azért volt szükség, mert a nyugdíjak növelésével a kedvezményezettek száma csökkent volna” – részletezte Oláh Emese alpolgármester.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)