Elhúzódhat a tömegközlekedés beindítása Gorbó községben

Broaina: központi segítségre van szüksége a településnek

Elhúzódhat a tömegközlekedés beindítása Gorbó községben
Régi vágya a Gorbó község és a hozzá tartozó magyarlakta települések, Magyarvista és Türe lakóinak a metropoliszövezeti tömegközlekedés kibővítése. A többnyire Kolozsváron munkát találó helyieknek vagy a kincses városból kiköltözötteknek rendszeresen be kell utazniuk a megyeközpontba, és az ezzel járó költségek pedig számottevőek még akkor is, ha az ingázók telekocsi rendszerben oldják meg az utazást. Lapunk Broaina Gheorghe Lucianhoz, Gorbó község polgármeste­réhez fordult, aki a Szabadságnak elmondta: az elmúlt években intézkedtek az ügy megoldása érdekében, de eddig nem jártak sikerrel. Magyarvistán és Türében aláírást gyűjtöttek, de a hatóságok ezt nem vették figyelembe. Ugyanakkor a Kolozs Megyei Tanácshoz fordultak segítségért, ám a döntéshozó testület által kiírt tömegközlekedési licitre egyetlen cég sem jelentkezett. Az ügyben megkerestük Liviu Neagot, a CTP vezérigazgatóját is.

A kolozsvári telkek és ingatlanok, valamint a lakbérek csillagászati ára miatt az utóbbi évtizedekben egyre több fiatal pár és család költözött a Kolozsvár vonzáskörzetéhez tartozó községekbe, illetve az ezekhez tartozó falvakba. A „kivándorláshoz” természetesen hozzájárultak a bizonyos tevékenységi területen dolgozók alacsony fizetései, illetve a bankok által lakásvásárlásra nyújtott kölcsönök magas kamatjai.

Voltak olyan fiatal párok is, akik a csend, a nyugalom és a friss levegő miatt költöztek el a kincses városból, vagy azért, hogy veteményeskertet gondozhassanak, háziállataik pedig megfelelő térrel rendelkezzenek. Sokan nyugodt és egészséges környezetben kívánták felnevelni gyermekeiket, megóvva őket a nagyváros veszélyeitől és a bűnözés negatív hatásaitól.

Nagy igény, kevés bérlet…

Sokan felmérték ugyan a 10 vagy akár 30 kilométer távolságból Kolozsvárra történő ingázás anyagi következményeit, ám a koronavírus-járvány, az energiaárak és az infláció növekedése, valamint az ukrajnai háború hatásai felülírták az eredeti kalkulációkat. Kezdetben a megyeközpontot elhagyók saját személygépkocsijuk igénybevételével oldották meg az ingázást, az árak emelkedésével viszont, egymás reggeli programjához igazodva, a telekocsi rendszert kezdték alkalmazni, a sokrétű tevékenységek, személyes és munkahelyi kötelezettségek viszont lehetetlenné tették a közös hazatérést.

A metropoliszövezeti tömegközlekedéssel foglalkozó, több közigazgatási egységet magába foglaló egyesület a polgármesteri hivatalok kérése alapján folyamatosan bővítette a buszhálózatot, ám lapunk információi szerint a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP) kapacitása lassan eléri a maximumot, ezért új tagok felvételét szkepticizmussal fogadják. A bővítés észszerűsítéséhez az is hozzájárul, hogy bizonyos helyeken sokan aláírják az igénylistát, ám amikor konkrétumokra kerül sor, akkor csak nagyon kevesen kötnek bérletet, ezért a járat veszteségesnek bizonyul, a költségkülönbözetet a közigazgatási egységnek kell kiegyenlítenie. Információink szerint így történt ez Magyarpeterd esetében is, ahol a kérvényt ugyan több százan látták el kézjegyükkel, ám végül csak körülbelül öten váltottak bérletet.

A magyarlakta Magyarvista és Türe lakói részéről a tömegközlekedés bevezetésével kapcsolatban érkezett jelzések alapján a Szabadság júliusban megkereste Broaina Gheorghe Lucian polgármestert, aki hosszas egyeztetést követően válaszolt kérdéseinkre.

Az elöljáró közölte: a törvényes rendelkezések értelmében előbb a Kolozs Megyei Tanácshoz fordultak annak érdekében, hogy magánvállalkozó licit alapján vállalja el a tömegközlekedés biztosítását Magyargorbón, Magyarvistán és Türében. – A megyei döntéshozó testület illetékeseitől származó információk alapján sajnos egyetlen vállalat sem jelentkezett a Kolozsvár és a Magyargorbó közötti tömegközlekedés beindítására. Ennek következtében a Metropolisz­övezeti Tömegközlekedési Egyesülethez fordultunk annak érdekében, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal hatáskörébe tartozó CTP autóbuszai szolgálják ki a község lakóit – fogalmazott a gorbói polgármester.

Megkérdeztük: megítélése szerint mikor fog behajtani az első busz Magyarvistára és Türébe. Broaina Gheorghe Lucian közölte: úgy véli, a tömegközlekedés bevezetéséhez központi segítségre van szükség, ám nem részletezte, pontosan mire gondolt.

Liviu Neag: több hónapig eltarthat az indítás

A Szabadság megkereste a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP, volt RATUC) vezérigazgatóját, aki a korábbi tapasztalatok alapján pontosan tudja, mivel jár, és mennyi időt vesz igénybe a metropoliszövezet valamelyik települését kiszolgáló tömegközlekedés beindítása.

– Benyújtották a kérést, amelyet az egyesület valamennyi tagjának el kell fogadnia. Jelenleg a grémium tíz polgármesteri hivatal képviselőjéből áll. Ezt követően bírósági határozat igényeltetik, így a folyamat több hónapig elhúzódhat. Kedden, szeptember 5-én megbeszélést folytatunk a gorbói polgármesteri hivatal vezetőségével, elemezzük a lehetséges megoldásokat – közölte a CTP főnöke.

Neag hozzátette: úgy véli, ideiglenesen különjárat rendszerben közlekedő kisbusszal szolgálnák ki a gorbói, magyarvistai és türei lakosokat, s amennyiben ezek száma nőne, bevezetnék a menetrendszerinti járatot.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)