Shakespeare-ünnep a Bulandra Színháznál

Shakespeare-ünnep a Bulandra Színháznál
Online Shakespeare-héttel tiszteleg a drámaíró áprilisi 23-i születésnapja előtt a bukaresti Bulandra Színház, közölte az intézmény. Mint írják, 23 felejthetetlen produkciót mutatnak be különböző eszközök segítségével a színház repertoárjából április 22 és 26 között az intézmény Facebook-oldalán, valamint a www.bulandra.ro és www.smartradio.ro weboldalakon.

Az 1947 és 2020 közötti periódus Shakespeare-előadásait fotók és érdekes információk kíséretében teszik közzé a Facebook-oldalukon. „A fényképek többsége első alkalommal kerül a nyilvánosság elé és olyan előadások jeleneteit mutatják be, mint az 1961-es Ahogy tetszik Liviu Ciulei rendezésében, az Andrei Șerban által rendezett 1968-as Julius Caesar, az Alexandru Tocilescu 1985-ös Hamlet-rendezése, vagy A makrancos hölgy Mihai Măniuțiu rendezésében 2000-ből.” – írja közleményében a színház.

Olyan színészeket láthatunk fontos szerepekben a közzétett fotókon, mint Fory Etterle, Beate Fredanov, Octavian Cotescu, Ileana Predescu, Clody Bertola, Petre Gheorghiu, Rodica Tapalagă, Florian Pittiş, Gina Patrichi, Toma Caragiu, Ştefan Bănică, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Mariana Mihuţ, Virgil Ogăşanu, Emmerich Schaffer, Oana Pellea, vagy Marcel Iureş.

Ami az előadásokat illeti, elsőként április 22-én, szerdán este 7 órától a Liviu Ciulei által rendezett 1979-es Vihar című darab próbái közben készült filmet közvetítik, amelyet a filmtörténész és filmkritikus Costel Safirman készített. Ezt követően csütörtökön, április 23-án szintén este 7 órától teszik közzé az 1994-es Téli rege felvételét, amelyet Alexandru Darie rendezett.

(Borítókép: Liviu Ciulei (jobbról) a Vihar rendezése közben, előtérben Ion Caramitru, mögötte Mariana Mihuț és Florian Pittiș. Fotó forrása: Bulandra Színház)