Online Shakespeare-fesztivál Krajován

Online Shakespeare-fesztivál Krajován
Április 23-án ünnepli a színházi világ William Shakespeare születésnapját. Amint arról már olvashattak, idén a Royal Shakespeare Company a globális közönség közreműködését kérte a abban, hogy együtt ünnepeljenek, a bukaresti Bulandra Színház pedig online Shakespeare-héttel tiszteleg a világhírű drámaíró előtt.

Ma kezdődőtt volna a krajovai Nemzetközi Shakespeare Fesztivál is, de sajnos a jelenlegi helyzet miatt a szervezők kénytelenek voltak elhalasztani a nagy népszerűségnek örvendő rendezvényt, bejelentésük szerint erre csupán 2021-ben kerülhet sor. De, hogy a színházszerető közönség ne maradjon élmény nélkül, úgy döntöttek, hogy a fesztivál szokásos tartama alatt, április 23-a és május 3-a között a rendezvény Facebook-oldalán kínálnak előadás-felvételeket az archívumukból.

Érdemes figyelemmel kísérni a fesztivál Facebook oldalát: Festivalul International Shakespeare, Craiova.

„Megpróbáltunk módot találni arra, hogy miként lehetünk együtt a nehéz körülmények ellenére is. Szerencsére a technológia lehetővé teszi számunkra, hogy virtuális tereket hozzunk létre, amelyeket megoszthatunk másokkal. A fesztivál jelenlegi, »otthoni« változata ígéret arra, hogy minden akadályt képesek vagyunk leküzdeni. (…) A művészek és a közönség közösen hozza létre ezt a különleges formát, amelyre sokáig emlékezni fogunk” – nyilatkozta közleményében Vlad Drăgulescu, a színház és a fesztivál művészeti vezetője.

A drámaíró életének és munkásságának ünneplésébe élő bejelentkezések formájában kapcsolódnak be színészek Németországból, Hollandiából, Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból, Franciaországból, Indiából és a világ számos más pontjáról. A több mint 25 éves archívum segítségével a szervezők olyan hazai rendezők előadásait teszik közzé, mint Silviu Purcărete, Vlad Mugur vagy Tompa Gábor, de láthatók felvételek a nemzetközi színtérről is: Robert Wilson, Declan Donnellan, Jurij Butusov rendezései, vagy a Berliner Ensemble és a Cheek by Jowl társulatok előadásai.

Április 23-a és május 3-a között tehát az érdeklődők megtekinthetik többek között a Declan Donnellan által rendezett Téli rege felvételét, A vihart, Silviu Purcărete rendezésében, Vlad Mugur Hamletjét, valamint a Rómeó és Júliát (rendezőYiannis Paraskevopoulos), illetve a Berliner Ensemble Shakespeare-szonettek című produkcióját, Robert Wilson rendezésében.

A részletes programról a fesztivál Facebook oldalán lehet tájékozódni.

Ezzel párhuzamosan a TVR 3 csatornán április 26-ig bemutatnak egy 12 részes sorozatot olyan előadásokról, amelyeknek alapjait Shakespeare művei képezik. A nagyjából tíz perc hosszúságú epizódok betekintést nyújtanak a Romániában leghíresebb és legtöbbet játszott Shakespeare darabokba, bemutatva rendezőiket, archív felvételeket és kapcsolódó dokumentumokat is.