Sétatéri Jazz in the Park-hétvége nemzetközi versennyel, kísérőrendezvényekkel, ingyenes belépéssel

Sétatéri Jazz in the Park-hétvége nemzetközi versennyel, kísérőrendezvényekkel, ingyenes belépéssel
Tíz ország tizenhét jazz-zenekara méretteti meg magát június 30. és július 2. között a Jazz in the Park nemzetközi versenyének döntőjében, a sétatéri koncertekre és a kísérőrendezvényekre a belépés ingyenes – derül ki a szervezők közleményéből. A versenyre – amely három év szünet után tér vissza – idén összesen 212 zenekar jelentkezett, közülük került ki a döntőbe jutott tizenhét csapat, amelynek tagjai Románia különböző pontjai mellett Franciaországból, Magyarországról, Izraelből, Belgiumból, Litvániából, Lengyelországból, Horvátországból, Hollandiából és Japánból érkeznek Kolozsvárra.

Mint írják, a döntősök fellépései mellett esténként olyan nemzetközileg elismert művészek várják az érdeklődőket a nagyszínpadra, mint Shay Hazan zeneszerző, Mădălina Pavăl és zenekara, valamint Takuya Kuroda japán trombitás, aki első alkalommal lép fel Romániában. Továbbá a háromnapos rendezvénysorozat alatt a fesztivál visszatérő lemezlovasai is felelnek a hangulatért. A szervezők kiemelik: a belépés ingyenes, a helyszín pedig a kedvenc, a Sétatér, ahol tíz évvel ezelőtt elkezdődött a Jazz in the Park-történet.

A közleményben idézik Alin Vaidát, a Jazz in the Park alapítóját, aki úgy fogalmaz: három napon át a zene és a tehetség ünneplése kerül középpontba, az elsődleges cél pedig, hogy a résztvevők támogatásukat fejezzék ki azok irányába, akiknek bátorításra van szüksége. Kiemelte: izgatottabbak a verseny szervezése miatt, mint bármilyen nagy koncert kapcsán, és a jövőben is ezt az irányvonalat szeretnék követni, a tehetségek támogatását helyezni előtérbe az anyagi haszonnal szemben.

Minden, ami jazz-zene, együttlét, kikapcsolódás

A 2023-as Jazz in the Park-verseny győzteseit vasárnap este fél 10-kor hirdetik ki a nagyszínpadon, a zsűrit meggyőző és az első két helyezést elnyerő zenekarok pedig – a pénzjutalom mellett – felléphetnek a szeptember 1. és 3. között zajló Jazz in the Park fesztiválon. A zsűriben idén Horea Marc zenész, a fesztivál színpadmestere, Teodor Pop, a JazzyBIT együttes tagja, Pécsi-Szabó Dénes zenei menedzser és Laura Orian zenész, rendezvényszervező foglal helyet. A bírák az előadás minősége, a zenekar összhangja, a közönséggel való interakció, a megadott koncertidő betartása és a zene eredetisége alapján választják ki a legjobbakat.

A szervezők a versenyfellépések és koncertek mellett egyéb kikapcsolódási lehetőségekkel is várják az érdeklődőket a Sétatérre, középpontban a zenével, a ritmussal, a feltöltődéssel és a relaxálással. Műhelyfoglalkozások, gyermekprogramok, zeneoktatás, mászófal és kötélpálya, pizzakóstolás és pizzakészítés, bakelit- és kézművesvásár, étkezési lehetőségek, kiállítások, dokumentumfilm-vetítés – csak néhány a szervezők által kínált programok, elfoglaltságok közül. A hétvégi verseny, valamint a számtalan kísérőrendezvény részletes programja a www.jazzinthepark.ro honlapon, valamint a fesztivál Facebook-oldalán böngészhető.

Fotók: Jazz in the Park