Hétvégén zajlik a Jazz in the park fesztivált a falumúzeumban

Hétvégén zajlik a Jazz in the park fesztivált a falumúzeumban
Szeptember 1-je és 3-a között szervezik meg a Néprajzi Múzeum szabadtéri részlegén a Jazz in the park fesztivált. A tizenegyedik alkalommal megszervezett fesztivál nemcsak koncertekben bővelkedik, hanem különböző műhelytevékenységekben is – tudtuk meg az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón, amelyet a volt szerveztek kedden délelőtt.

– A résztvevők számát koncertenként hat-hétezerre korlátoztuk, mivel a néprajzi múzeum szabadtéri részlege is a megvédendő értékek közé tartozik. A fesztivál őszi kiadását negyedik alkalommal szervezik a Néprajzi Múzeum szabadtéri részlegén, de ez a helyszín nem alkalmas több tízezer ember befogadására, mint a Sétatér – fogalmazott Alin Vaida, a fesztivál alapítója. – A Jazz in the park egyszerű fesztivál, amely a fontos dolgokra helyezi a hangsúlyt: a minőségi zenére, az őszinte közönségkapcsolatra, a kellemes és pihentető élményre. Napjainkban ez még fontosabbnak tűnik. Az idei fesztiválélményt maga a zenei műfaj teszi egyedivé, és az hogy idén is készülünk valami újjal előállni. Reméljük, sokan kíváncsiak lesznek rá, amivel ezúttal készülünk – tette hozzá Alin Vaida.

Idén öt színpadon várják a fellépők a közönséget, akik a Nani Noam Vazana, a Pantaloons, az Andrei Petrache Trio, a FUNKorporation, Dodo, Iorga, az Ufe, a Bully, a Digital Love, Julian M, a Melomenuții, a Rogvaiv & Dubase, Mihu, Bogdan Roșca-Zăsmencu, a The Cinematic Orchestra, Mulatu Astatke, a Billy Cobham Band, a Fun Lovin Criminals, Mansur Brown, a The Heliocentrics, Theo Croker, Camilla George, Ronnie Foster, a Nightmares on Wax, Nickodemus, Guts, a Jan Gunnar Hoff Trio, Alexandru Andrieș, Ada Milea, Mork, Daykoda, a 7th Sense, a Jazzybit, Andra Botez, Andrei Irimia, Misha Blanos, Andi Moisescu, Moss Farai és a KLT & Jessy Elsa Palma koncertjein bulizhatnak. Hozzájuk csatlakozik még a Klawo együttes, a JazzQuarters Trio és DS Project Orchestra, az idei Jazz in the Park nemzetközi verseny díjazottjai.  

Laura Benedek, a 2016-ban alakult 7th Sense együttes alapítója elmondta: a vasárnap 19:30 órakor kezdődő koncertjükön az együttes létszáma nyolcra bővül, mivel három berlini előadóművész csatlakozik hozzájuk. A koncerten a tavalyi albumukon szereplő dalok, és új szerzemények egyaránt elhangzanak.

Denisa Dan menedzsertől elmondta: a koncertek mellett különböző műhelytevékenységekkel várják a résztvevőket. Megemlítette a hangszerműhelyt, amelyen az érdeklődők elsajátíthatnak néhány akkordot a gitáron, vagy dobolhatnak, zongorázhatnak. Lesznek népi alkotók, akiktől kézműves termékeket, illetve helyi termelők, akiktől ételt, üdítőt, gyümölcsöt lehet vásárolni. A tervek között szerepel olyan pizza- és koktélkészítő részleg kialakítása, ahol mindenki elkészítheti kedvenc ételét-italát. Dohányozni kizárólag az erre kijelölt helyen lehet. „Gyerekparkolót” is kialakítanak, hogy amíg a szülők koncerten vannak, addig a gyerekeket másra bízhassák. A helyszín 14 órától látogatható. A felnőtt kísérettel érkező, tizennégy évesnél kisebb gyermekek számára a részvétel ingyenes, ám az őket kísérő felnőttnek jegyet kell vennie. Az esti koncertek 23:45 órakor érnek véget. A Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP) több 37-es buszt üzemeltet a fesztivál ideje alatt. Az utolsó 37-es busz 0.30 órakor indul. Parkolni kizárólag a Tetarom ipari parkban lehet – sorolta a praktikus információkat a fesztiválmenedzser.

Beszélgetéseket is szerveznek, amelyek szintén a zene körül forognak, és olyan témákat érintenek, mint a zeneoktatás jövője, a zene szerepe a társadalomban, valamint a mesterséges intelligencia és a zeneszerzés kapcsolata. A beszélgetések meghívottja Romeo Cozma a Jászvásári Egyetem jazz és könnyűzene tanszékének professzora, Dima Belinski zongorista és zeneszerző, Larisa Perde a Șaraimanic fesztivál alapítója és menedzsere, Tudor Sbîrcea pszichoterapeuta, Sebastian Androne-Nakanishi zeneszerző és Andrei Petrache zeneszerző.