Semmi sem lesz a választások összevonásából?

Nem jutottak egyezségre a választások összevonásáról a kormánypártok vezetői hétfő délutáni ülésükön. Az elképzelések szerint a júniusi EP-választásokkal egyszerre tartották volna meg az önkormányzati választásokat, amelyek különben csak szeptemberben esedékesek. Szó volt, hogy az év végi elnök- és parlamenti választásokat is összevonják. A kormánypártok a költséghatékonyságra hivatkoztak, elemzők szerint azonban távolról sem a spórolás, hanem a szavazatmaximálás, a nagyobb mozgósítás érdekében kezdeményezték az összevonást.

Zsarolja a PSD a PNL-t

A választások társítása a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) kedvezne a leginkább, akik számára létkérdés, hogy a második helyen végezzenek, az egyre erősödő AUR előtt. „Cserébe” a koalíciós partner Szociáldemokrata Párt (PSD) azt várja, hogy a liberálisok az ő elnökjelöltjét támogassák, ami gyakorlatilag azt jelentené, hogy a PNL lemond saját jelöltjéről. A PSD 2004 óta igyekszik újra megnyerni az elnökválasztást, van is rá esélye, de csakis a liberálisok támogatásával. 

Alina Gorghiu igazságügyi miniszter, a PNL alelnöke szerint most már meglehetősen csekély az esélye az európarlamenti és a helyhatósági választások összevonásának, pedig jó lett volna. 

Elmondta azt is: a liberális párt vezetősége „kiigazítani, árnyalni” szándékszik az idei választások menetrendjével kapcsolatos álláspontját, erről tanácskoznak kedd este. A koalíció képviselői legközelebb február 16-án, pénteken ülnek össze.  

Gheorghiu kifejtette: a PNL már egy ideje szorgalmazza a választások összevonását, Nicole Ciucă pártelnök pedig azt a mandátumot kapta, hogy tárgyaljon a PSD-vel, milyen módon lehet a polgárok szavazási kedvét növelni, illetve a választások költségeit csökkenteni. Emlékeztetett: a koalíciót sürgetik határidők, a kormánynak legkésőbb március elején ki kell tűznie a választások időpontját és dönteni a Központi Választási Iroda (BEC) összetételéről.

Azt nem árulta el, milyen feltételeket támasztott a PSD. Annyit elárult: a liberálisok nem mondhatnak le az önálló államfőjelöltről, mert erről már korábban megszületett a döntés a pártban. Megjegyezte azt is: a PNL első opciója, ami az elnökjelölt személyét illeti, maga Nicolae Ciucă pártelnök.

„Szerintem a PSD valójában nem akarja összevonni a választásokat, csak azt próbálja kierőltetni, hogy a közös államfőjelölt PSD-s legyen” – magyarázta. Hangsúlyozta: ennek ellenére fel sem merül a liberálisok kilépése a koalícióból.

Nicolae Ciucă is azt nyilatkozta: a PNL történelmi párt, nem teheti meg, hogy ne legyen saját jelöltje. Értésre adta, hogy erre a pozícióra ő pályázik, a párt szabályzata is ezt írja elő. 

Ciolacu: Nem mehetünk fejjel a falnak

„A demokráciát erősíti a magas választási részvétel, az EP-választásokon pedig rendszerint alacsony a szavazási kedv. Ezért merült fel a koalícióban, hogy összevonás valójában erősítené a demokráciát” - magyarázta. Hozzátette: ezt az eljárást több uniós tagállam is alkalmazza, legutóbb Ausztria jelentette be, hogy ezt a megoldást választja – mondta Marcel Ciolacu kormányfő, a PSD elnöke. (Mellesleg Magyarországon törvény is van a két választás egyidejű megszervezésére – szerk. megj.)

Ciolacu kitérő választ adott a kérdésre: milyen pontban akadtak el a tárgyalások. Annyit mondott: lehet, hogy az összevonás csak bonyolítaná a helyzetet, nemhogy egyszerűsítené. „Nem rohanhatunk fejjel a falnak, nem tehetjük meg, hogy hozunk egy döntést, aztán rájövünk, hogy technikailag kivitelezhetetlen” - jelentette ki.

Ciolacu tagadta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a hétfői tárgyalások egy esetleges közös államfőjelölttel kapcsolatos nézeteltérések miatt akadtak volna el. Kijelentette: nem akarja megsérteni Nicolae Ciucăt, ezért nem is kéri tőle, hogy ne indítsanak államelnök-jelöltet, mint ahogy a PNL elnöke sem várhatja tőle ugyanezt.   

Nem kell Geoană a szociáldemokratáknak

A PSD Marcel Ciolacut akarják államfő-jelöltnek, ő viszont csak annyit mondott: nem tudja, ha indul-e az államelnök-választáson. “Őszintén mondom, hogy még csak nem is gondolkodtam a jelöltségen” – tette hozzá.

A helyzetet bonyolítja, hogy megjelent a páston Mircea Geoană, a párt egykori elnöke, a NATO jelenlegi főtitkárhelyettese, aki függetlenként akar indulni az elnökválasztáson – amennyiben ex-pártja nem kéri fel, hogy PSD-színekben vállalja a megmérettetést. A népszerűségi listát vezető Geoană megoszthatja a szociáldemokrata szavazótábort, ezért a PSD-nek különösen fontos a liberálisok támogatása.

Jóllehet Ciolacu „még nem fontolgatja a jelöltséget”, annyit előrebocsátott: a PSD nem fog független elnökjelöltet támogatni. Geoanát sem, aki viszont hétfő este a Digi24-nek nyilatkozva elmondta: korábban több vezető szociáldemokrata politikus, köztük Marcel Ciolacu megkeresték az irodájában, és azt javasolták neki, hogy a PSD támogatásával induljon függetlenként az idei államelnök-választáson. 

“Persze, pont erre kértem Geaoanăt, aztán rohantam Șoșoaca asszonyhoz, akit meg arra kértem, vállalja el a miniszterelnökséget” – mondta gúnyosan Ciolacu. 

.