Régi álom válik valóra, szakiskola létesül Kalotaszentkirályon

Okos-Rigó Dénes: cél a szakemberek itthon tartása

Régi álom válik valóra, szakiskola létesül Kalotaszentkirályon
A 2022/2023-as tanévtől beindul a szakoktatás is Kalota­szentkirály községközpontjában: egyelőre 24-es létszámú osztály indul, ahol turizmus-közétkeztetés és elektronikai szakképesítést szerezhetnek a fiatalok. Az új szakosztályt már jóváhagyta a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség, amely a napokban küldi el az oktatási minisztériumba jóváhagyás végett a 2022/2023-as beiskolázási tervet. Okos-Rigó Dénestől, a kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola igazgatójától megtudtuk: régi álom válik valóra a szakoktatás beindításával. A szakosztályt már tavaly decemberben engedélyezte a Romániai Közoktatási Minőségbiztosítási Országos Hatóság (ARACIP). Az iskola pedig rendelkezik a szakoktatáshoz szükséges infrastruktúrával is. Kerekes Adelhaida Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes elmondta: tavalyhoz képest több magyar tannyelvű előkészítő és kilencedik osztályt tartalmaz a következő tanév beiskolázási terve.

– A szakoktatás beindítását már 2008-ban terveztük. Akkor mezőgazdasági, azaz agroturizmus szak indult volna. A Romániai Közoktatási Minőségbiztosítási Országos Hatóság (ARACIP) jóvá is hagyta, de nem volt jelentkező, ezért nem tudtuk beindítani. 2018-ban újra megfogalmazódott bennünk annak a gondolata, hogy jó lenne szakiskolát létrehozni Kalotaszeg ezen régiójában. Eddig, aki a szakoktatást választotta, vagy Kolozsvárra ment, ahol volt lehetőség magyarul is tanulni, vagy más városba, ahol románul folytatta tanulmányait. Ez oda vezetett, hogy nagyon kevesen tértek vissza a községbe, míg régebben a szakemberek itthon maradtak, és itt alapítottak családot – ismertette a szakoktatás előzményét Okos-Rigó Dénes, a kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola igazgatója.

Megtudtuk: a majdani kalotaszentkirályi szakiskolába várják a körösfői, bánffyhunyadi, kapusi, zsoboki gyermekeket is. Az iskolaigazgató bízik abban, hogy a jelenleg Kalotaszentkirályon, Bánffyhunyadon és Körösfőn tanuló közel hatvan nyolcadikos diák közül lesznek olyanok, akik betöltik a szakosztályban a helyeket. Azt is szeretnék, ha az iskolába más megyéből is jönnének diákok tanulni.

A Romániai Közoktatási Minőségbiztosítási Országos Hatóság (ARACIP) decemberben kiszállt a helyszínre, megvizsgálta a körülményeket, és kibocsátotta a szakosztály elindításához szükséges engedélyt. A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség is jóváhagyta az új szakosztályt. Most az következik, hogy a kalotaszentkirályi tanács beleegyezését adja, hogy a tanintézet a 2022/2023-as tanévtől Ady Endre Szakiskola elnevezéssel működjön.

A kalotaszentkirályi szakosztály két szakmára oktat: tizenkét hely van a turizmus-közétkeztetés szakon, amelyen a pincér, a felszolgáló és a bolti eladó mesterséget lehet elsajátítani, szintén tizenkét helyet hirdetnek meg az automatizálás, elektronikus berendezések szakon. Az iskola rendelkezik osztálytermekkel, laborokkal és nagyjából pedagógusokkal is. Folyamatban van a pincér és az elektronikai szaktantárgyakat oktató pedagógusok megtalálása.

– Iskolánk bentlakása korszerű lakhatást biztosít jelképes áron – napi négy lejért – a tanulóinknak, így majd a szakiskolába jelentkezőknek is. Eddig is támogattuk a nehéz anyagi helyzetű gyermekeket, akiknek még ezt a minimális összeget sem kellett kifizetniük. Napi teljes ellátást, azaz háromszori étkezést, szállást és ingyenes szállítást biztosítunk. Tanulóink egy részét pénteken haza-, hétfőn reggel pedig visszaszállítjuk az iskolába. Az ingázókat pedig naponta utaztatjuk. Mindez pályázati támogatásokból valósul meg – részletezte az iskolaigazgató. Hozzátette: a közeljövőben felkeresik a megye magyar tanintézeteit, hogy népszerűsítsék az új szakosztályukat. – Bízunk abban, hogy a szakoktatást biztonságos körülmények között tudjuk megvalósítani, és végzőseinknek sikerül elhelyezkedniük a régióban – jegyezte meg.

Kerekes Adelhaida Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettestől megtudtuk: a 2022/2023-as tanévben 33 magyar tannyelvű előkészítő osztályt és 26 kilencedik osztályt hirdetnek meg. Mind az előkészítő, mind a kilencedik osztályok száma egy-két osztállyal nagyobb, mint a jelenlegi tanévben indult osztályoké.

A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség (ISJ) közleményéből megtudhattuk: a 2022/2023-as tanévre 24 bölcsődei csoportot, 308 óvodai és 478 napközi csoportot hagytak jóvá. Elemi oktatásban 1371 osztály vesz részt, ebből 271 előkészítő osztály. A középiskolai oktatásban 1067 osztály vesz részt. Ami a kilencedik osztályokat illeti, 209 osztály indul, 181 román, 26 magyar és két német tannyelvű. Szintén Kerekes Adelhaida főtanfelügyelő-helyettestől tudtuk meg, hogy a 26 magyar tannyelvű kilencedik osztály közül 15 elméleti, 3 technológiai, 2 művészeti és 6 szakiskolai osztály. Emellett a megyében esti tagozaton 40 osztályban zajlik majd oktatás. Posztliceális és mesteriskolai képzés 52 osztályban zajlik majd. Létszám alatti osztályokat is jóváhagytak, a magyar tannyelvű osztályok közül 11-et, 3 elemi tagozatost, 7 középiskolait és egy szakiskolait.

(Borítókép: Okos-Rigó Dénes)