Kolozsvárnak nincs, de Kalotaszentkirálynak már van fedett korcsolyapályája

Megfigyelő drónt is beszereznek a kalotaszegi településen

korcsolyapálya, átadás
A műjégpályát elsősorban az iskolások használják majd (Fotó: Kiss Olivér)
Még a megyeszékhely számára is irigylésre méltó beruházást avattak fel pénteken a Kolozs megyei Kalota­szentkirály-Zentelkén: helyi önkormányzati képviselők, megyei és központi hivatalosságok jelenlétében ünnepélyes keretek között átadták a település korcsolyapályáját. Ez már önmagában is jelentős megvalósítás, hiszen állandó jelleggel működő, fedett jégpályája még Kolozsváron sincs, de további beruházások is várhatók, hiszen Póka András György polgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy kormányzati programokból és európai alapokból származó támogatásokból a településen többek között kulturális központot hoznak létre, védőgátat építenek, földgázhálózatot, napelemes közvilágítási rendszert építenek ki, valamint elektromosautó-töltőállomást is beüzemelnek. Egyre csak fejlődik a kalotaszegi település, hiszen van már kivilágított sportpályája, uszodája, bicikliútja stb.

Fedett korcsolyapályát avattak pénteken a rendezettségről, tisztaságról, a szabályok és a törvények betartásáról, valamint a helyi, megyei, országos és európai pénzekből megvalósuló, különböző közhasznú befektetések szempontjából mintaközségnek számító Kalotaszentkirály-Zentelkén. 

A vendégeket Póka András György polgármester köszöntötte. Elmondta: reméli, hogy a korcsolyapálya is, a többi létesítménnyel együtt erősíteni fogja úgy a gyerekek, mint a felnőttek testi-lelki egyensúlyát. Esetleg még arra is jó lesz, hogy a diákok kevesebb időt töltsenek az elektromos kütyük mellett, és ne csak az ujjaik mozogjanak, hanem harmóniában a többi végtagjuk, izmaik is. S ha ezt elérték, akkor talán nem avatnak hiába újabb sportolásra, egészséges mozgásra alkalmas pályát. 

Az eseményen felszólalt Jakab Adorján, az RMDSZ területi szervezetekért felelős ügyvezető alelnöke, Kerekes Adelhaida, Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes, Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, illetve Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője. Csoma Botond megjegyezte: amilyen ütemben haladnak a befektetések Kalotaszentkirályon, a községben hamarabb lesz metró, mint Kolozsváron. – Itt nem csak papírok és tervek, hanem megvalósítások is vannak – mondta. 

A 700 ezer eurós befektetéshez 200 ezer eurós európai uniós támogatást kapott a helyi önkormányzat, a fennmaradó összeget saját költségvetésből biztosították. A szintetikus jéggel ellátott fedett építmény összterülete 600 négyzetméter, amelyből 340 négyzetméter a csúszófelület. Az épület emellett rendelkezik öltözőkkel, mellékhelyiségekkel, elsősegélynyújtásra, illetve a korcsolyák tárolására és karbantartására alkalmas teremmel. Összesen 50 pár különböző méretű korcsolyát lehet igénybe venni a pálya kipróbálásakor. 

„A műjégpályát elsősorban az iskolások használják majd, hisz az iskola területén helyezkedik el, de szeretettel várjuk a kistérségből az érdeklődőket is, akárcsak a turistákat. Reméljük legalább akkora sikere lesz ennek a befektetésünknek is, mint az uszodának” – ismertette a részleteket a polgármester. Az elöljáró elmondta, a korcsolyapálya, akárcsak az uszoda, saját jövedelmet is generál majd, amelyből a karbantartási munkálatokat és a fenntartási költségeket fedezik.

Amint arról korábban beszámoltunk, az önfenntartó ingatlanban a csúszófelületet nem vízalapon biztosítják, és nem is használható hagyományos korcsolyákkal. Puzzle-szerűen összerakható, 20 milliméter vastagságú műanyag felületen siklanak majd a korcsolyázók, lábukon a helyben elérhető speciális korcsolyákkal, amelyeket az intézmény saját gépével élesítenek. Ha elkopott a csúszófelület, az egész megfordítható, és ha a „fonákja” is elkopik, az elhasznált réteg eltávolítható – így nagyon hosszú távon gyakorlatilag költségmentesen biztosítható a csúszófelület. 

A befektetés eredetileg Jósikafalván (Beliş) valósult volna meg, ám a mócvidéki település lemondott a kivitelezésről.

Napelemes világítás a bicikliút mentén

A község vezetőségének tervei között a környezetkímélő személygépkocsik számára létesített elektromos töltőállomások megvalósítása is szerepel. A beruházás értéke közel 450 ezer euró, amelyet az országos helyreállítási terv pénzalapjából finanszíroznak a bukaresti hatóságok. Emellett a Kalotaszentkirályt Bánffyhunyaddal összekötő kerékpárút vonalán intelligens napelemes lámpákat és térfigyelő kamerákat szerelnek fel, valamint Wi-fi hozzáférést biztosítanak.

Ugyanakkor megfigyelő drónt vásárolnának, valamint mobiltelefonok töltésére alkalmas és további funkciókkal rendelkező úgynevezett okospadot és digitális köztéri információs modulokból álló intelligens utcabútort szereznének és üzemelnének be. Emellett két töltőállomást üzemelnek be az elektromos járművek számára. 

A helyhatóság a szolgáltatásokra vonatkozó közbeszerzési eljárások végéhez közeledik, ezt követik a kivitelezésre és az árubeszerzésre vonatkozó közbeszerzési eljárások.

Nemsokára elkészül az új kulturális központ

Megtudtuk: a tavasszal lebontott régi művelődési ház helyébe körülbelül 3 millió eurós beruházással új kulturális központ épül, a pénz az országos beruházási ügynökségtől (CNI) származik. Az 1133 négyzetméter hasznos területtel rendelkező, és 60 százalékban már elkészült létesítményben lesz előadóterem, könyvtár, olvasóterem, próbaterem és két helyiség a szabadidős tevékenységek számára. Az épület hő- és hangszigetelt falakkal, ablakokkal és ajtókkal rendelkezik majd. 

Folyamatban van a földgázhálózat kiépítése is. A tájékoztatás szerint a beruházás értéke 8 millió euró, amelyet az Anghel Saligny Nemzeti Program részeként finanszíroznak. A projekt Magyarókereke, Malomszeg, Kalotadámos, Jákótelke és Kalotaszentkirály települések földgázellátását feltételezi. A mérőállomással rendelkező hálózat teljes hossza több mint 31 km lesz, a több mint 1000 csatlakozást és mérőblokkot a projekt keretében finanszírozzák, így csak a hálózat és a belső telepítés költségei maradnak az épületek tulajdonosaira. A munkálatok 70%-át Malomszegen és Jákótelkén, valamint a falvak közötti szakaszon már befejezték. Az építtető a kolozsvári Electrogroup, az elosztási szolgáltatást az Nova Power&Gas vállalatnak adták koncesszióba. 

Az iskola is fejlődik

Tájékoztattak arról is, hogy fejlesztések következnek az Ady Endre Szakiskolában is. A finanszírozási szerződést aláírták, és megkezdődött az oktatási intézmény berendezése és felszerelése tanszerekkel és digitális berendezésekkel. A projektet az országos helyreállítási terv részeként finanszírozzák. A rendelkezésre álló 300 ezer euróból a számítógépes laboratórium, 13 tanterem (óvodai, általános iskolai, középiskolai és szakképzési szintek), multidiszciplináris laboratórium (fizika, kémia, biológia, földrajz), három iskolai terem (pszichopedagógiai, idegen nyelv, sportterem,) és a szakképző műhely számára szerzik be a szükséges berendezéseket, felszereléseket.