Rafila: nincs paracetamol és ibuprofen hiány

Rafila: nincs paracetamol és ibuprofen hiány
Mintegy húsz helyi és nemzetközi gyógyszergyártó cég megerősítette az egészségügyi minisztérium és az országos gyógyszerügynökség képviselőivel tartott találkozón, hogy elegendő készlet áll rendelkezésre az ibuprofent, paracetamolt, antivirális hatóanyagot (oseltamivir) és antibiotikumokat (amoxicillin és klavulánsav) tartalmazó gyógyszerekből, beleértve a gyermekgyógyászati változatokat is.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a romániai gyógyszergyártók munkáltatói szövetsége (PRIMER) közleményében közölte, a megbeszélésen konkrét számadatokkal erősítették meg, hogy ezekből a készítményektől elegendő van raktáron. Arra is rámutattak, valamennyi gyógyszergyártó még tavaly növelte e készítmények gyártási mennyiségét, hogy kielégítse a keresletet.

A PRIMER szerint novemberben és decemberben havonta mintegy 550 000 doboz gyermekeknek szánt ibuprofen hatóanyagú készítményt, 300 000 doboz gyermekeknek szánt paracetamol tartalmú készítményt, illetve 1,2 millió doboz paracetamol tablettát adtak el, ami mintegy 50 százalékos növekedést jelent 2021 hasonló időszakához képest.

A belföldi és nemzetközi gyógyszergyártók havi termelési kapacitása több mint 600 000 doboz ibuprofen és több mint 500 000 doboz paracetamol a gyermekgyógyászati változatok esetében. Paracetamol tablettából pedig havonta több mint kétmillió dobozt képesek előállítani – számoltak be a PRIMER képviselői.

A megbeszélésen kiemelték: a fent említett hatóanyagok számos, különböző márkájú gyógyszerkészítményben megtalálhatók. Emiatt fontos tájékoztatni az embereket, hogy amennyiben egy bizonyos, általuk jól ismert márkájú gyógyszer nem kapható a gyógyszertárban, akkor a gyógyszerésznek a helyettesítő gyógyszerre vonatkozó tanácsát bizalommal fogadják el.

A szövetség hangsúlyozta továbbá, hogy minden gyógyszer – a kereskedelmi névtől függetlenül – ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, s a hatékonyság és a minőség mindegyik esetében biztosított.

A PRIMER arra is felhívta a figyelmet, hogy kerülni kell a gyógyszerkészítmények pánikszerű felvásárlását és felhalmozását, mivel ez valóban gondot idézhet elő az ellátás folyamatosságában.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a gyógyszerforgalmazókkal tartott találkozója után szintén megerősítette, Romániában nincs paracetamol- és ibuprofenhiány.

„Más országokhoz képest Romániában jelenleg nincsenek ilyen problémák, mivel a hazai gyógyszergyárak itt, az országban gyártják ezeket a hatóanyagokat, mind a felnőtt-, mind a gyermekgyógyászati változatokat” – mondta.

Azt is leszögezte, megoldást fognak találni arra, hogy minden gyógyszertárat ellássanak az ibuprofen és a paracetamol bármely elérhető formájával, kereskedelmi megnevezéstől függetlenül.