Putyin várhatóan pénteken bejelenti az ukrán területek annektálását

Putyin várhatóan pénteken bejelenti az ukrán területek annektálását
Vlagyimir Putyin orosz államfő pénteken ünnepélyes keretek között szánékszik bejelenteni, hogy Oroszország annektálja azt a négy ukrajnai területet, ahol az elmúlt napokban népszavazást tartottak – idézte a hvg.hu a BBC-t.

A referendumokat két keleti régióban, Luhanszkban és Donyeckben, valamint a déli Zaporizzsjában és Herszonban tartották. Az orosz elnök nagyszabású beszédet tart majd pénteken a Kremlben. A moszkvai Vörös téren pedig már felállítottak egy színpadot, amelyen óriásplakátok hirdetik, hogy a négy régió Oroszország része.

Az oroszbarát, kollaboráns hatóságok szerdán jelentették be, hogy a számlálást követően a Zaporizzsjában leadott szavazatok 93 százaléka, a herszoniak 87 százaléka, a luhanszkiak 98 és a donyeckiek 99 százaléka támogatta a területek Moszkva általi annexióját.

A referendumok szeptember 23-án kezdődtek, gyakran olyan külsőségek közepette, mint a házról házra járó, szavazatokat gyűjtő felfegyverzett tisztviselők, vagy az orosz himnuszt feszes vigyázzban hallgató szavazatszámlálók látványa.

Mindeközben Moszkva újabb figyelmeztetéseket adott ki, miszerint nukleáris fegyvereket vethet be területeinek védelmére, beleértve az újonnan megszerzetteket is.