Prigozsin Fehéroroszországba távozott, feloldották az útlezárásokat Oroszországban

Prigozsin Fehéroroszországba távozott, feloldották az útlezárásokat Oroszországban
Nem vonják felelősségre fegyveres felkelés szervezése miatt Jevgenyij Prigozsint, a Wagner-csoport vezetőjét, aki az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel kötött megállapodás értelmében Fehéroroszországba távozott – jelentette be szombaton késő este a Kreml. Elhagyták a Wagner-katonák a Don menti Rosztov városát, sok helyi az út mentén tapsolva és éljenezve búcsúzott el a katonáktól. Ugyanakkor feloldották az útlezárásokat.

A Wagner szombaton ellenőrzése alá vont több oroszországi katonai létesítményt, és 200 kilométerre megközelítette az orosz fővárost. Ez azt követően történt, hogy Jevgenyij Prigozsin azzal vádolta meg az orosz védelmi minisztériumot, hogy csapást rendelt el magánhadserege táborai ellen, és közölte: 25 ezer embere elindult, hogy „tisztázza” az ügyet. Prigozsin állítását a tárca valótlannak nevezte, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig hátbatámadásnak minősítette a lázadást, és kilátásba helyezte elfojtását.

Lukasenka szombat este jelentette be, hogy sikerült megegyezésre jutnia Jevgenyij Prigozsinnal arról, hogy állítsák le a Moszkva felé tartó zsoldosokat. Nem sokkal később maga Prigozsin tett közzé egy hangüzenetet, amelyben közölte: visszahívta Moszkva felé vonuló katonáit annak érdekében, hogy elkerüljék a vérontást.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette, hogy a moszkvai vezetésnek sikerült a szombati nap végére megállapodásra jutnia a lázadást szervező Wagner-vezérrel. Megjegyezte, hogy a vérontás elkerülése érdekében egyeztek meg Prigozsinnal. A lázadás leállításáért cserébe Moszkva sem a Wagner vezetőjét, sem a magánhadsereg harcosait nem vonja büntetőjogi felelősségre – közölte Peszkov.

A szóvivő elmondta azt is, hogy Lukasenka maga ajánlkozott, hogy – Putyin elnök jóváhagyásával – közvetít a moszkvai vezetés és Prigozsin között, akit mintegy 20 éve személyesen ismer.

Vlagyimir Putyin hálás Lukasenka elnöknek a közvetítő szerepéért, amelynek köszönhetően újabb veszteségek nélkül sikerült megoldást találni – emelte ki Peszkov, megjegyezve, hogy a két államfő szombat este „nagyon hosszú és igazán szívélyes” telefonbeszélgetést folytatott egymással.

Feloldották a korábban elrendelt útlezárásokat az oroszországi főútvonalakon – közölte vasárnap hajnalban a TASZSZ hírügynökség az orosz Szövetségi Közúti Hivatalra hivatkozva. Ugyanakkor érvényben maradtak a forgalomkorlátozások az M4-es autópályán Moszkva és Tula régióban – írta a hivatal a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.