Egybehangzóan a Kremlt és Putyint teszik felelőssé Navalnij haláláért

Az aktivista csapata szerint az orosz hatóságok visszatartják a holttestet

Oroszországot, pontosabban a Kremlt és Vlagyimir Putyin orosz elnököt tették felelőssé Alekszej Navalnij haláláért az orosz ellenzéki politikus halálhírére reagáló nyugati politikusok, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint Navalnij felesége, Julija Navalnija is. Amint arról beszámoltunk, az orosz Szövetségi Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) pénteken közleményben tudatta, hogy ALekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin világszerte ismert bírálója meghalt börtönében, az északi sarkkörtől mindössze negyven mérfölnyire eső büntetőtelepen. A BBC szombaton arról tudósított, hogy Navalnij csapata megerősítette a halál tényét, és felszólította a hatóságokat, hogy a holttestet haladéktalanul adják ki a családjának. Nem sokkal később a BBC közölte: az orosz aktivista csapata azt állítja, a holttestet a hatóságok szándékosan visszatartják, hogy „eltüntethessék a nyomokat”.

A brit közszolgálati média beszámol arról is, hogy Putyin szókimondó kritikusának halála miatt számos országban tüntetéseket és virrasztásokat tartottak az orosz nagykövetségek közelében. A jelentések szerint több mint száz utcai tüntetőt vettek őrizetbe orosz városokban, mivel az embereket a hatóságok figyelmeztették, ne gyülekezzenek. David Cameron, az Egyesült Királyság külügyminisztere azt mondta, a halálesetnek „következményekkel kell járnia”, és hozzátette, hogy az Egyesült Királyság „lépéseket tesz”.

Bident „feldühítette” Navalnij halálhíre 

Joe Biden amerikai elnök szintén azt nyilatkozta pénteken, hogy Vlagyimir Putyin „felelős” Navalnij haláláért. A Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök azt mondta, „nem lepte meg, de feldühítette” a halálhír.

„Pontosan nem tudjuk, mi történt, de kétségtelen, hogy Navalnij halála olyasvalaminek a következménye, melyet (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) és a gazfickói műveltek” – jelentette ki az elnök, hozzátéve: „az orosz hatóságok majd elmondják a maguk verzióját. De ne legyenek kétségeik, Putyin a felelős Navalnij haláláért”.

Emlékeztetett arra, hogy Navalnij „biztonságban élhetett volna az emigrációban, de ő annyira mélyen hitt a hazájában, Oroszországban, hogy inkább visszatért, hogy folytassa munkáját, noha tudta, hogy börtönbe vethetik vagy megölhetik”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Oroszország a felelős azért a helyzetért, amely Navalnij halálához vezetett, és ez rávilágít a Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét jellemző „gyengeségre és korrupcióra”.

Macron: „a szabad lelkeket a Gulágra viszik” Oroszországban

Rishi Sunak brit miniszterelnök az orosz nép „óriási tragédiájának” nevezte a politikus halálát, Navalnijt pedig „a demokrácia legádázabb oroszországi védelmezőjének” nevezte.
A müncheni biztonságpolitikai fórumon tartózkodó NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg a hírre reagálva azt mondta, hogy „Oroszországnak fontos kérdésekre kell választ adnia az ellenzéki politikus halála kapcsán”.

Navalnij felesége, Julija Navalnaja pénteken kijelentette, nem biztos abban, hogy a halálhír igaz, mert Putyin és kormánya „szakadatlanul csak hazudik”. Hozzátette: ha azonban ez bebizonyosodik, akkor az orosz elnök személyes felelősségének tekinti férje halálát, és úgy véli, „nincs már messze az az idő, amikor Vlagyimir Putyin és társai a törvény előtt felelnek majd a tetteikért”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Olaf Scholz német kancellárral Berlinben tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta, „úgy tűnik, hogy Navalnijt Putyin ölte meg, hasonlóan ahhoz a több ezer emberhez, akiket miatta kínoztak meg, tehát felelősségre kell vonni őt azért, amit tett”.

Scholz szomorúságának adott hangot, és úgy vélte, hogy „Navalnij az életével fizetett a bátorságáért”.

Emmanuel Macron francia elnök felháborodását fejezte ki Navalnij halálhírére reagálva, és úgy fogalmazott: „ma Oroszországban a szabad lelkeket a Gulágra viszik és halálra ítélik”.

EU: Navalnij a szabadság harcosa volt, és ez a harc soha nem ér véget 

Az Európai Unió az orosz rezsimet tartja felelősnek Alekszej Navalnij tragikus haláláért – írta Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke az X-en közzétett bejegyzésében pénteken. 

 „Alekszej Navalnij a szabadság és a demokrácia értékeiért harcolt. Ideáljaiért a végső áldozatot hozta” – írta Michel. Őszinte részvétét fejezte ki az orosz ellenzéki politikus családtagjainak és „mindazoknak, akik a legsötétebb körülmények között is küzdenek a demokráciáért a világ minden táján”.

 „A harcosok meghalnak. De a szabadságért folytatott harc soha nem ér véget” – olvasható Michel bejegyzésében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejegyzésében azt írta, mélységesen felkavarta és elszomorította Alekszej Navalnij halálhíre.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök semmitől sem fél jobban, mint a saját népének ellenvéleményétől. Navalnij halála komor emlékeztető arra, hogy mit képvisel Putyin és rendszere. Küzdjünk együtt azok szabadságának és biztonságának védelméért, akik fel merészelnek lépni az önkényuralom ellen” – hangsúlyozta a bizottság elnöke. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy kommentálta az orosz ellenzéki politikus halálhírét, hogy „a világ egy olyan harcost veszített el, akinek bátorságára nemzedékeken át fognak emlékezni”.
„Megdöbbentő a Szaharov-díjas Alekszej Navalnij halála. Oroszország elvette a szabadságát és az életét, de a méltóságát nem. A demokráciáért folytatott küzdelme tovább él” – írta az X-en közzétett bejegyzésében az uniós politikus.

Andrzej Duda: „A putyinizmus elmúlik, Navalnij öröksége győzni fog” 

Alekszej Navalnij gyilkosság áldozata lett, haláláért Vlagyimir Putyin orosz elnök a felelős – vélekedtek pénteken egybehangzóan vezető lengyel politikusok az orosz ellenzéki politikus halálhírére reagálva. „Alekszej Navalnij a Kreml-rezsim újabb áldozata” - írta Andrzej Duda elnök az X közösségi felületen. „Ez a brutalitás azonban a gyengeség jele. A putyinizmus végül elmúlik, és Navalnij öröksége győzni fog” – tette hozzá. Az államfő részvétét fejezte ki Navalnij családjának. 

Szymon Holownia, a parlament alsóházának (szejm) elnöke az X-en  azt írta: „Navalnijt meggyilkolták, egy bűnöző gyilkolta meg azt a politikai foglyot, aki az ő bandita rezsimjével szembeni ellenállás legnagyobb jelképe volt.”

„Alekszej, soha nem felejtünk el, soha nem bocsátjuk meg nekik” – írta Donald Tusk miniszterelnök a közösségi médiában.   

„Navalnijnak az volt a bűne, hogy szembeszállt Vlagyimir Putyinnal” – mondta a PAP hírügynökségnek nyilatkozva Radoslaw Sikorski külügyminiszter. Az orosz ellenzéki politikust koholt vád, hamis bizonyítékok alapján ítélték el, és borzasztó körülmények között tartották fogva – húzta alá Sikorski. „Mindezért Vlagyimir Putyin a felelős” – tette hozzá. A varsói külügyminisztérium a honlapján közzétett hivatalos állásfoglalásban Navalnij halálának független vizsgálatát, halála összes körülményének tisztázását sürgette.     az őt bírálni merészelő emberen (...), és egyszerűen meggyilkolta őt".         

A Kremlt tette felelőssé Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus haláláért Edgars Rinkevics lett elnök és Gitanas Nauseda litván államfő is.

„Bármit is gondoljunk a politikus Alekszej Navalnijról, őt most a Kreml brutálisan meggyilkolta. Ez tény, és ezt tudni kell a jelenlegi orosz rezsim valódi természetéről” – fogalmazott Rinkevics pénteken az X közösségi platformon.

Nauseda pedig azt írta: „Alekszej Navalnij nem a börtönben halt meg, őt a Kreml kegyetlensége ölte meg, és az a törekvés, hogy az ellenzéket mindenáron elhallgattassák”. A litván államfő hozzáfűzte: az orosz rezsimnek ezért bíróság előtt kell felelnie.

Iohannis felkérte Oroszországot, folytasson átfogó vizsgálatot 

Klaus Iohannis államelnököt mélyen elszomorította Alekszej Navalnijnak, a „szabadság és a jogok bátor harcosának” a halála.

„Mélyen elszomorított Alekszej Navalnijnak a halálhíre. Együttérzünk családjával és barátaival. A nemzetközi közösség a szabadság és a jogok bátor harcosát veszítette el. Felkérjük Oroszországot, hogy folytasson le egy átlátható és átfogó vizsgálatot” – írta pénteken az államfő az X (volt Twitter) közösségi oldalra.  

Szombaton közzétett állásfoglalásában a román külügyminisztérium elítélte a nemzetközi jog ismételt megsértését, és felszólította az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul tartsák tiszteletben az alapvető emberi jogokat és szabadságjogokat.

A minisztérium mély sajnálatát fejezte ki az orosz ellenzéki politikus börtönben bekövetkezett halála miatt. „Alekszej Navalnij örökre az átláthatóságért, az igazságosságért és az alapvető jogok tiszteletben tartásáért folytatott küzdelem kiemelkedő alakja marad. Halála hatalmas veszteség a demokratikus értékek megerősítésére irányuló törekvéseknek” –  olvasható a közleményben. 

A külügy emlékeztetett arra, hogy Alekszej Navalnij az orosz ellenzék egyik emblematikus alakja volt, aki számos kormányellenes tüntetést szervezett az országban. Később Vlagyimir Putyin elnök rezsimjének állandó célpontjává vált a demokratikus és szabad orosz államot szolgáló aktivizmusa és polgári szellemisége miatt. A közlemény felidézte, hogy a politikust 2021-ben megmérgezték, és egy németországi klinikán kezelték. Ezután a kockázatokat vállalva úgy döntött, hogy visszatér Oroszországba példát mutatni mindazoknak, akik az önkényuralmi rendszerek ellen küzdenek. „Elítélése jogi és politikai szempontból önkényes, a jogi normákat sértő lépés volt” – szögezte le a román külügyminisztérium.

Navalnij „séta után rosszul lett” – közölte a büntetés-végrehajtó szolgálat 


Mint ismertettük, a FSZIN közlése szerint, a 48. életévében járó Navalnij pénteken „séta után rosszul lett, és gyakorlatilag azonnal eszméletét vesztette” a Harp településen lévő 3. számú büntetőtelepen, a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben. „Haladéktalanul egészségügyi alkalmazottak érkeztek az őrizeteshez, és mentőt is hívtak hozzá” – írta a FSZIN. A tájékoztatás értelmében az újraélesztési kísérletek nem jártak sikerrel, és az orvosok megállapították a halál beálltát.

Labitangi város kórházában az Interfax hírügynökségnek azt mondták, hogy a mentő hét perc alatt érkezett meg Harpba, és két perc alatt jutott be a „Sarki farkas” néven emlegetett büntetőtelepre. A mentősök folytatták a börtön személyzete által elkezdett újraélesztési kísérleteket, és félórán át küzdöttek a páciens életéért.  

Navalnij halála okának megállapítására az orosz hatósági közlések szerint, vizsgálat indult. Az állami RT médiaügynökség jól értesült forrásra hivatkozva azt írta, hogy a halált egy leszakadt vérrög okozta. A büntetés-végrehajtási intézményeket látogató jamali társadalmi megfigyelő bizottság szerint Navalnijnak nem voltak egészségügyi panaszai, és a hozzátartozóihoz sem érkezett ilyen értelmű kérelem.

Lenyid Szolovjov, Navalnij ügyvédje a Rigában szerkesztett, ellenzéki Novaja Gazetának elmondta, hogy a család azt kérte, ne kommentálják a történteket, és hogy megpróbálja tisztázni, mi történt. Jogi képviselő utoljára szerdán járt az elítélt ellenzékinél.

Cinizmussal vádolja az Egyesült Államokat az orosz külügy 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a történtekről. Azt mondta, hogy a FSZIN az előírt protokoll szerint teszi a dolgát, és nincs szükség külön intézkedésre. Marija Zaharova külügyi szóvivő kifogásolta, hogy még a halottkémi vizsgálat sem készült el, de a Nyugat máris az ellenzéki politikus meggyilkolásával vádolta meg Moszkvát. Az orosz diplomáciai tárca „felháborító cinizmussal” vádolta az amerikai külügyminisztériumot és a Fehér Házat, amiért Oroszországot tette felelőssé Navalnij haláláért, miközben nem emelte fel szavát az ukrán börtönben megkínzott és életét vesztett, amerikai állampolgárságú Gonzalo Lira újságíró halála miatt.