Petíció a művészeti múzeum megmentésére

Petíció a művészeti múzeum megmentésére
Online aláírásgyűjtést kezdeményezett a Doina Cornea Alapítvány a Bánffy-palotában működő Művészeti Múzeum megmentése érdekében. A Ne öljük meg a kultúrát! Ne öljük meg a kolozsvári Művészeti Múzeumot! című petíció címzettje Klaus Iohannis államelnök, Nicolae Ciucă szenátusi, Alfred Simonis képviselőházi elnök, Raluca Turcan művelődési miniszter, Alin Tișe, a Kolozs megyei tanács elnöke, Vákár István a megyei tanács alelnöke, illetve Emil Boc kolozsvári polgármester. A kezdeményezők felszólítják a tisztségviselőket: találjanak megoldást a múzeum megmentésére.

„Az 1951-ben létrehozott kolozsvári Művészeti Múzeum, amelynek alapját az Erdélyi Múzeum-Egyesület gyűjteménye, illetve Virgil Cioflec műgyűjtő által a kolozsvári egyetemnek adományozott képgalériája képezi, 1956 óta működik a Bánffy-palotában, Erdély kormányzójának egykori rezidenciáján” – áll a petícióban, amelyet naponta több százan írnak alá.

„Jóllehet a kolozsvári Művészeti Múzeum története csak néhány évtizedre tekint vissza, szerves részévé vált a város kulturális életének, jelentős művészeti kincs őrzője, ugyanakkor számos kulturális esemény központi helyszíne, ezen intézmény hiányában Kolozsvár sokkal szegényebb lenne. Nem a mi feladatunk a romániai igazságszolgáltatás döntéseinek felülbírálása, megfellebbezése, mindaddig, amíg az ellenkezője nem bizonyítható, ezek igazságosságához kétség nem fér. A mi feladatunk – nekünk, polgároknak, illetve a politikai osztálynak – az, hogy a törvényes lehetőségekhez mérten mindent megtegyünk a kolozsvári Művészeti Múzeum megmentése érdekében.

Még akkor is, ha egy jogerős és visszavonhatatlan bírósági ítélet alapján az új tulajdonosok birtokba veszik a Bánffy-palota egy jelentős részét, a román államnak van lehetősége arra, hogy közérdekű okból az ingatlan kisajátításáról döntsön, természetesen megtérítve a tulajdonosoknak az épület nekik járó részének valós értékét. Vajon nem lehetne a kulturális intézmények esetén is ugyanúgy eljárni, mint az infrastrukturális munkálatoknál, amelyekért számos kisajátítást hajtanak végre?

Nem tartjuk életképes és biztonságos megoldásnak, hogy a múzeum bérbe vegye a Bánffy-palota elveszett részét. Sok példa volt már rá, hogy különböző kulturális intézmények több éves bérlés után mégis elvesztették székhelyeiket.

Vajon mit tenne a francia nép, a francia politikusok, ha – tegyük fel – a párizsi bíróság abszurd módon hitelt adna valakinek, aki kétes hitelességű papírdarabbal próbálja bizonyítani, hogy kurtizán leszármazottja, akinek szolgálatai jutalmául XIV. Lajos király három szobát ajándékozott a versailles-i kastélyban?” – teszik fel a kérdést a kezdeményezők.

A petíciót itt lehet aláírni