Peterhansel 14. Dakar-győzelme

Gyenes Emánuel két kategóriában is ezüstérmes

Peterhansel 14. Dakar-győzelme
A háromszoros győztes Nasszer al-Attijah volt a leggyorsabb az autósok mezőnyében a Szaúd-Arábiában rendezett Dakar-rali csütörtöki, utolsó előtti versenynapján, amelyen a másodikként célba ért 13-szoros bajnok Stéphane Peterhansel több mint 15 percet megőrzött az előnyéből az összetettben. Ez pedig az utolsó szakaszra elégnek is bizonyult a végső sikerhez.

A mezőny a 11. szakaszon al-Ulából Dzsanbuba ment, az 598 kilométeres útból 464 kilométer volt a mért etap.

A 14. Dakar-győzelmére hajtó Peterhansel a táv nagyobb részében a legjobb részidőket érte el, még a cél előtti utolsó ellenőrző ponton is a leggyorsabbként haladt át, al-Attijah azonban nagyot hajrázva végül csaknem két perccel jobb időt teljesített francia riválisánál. Csütörtökön a címvédő és négyszeres győztes Carlos Sainz, Lucas Cruz spanyol duó végzett harmadikként, és így az összetettben is tartja a bronzérmes pozíciót.

A motorosoknál a brit Sam Sunderland napja volt a csütörtöki, az argentin Kevin Benavides viszont a harmadik helyezésével megtartotta összetettben a vezető pozíciót, előnye több mint négy perc maradt Sunderlanddel szemben a zárónapot megelőzően. A címvédő amerikai Ricky Brabec 7 perc 13 másodperccel maradt el Benavidestől, miután a csütörtöki napon csak hatodikként zárt. A motoros kategóriában újfent bebizonyosodott, hogy a Dakaron nagyon könnyű hibázni – akkor is, ha az egyik legjobb vagy a világon. Ékesen mutatja ezt Joan Barreda Bort esete, aki idén többször állt az összetett verseny élén, csütörtökön viszont nem mindennapi hibát követett el: nem állt meg a tankolózónában. Az még hagyján, hogy ezért viszonylag nagy büntetés nézett ki neki, de később a 267. kilométernél kifogyott az üzemanyag a motorjából. Hatalmas csalódás kétheti küzdelem után így kiesni az 5. helyről.

A szakaszt utolsó erőtartalékaikat mozgósítva teljesítették a magyar motorosok, a szatmárnémeti Gyenes Emánuel (a Malle Moto kategóriában másodiként) és a vajdasági Saghmeister Gábor. A kamionosoknál a Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter trió az experience kategóriában a 14. helyen teljesítette a szakaszt.

*

Három évtizeddel első motoros győzelme és három év kihagyás után tizennegyedik Dakar-sikerét (hat motorral, és nyolc autóval) aratta Stéphane Peterhansel, azaz Mr. Dakar. A motorosoknál Kevin Benavides törött orral ünnepelt.

Az idei Dakaron szinte végig Peterhansel vezetett, de mint mondta, ez csak annyit jelentett, hogy végig hatalmas volt rajta a nyomás.

A két magyar versenyző, Gyenes és Saghmeister is elérte a célt – előbbi motoros ráadásként második helyen végzett a Malle Moto (szerviz nélküli) és a maratoni kategóriában. „Nehéz Dakar volt – jelentette ki Gyenes. – Nehezen lendültem bele, voltak hibák is, de ha azt vesszük, hogy októberben még mankóztam a törött lábammal (júniusban eltört a jobb lába – szerk. megj.), szinte hihetetlen, hogy itt vagyok. A második hely a két kategóriában már csak bónusz.”

Gyenes összetettben a 23. helyen végzett, a Malle Moto kategória címvédője most második lett 1:02:05 óra lemaradással a litván Arunas Gelazninkastól. A maratoni kategóriában, amelyet Gyenes 2011-ben és 2015-ben is megnyert az Autonet versenyzője szintén második lett 5:06:39 óra hátránnyal a spanyol Tosha Schareinához képest. A szatmári motoros 11. alkalommal vett részt a Dakaron, és 9. alkalommal teljesítette azt, legjobb eredménye a 2016-os 14. hely összetettben.

*

A Malle Moto-mezőny elveszítette egyik tagját pénteken: Pierre Cherpin még a január 10-i hetedik gyorsasági szakaszon bukott, az orvosok eszméletlen állapotban találtak rá. Ezután a szakakai kórházba szállították, ott megműtötték súlyos fejsérüléseit, majd mesterséges kómában tartották, és előbb Dzsiddába, majd Lille-be vitték volna, de az 52 éves motoros szervezete a repülőút során feladta a harcot.

Cherpinnek a mostani volt a negyedik Dakar-ralija, 2009-ben és 2012-ben célba ért, 2015-ben műszaki probléma miatt fel kellett adnia a küzdelmet. A hetedik szakasz rajtja előtt a francia motoros az összetett 77. helyén állt.

*

A mezőny a prológot is beleértve 13 szakaszon összesen 7658 kilométert tett meg a pénteki, dzsiddai befutóig.

A Dakar-ralit 1979-ben rendezték meg először, Párizs és a névadó szenegáli főváros között, utána viszont Európán és Afrikán kívül is több ország adott otthont a versenynek, többször volt már Dél-Amerika a helyszín, a tavalyi viadalt pedig a mostani házigazda, Szaúd-Arábia bonyolította le.

Eredmények, 43. Dakar-rali:

11. szakasz, al-Ula–Dzsanbu (össztáv: 600 km, ebből a szelektív szakasz hossza: 464 km):

Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 4:34:24 óra, 2. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Mini John Cooper Buggy) 1:56 perc hátrány, 3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Mini John Cooper Buggy) 2:26 p. h.

Motorosok: 1. Sam Sunderland (brit, KTM) 4:35:12 óra, 2. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 2:40 p. h., 3. Kevin Benavides (argentin, Honda) 6:24 p. h., ..., 29. GYENES EMÁNUEL (KTM) 1:03:58 Ó. H:, ..., 62. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 3:28:22 ó. h.

Kamionosok: 1. Anton Sibalov, Dmitrij Nyikityin, Ivan Tatarinov (orosz, Kamaz) 4:46:38 óra, 2. Ajrat Margyejev, Dmitrij Szvisztunov, Ahmet Galjautdinov (orosz, Kamaz) 4:13 p. h., 3. Aljakszej Visnyeuszki, Makszim Novikau, Szjarhej Szacsuk (fehérorosz, MAZ) 4:53 p. h., ..., 15. FAZEKAS KÁROLY, HORN ALBERT, CSÁKÁNY PÉTER (MAGYAR, SCANIA) 2:09:38 Ó. H.

12. szakasz, Janbu–Dzsidda (össztáv: 449 km, ebből szelektív szakasz: 202 km):

Autósok: 1. Sainz, Cruz 2:17:33 óra, 2. al-Attijah, Baumel 2:13 p. h., 3. Peterhansel, Boulanger 2:53 p. h.

Motorosok: 1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 2:17:02 óra, 2. K. Benavides (argentin, Honda) 2:17 p. h., 3. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 4:13 p. h., ..., 22. GYENES 28:33 P. H., ..., 53. Saghmeister 1:41:12 ó. h.

Kamionosok: 1. Martin Macik, Frantisek Tomasek, David Svanda (cseh, Iveco) 2:32:27, 2. Dmitrij Szotnyikov, Ruszlan Ahmagyejev, Ilgiz Ahmecianov (orosz, Kamaz) 4 mp h., 3. Sibalov, Nyikityin, Tatarinov 1:00 p. h. Fazakasék eredményéről lapzártáig nem érkezett hír, nem végeztek az első 20 között.

Végeredmény:

Autósok: 1. Peterhansel, Boulanger 44:28:11 óra, 2. al-Attijah, Baumel 13:51 p. h., 3. Sainz, Cruz 1:00:57 ó. h.

Motorosok: 1. K. Benavides 47:18:14, 2. Brabec 4:56 p h., 3. Sunderland 15:57 p. h., ..., 23. GYENES 8:48:14 Ó. H., ..., 60. Saghmeister 35:32:20 ó. h.

Kamionosok: 1. Szotnyikov, Ahmagyejev, Ahmecianov 48:21:21 óra, 2. Sibalov, Nyikityin, Tatarinov 41:38 p. h., 3. Margyejev, Szvisztunov, Gljautdinov 1:16:35 ó. h.

FOTÓ:  FACEBOOK/EMANUEL GYENES – MANI

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Rajthoz áll a Szalay Balázs–Bunkoczi László páros a január 2-án kezdődő Dakar-ralin, amelyet Szaúd-Arábiában rendeznek. Hivatalosan bejelentette a szatmárnémeti Gyenes Emánuel is, hogy ismét indul a motorosok versenyén.
Sport
Az autósoknál a Carlos Sainz, Lucas Cruz spanyol duó nyerte meg a pénteken befejeződött, első alkalommal Szaúd-Arábiában rendezett Dakar ralit, a motorosoknál pedig az amerikai Ricky Brabec győzött.
Sport
Éjszaka ért célba a Szalay Balázs, Bunkoczi László páros a Szaúd-Arábiában rendezett 43. Dakar-rali első szakaszát követően.
Sport
Carlos Sainz nyerte az autósoknál az ötödik szakaszt a Szaúd-Arábiában zajló Dakar ralin csütörtökön, így az összetettben élen álló spanyol pilóta növelte előnyét riválisaival szemben.
Sport
A címvédő ausztrál Toby Price (KTM) nyerte az idén először Szaúd-Arábiában lebonyolított Dakar rali első szakaszát a motorosok mezőnyében. A szatmárnémeti Gyenes Emánuel a 49. helyen végzett.
Sport