Peking: ismét Halep–Sarapova következik

Peking: ismét Halep–Sarapova következik
A Pekingben rendezett, 6 381 679 dollár összdíjazású keménypályás tenisztornán könnyedén jutott a harmadik fordulóba Simona Halep, a második kiemelt ellenfele feladta a mérkőzést. A nyolcaddöntőben viszont újabb fejezete következik a Halep–Sarapova párharcnak.

A világrangsor második helyezettje a szlovák Magdalena Rybarikovával (28. a világranglistán) mérkőzött, akit ápolni kellett a meccs folyamán, s aztán a második szettben, 6:1, 2:1-es állásnál, 58 perc játék után feladta a mérkőzést. A találkozó folyamán Halep az első játszmában 5:0-s repülőrajtot vett, majd könnyedén hozta a szettet. A második játszma Rybariková gémjével kezdődött (40–0-s Halep vezetésről vette el a román lány adogatását), ezt viszont Simona adogatása, brékje és a szlovák lány orvosi kezelése követte. Ezzel 3–2-re vezet Halep kettejük párharcában, korábban 2013-ban Moszkvában és idén Torontóban győzte le, míg Rybariková 2011-ben az ausztrál Hobartban és 2014-ben New Havenben bizonyult jobbnak a román lánynál.

A 26 éves konstancai a nyolcaddöntőben Marija Sarapovával játszik, az orosz mind a hét eddigi összecsapásukon diadalmaskodott. Legutóbb három játszmában 6:4, 4:6, 6:3 arányban a US Open első fordulójában gyűrte le, előtte 2012-ben kétszer (az amerikai Indian Wellsben és éppen Pekingben), 2014-ben háromszor (a madridi és Roland Garros-i döntőben, továbbá az amerikai Cincinnatiban), majd egy évre rá a szingapúri Bajnokok Tornáján is nyert ellene. Sarapova négy évvel idősebb Halepnél, jelenleg 104. a világranglistán (de mostani elsőfordulós sikerével – 6:4, 4:6, 6:1 honfitársa Jekatyerina Makarova ellen – visszatér a top 100-ba). Idén járt le az eltiltása, amelyet meldonium-fogyasztás miatt róttak ki rá.

A keddi nap másik román szereplője, a 27 esztendős Sorana Cârstea a selejtezőkből főtáblára került, két évvel fiatalabb amerikai Christina McHale ellen lépett pályára, ellenfele meglepetésre honfitársát, az idei US Open-bajnok Sloane Stephens búcsúztatta. Ez a meccs viszont egy szoros és egy nagyon sima játszmát, s a román lány magabiztos győzelmét hozta 84 perc játék után. Cârstea következő ellenfele a negyedik kiemelt cseh Karolína Plískova lesz.

A harmadik fordulóba jutók jutalma 71 774 dollár és 120 világranglistapont.

Érdekesebb eredmények, nők, 2. forduló (a 16 közé jutásért): Halep (2.)–Ryabriková (szlovák) 6:1, 2:1-nél Ryabriková feladta a meccset; Cârstea–McHale (amerikai) 7:6 (4), 6:0; Wozniacki (dán, 5.)–Pavljucsenkova (orosz) 6:2, 6:2; Cornet (francia)–Kerber (német, 10.) 6:4, 6:4; Sarapova (orosz)–Makarova (orosz) 6:4, 4:6, 6:1; Ka. Plískova (cseh, 4.)–Petkovic (német) 6:4, 6:4; Kvitova (cseh, 12.)–Lepchenko (amerikai) 6:4, 6:4; Gavrilova (ausztrál)–Vandeweghe (amerikai, 14.) 6:3, 2:0-nál Vandeweghe feladta.

Párosban Monica Niculescu, oldalán a tajvani Szu-vej Hsziével nyerte a román–román csatát, a második fordulóban ugyanis a Cârsteával és lett társával, Jelena Osztaypenkóval mérkőztek. Niculescuék 6:4, 6:3 arányban diadalmaskodtak, a mérkőzés 77 percet tartott. Nyolcaddöntős ellenfelük az első favorit Martina Hingis, Jung-jan Csan (svájci, tajvani) kettős lesz.

Babos Tímea és a cseh Andrea Hlackova negyedik kiemeltként erőnyerő és kihagyta az első kört, a negyeddöntőbe jutásért a Stephens, Heather Watson (amerikai, brit) duóval játszanak.

Niculescu egyesben is érdekelt, a kínai Su-aj Penggel játszik a második körben.