Országos távgyógyászati hálózatot avattak epilepsziásoknak

Országos távgyógyászati hálózatot avattak epilepsziásoknak
Hozzáférhetőbbé vált az epilepsziában szenvedők számára a teljes diagnózis, a gyors vizsgálati eredményértelmezés, és hazai, illetve külföldi szakemberek véleményezése a szerdán, Kolozsváron felavatott távgyógyászati hálózatnak köszönhetően, amelyet Bogdan Florea kolozsvári neurológus kezdeményezett és a helyi Lions Klubok támogattak.

– 2013-tól dolgozunk a projekten, hogy lehetőséget biztosítsunk az epilepsziás betegek minél koraibb diagnózisára és kezelésére. Az elmúlt három év több száz óra stratégiai megbeszélést jelentett a világszerte dolgozó szakorvosokkal, akik csatlakoztak az ügyünkhöz, több tucat találkozót a lehetséges támogatókkal, de mi szerveztük a World Doctors Orchestra turnéját tavasszal. Ezért is hatalmas sikerélmény számunkra, hogy felavathajuk ezt a hálózatot, annál is inkább, mert részt vesz az eseményen Florin Amzica a Montreali Egyetem professzora, aki a mesterséges kóma és érzéstelenítés elsőszámú szaktekintélye, és egyike a hálózat tanácsadó orvosainak.  Az EEG készülékeket beszerelték már Suceaván, Nagyváradon, Nagyszebenben és Kolozsváron, és az elkövetkező két évben az egészségügyi személyzet és technikus asszisztensek képzésével foglalkozunk, valamint a hálózat, évi egy berendezéssel való bővítésével. Gyakorlatilag, a diagnosztikai és innovatív felügyeleti rendszer által a távolabbi térségek lakosai is a hazai és külföldi egyetemi központok orvosainak szakértelmét élvezhetik anélkül, hogy elhagynák lakhelyüket – nyilatkozta Bogdan Florea a távgyógyászati rendszert kezdeményező neurológus.

Az epilepszia az idegrendszer betegsége, amely görccsel kísért vagy görcs nélkül jelentkező rohamok egymás után következő megnyilvánulásaiból áll. A rohamok az agyban található idegsejtek nagy erejű elektromos kisüléseiből keletkeznek. Ezek az elektromos viharok az agy területeiről, régióiból indulnak ki. Az epilepsziás görcsök megjelenése attól függ, hogy hol keletkezik az elektromos kisülés, és lefolyása során az agy mely területeit vonja be. A rohamok a normális agyi működés megszakadásának következményei. Az agy rendkívül összetett szerv, amelyben látási, hallási, szaglási, tapintási, hőmérséklet érzékelési információk fogadása, azok értelmezése és az izmokhoz, belső elválasztású mirigyekhez történő üzenet küldése zajlik. Az információáramlás többsége mégis az egyes agysejtek között történik, melynek végeredménye a tudat, a gondolkodás és az emlékezés.

Az epilepszia több embert érint, mint a szklerózis multiplex, a bénulás, az izomsorvadás és Parkinson kór. Bármely életkorban kialakulhat, kiváltóoka gyakran ismeretlen. Világszerte 65 millió epilepsziás beteget tartanak nyilván, Romániában pedig 300 ezerre becsülik a betegségben szenvedők számát. Ebből 150 ezret vettek jegyzékbe és részesül gyógyszeres kezelésben.

A helyes és teljes diagnózis felállításához szükség van egy megerősítő EEG vizsgálatra, de a kezelés idején is folyamatosan elvégzik ezt a vizsgálatot, hogy felmérjék a kezelés hatását. Jelentős különbségek vannak a kis és nagy városokban, egyetemi központokban vagy orvosi iskolák nélküli városokban elvégzett EEG vizsgálatok között.  Nincs szabványosított EEG vizsgálat, és az, hogy a ’90-es évek óta nem szerveztek EEG szakasszisztens tanfolyamot a képzési központokban, ahhoz vezetett, hogy különbségek tapasztalhatók a neurológiai rendelők személyzetének felkészültsége terén. 

Ráadásul az epilepsziások nem beszélnek a betegségükről a társadalmi megbélyegzés miatt, mert munkahelyük vagy gépjárművezetői jogosítványuk elvesztésétől tartanak. Sajnos nem készült országos jegyzék az epilepsziás betegekről, nincs megfelelő felügyelet sem biztosítva számukra a kezelés során, hogy indokolt esetben változtassanak a gyógyszeres kezelésen vagy leállítsák azt. Az epilepszia nem gyógyítható betegség, de az epilepsziás rohamokat ellenőrzés alatt tudják tartani, és a beteg normális életet élhet. Amennyiben kezelés ideje alatt következik be a roham, a betegek általában orvost és gyógyszert váltanak anélkül, hogy kiderítenék, mi váltotta ki a rohamot. Ugyanakkor a betegek hajlamosak ugyanazokat az orvosi központokat – Jászvásár, Kolozsvár, Bukarest – választani, ahol túlterhelik a kórházi betegellátást az időigényes vizsgálatokkal.

A távgyógyászati hálózatnak köszönhetően rendelkezésre állnak a betegek orvosi feljegyzései, teljes kórtörténete, az EEG vizsgálatok eredményei. Az adatokat egy központi szerver tárolja, amelyhez hozzáférhetnek az epileptológusok, akik véleményezhetik az eseteket és értelmezhetik az eredményeket. A világ különböző pontjain működő kiválósági központjainak összekapcsolása lehetővé teszi a szakorvosok közötti információcserét, egy másod- vagy harmadvélemény kikérésére a nehéz esetekben.

A távgyógyászat természetesen nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, hanem optimizálja a beteg és családja, valamint az epilepszia ellen küzdő orvosok idejét. További információk a http://epilepsy.ro/web/telemedicina-in-epilepsie/ oldalon találhatók.