Több ezer állást szabadít fel a kormány az egészségügyben

Állami segítség az építőanyag iparnak

Közel 8000 állást szabadít fel a kormány az egészségügyben és a szociális ellátásban – jelentette be a csütörtöki kormányülés elején a miniszterelnök. Marcel Ciolacu szerint így az orvos-, asszisztens- és ápolóhiánnyal küzdő kórházak azonnal személyzetet vehetnek fel, tájékoztatott az Agerpres hírügynökség.

A kormányfő hangsúlyozta, az egészségügyi minisztérium idei költségvetése 40 százalékkal nagyobb a tavalyinál, tehát nincs akadálya az állások betöltésének. Közlése szerint az egészségügyben tavaly felhalmozott 6,6 milliárd lejes adósságot sikerült törleszteni, és van fedezet a januári költségekre is.

Ciolacu kifejtette az is, hogy az intézkedés nyomán jobb minőségű szolgáltatásokra, az alkalmazottak részéről nagyobb fokú empátiára és felelősségvállalásra számít az egészségügyben. 

„Ez a háziorvosokra is vonatkozik. Van pénzünk, de az a helyes, ha a komolyan dolgozó orvosokat fizetjük meg jobban”–nyilatkozta a miniszterelnök. 

A kormányfő a kormányülés előtt közölte továbbá, hogy a kormány jóváhagyja a hazai építőanyagipart segítő állami támogatások pályázati útmutatóját .

Marcel Ciolacu elmondta, hogy ez a program a mezőgazdaságnak, az élelmiszeriparnak, illetve a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott támogatásokkal együtt az alapját képezi a termelés biztosításának a stratégiai ágazatokban.
A kormányfő szerint ezeknek a programoknak köszönhetően tavaly 5,5 milliárd euróval javult az ország kereskedelmi mérlege. Hozzátette, hogy idén a kereskedelmi mérleg további javulása várható a Vásárolj hazait elnevezésű programnak köszönhetően.

USR: EZZEL MÉG NEM OLDÓDIKA MEG AZ EGÉSZSÉGÜGY MÉLY VÁLSÁGA

Az egészségügyi rendszerben szükséges állások kevesebb, mint egyharmadának a felszabadítása nem oldja meg az ágazat „mély válságát” – állapította meg csütörtöki közleményében a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR).  Az USR szerint országosan több mint 20 ezer asszisztens és ápoló, illetve mintegy 8000 orvos alkalmazására lenne szükség, így a kormány döntése csak részben oldja meg a személyzethiányt. Az USR képviselője, Adrian Wiener emlékeztetett arra, hogy korábban a kormány rendelt el létszámstopot az ágazatban, most pedig – látva az egészségügyi személyzet túlterheltségét – kénytelen legalább részben megoldani a problémát. Ráadásul a versenyvizsgák megszervezéséig további hónapok telnek el – tette hozzá. Az ellenzéki párt szerint meg kell oldani az egészségügyi alkalmazottak bérezési problémáit is, tekintettel arra, hogy egy asszisztens alig keres többet a minimálbérnél.