Több az epilepsziás beteg, mint ahányat nyilvántartanak

Romániában az epilepsziás betegek száma sokkal magasabb a nyilvántartottakénál, mert sok esetet nem diagnosztizálnak – állítják a Romániai Epilepsziás Betegek Egyesületének (ASPERO) képviselői a Nemzetközi Epilepsziatudatosság Napja, azaz március 26-a alkalmából közzétett, az Agerpres hírügynökség által ismertetett közleményében.

A szervezet szerint 2022-ben 126 512 epilepsziás beteg szerepelt az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) nyilvántartásában. Abban az évben 292 epilepsziás beteg halt meg, 57-tel kevesebb, mint az előző évben. Ugyanakkor 2022-ben 13 253 újonnan diagnosztizált epilepsziás pácienst jelentettek, az elmúlt öt év átlagánál hat százalékkal kevesebbet. „Valójában az epilepsziás betegek száma sokkal magasabb, mert sok esetet nem diagnosztizálnak” – olvasható az állásfoglalásban. 

A közlemény idézi az ASPERO igazgatóját, Ileana Ştefant, aki szerint fontos tudatosítani a társadalomban, hogy az epilepsziás személyek gyakran szembesülnek megbélyegzéssel és diszkriminációval, s támogatásra van szükségük a normális és független életvitelhez. 

A „lila napon”, kedden az ASPERO online eseményt szervezett vezető epileptológusok (epilepsziára szakosodott ideggyógyászok), valamint egy pszichológus és a szervezet képviselőjének részvételével, amelyen az epilepszia kezeléséről beszéltek, illetve válaszoltak a betegek és a hozzátartozók kérdéseire.