Orbán Viktort és a magyar kormányt ostorozta Márki-Zay Péter Kolozsváron

Orbán Viktort és a magyar kormányt ostorozta  Márki-Zay Péter Kolozsváron
Kolozsváron, a Planetárium Caféban tartott közönségtalálkozót március 22-én, kedd este Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom nevű ellenzéki koalíció miniszterelnök-jelöltje. A szervezők közlése szerint a politikust „civil kezdeményezésből létrejött magánrendezvényre” hívták, amelynek pontos időpontját egyébként csak néhány órával az esemény előtt közölték lapunkkal. Úgy tűnt, a biztonságra is fokozott figyelmet fordítanak, mivel kizárólag az előzetesen regisztrált érdeklődőket engedték be a rendezvényre, és mindenkinek a táskáit ellenőrizték, ez alól még a sajtó képviselői sem voltak kivételek. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölttel Mostis Gergő, a kávézó tulajdonosa beszélgetett „kérdezz-felelek” alapon.

ÖSSZEFOGLALÓ

Márki-Zay a beszélgetésen „konzervatív, keresztény, templomba járó katolikus emberként” határozta meg magát. Mint kiemelte, mélységesen elítéli a Magyarországon zajló gyűlöletbeszédet, ugyanakkor csaknem minden egyes feltett kérdésre adott válaszában módját ejtette, hogy élesen bírálja, sőt ostorozza Orbán Viktor miniszterelnököt és a jelenlegi kormányt, de a mögötte álló többpárti koalíció konkrét programjáról nem sok derült ki. Az erdélyi magyarsághoz szólva kiemelte: „akkor is szeretünk titeket, ha nem ránk szavaztok.”A jelmondat egyébként a pódiumbeszélgetés alkalmából kihelyezett molinón is látható volt, egyfajta kampánydíszlet részeként.

Az egyébként hódmezővásárhelyi polgármester már a beszélgetés elején kiemelte, hogy a nyolcvanas évektől kezdődően többször járt Erdélyben, és anyai-apai ágon egyaránt rendelkezik erdélyi rokonsággal. Mint mondta, az édesanyja családja az 1850-es években költözött Kolozsvárról Hódmezővásárhelyre.

Kifejtette továbbá: számára is ellenszenves volt, hogy a 2004-es népszavazáson Gyurcsány Ferenc a magyar állampolgárság határon túli kiterjesztése ellen kampányolt. Mint mondta, Gyurcsány Ferenc ezt számításból tette, miután felmérte, hogy a határon túliak úgysem rá szavaznának. Márki-Zay szerint számításból adott állampolgárságot és szavazati jogot a határon túli magyaroknak Orbán Viktor is, miután felmérte, hogy számíthat a szavazatukra.

„Mi vagyunk az elsők, akik szívvel-lélekkel támogatjuk a határon túli magyarságot; akkor is szeretjük, és akkor is támogatjuk az itteni magyarok állampolgárságát, szavazati jogát, ha nem ránk szavaznak” – jelentette ki. Megjegyezte, a levélszavazás rendszere megújításra szorulna, mivel a jelenlegi rendszer szerint akár „halottak is szavazhatnának”, ugyanis a választási iroda névjegyzékében a regisztráció tíz évig érvényes.

Márki-Zay úgy vélte, az anyaországban élő és a külhoni magyarság közötti feszültség abból származik, hogy Magyarországon sokan úgy látják: a határon túli magyarok tartják hatalmon „az ezer éves történelmünk legkorruptabb kormányát”, s mint mondta, ennek a feszültségnek „a gyógyítása lenne a feladata.”

Kijelentette továbbá: semmilyen megalázkodást nem vár el azoktól az RMDSZ-es polgármesterektől sem, akik nemrég levélben közölték vele, nem szívesen látják Erdélyben. Mint fogalmazott, „biztos benne, ha Magyarországon változás lesz, az RMDSZ elnöke fel fogja hívni, hogy gratuláljon neki, és minden rendben lesz.” 

Márki-Zay Péter kérdésre válaszolva azt is mondta: álláspontja az, hogy meg kell őrizni a határon túli magyar közösségek jelenlegi támogatási szintjét. Szerinte a „támogatásokat politikamentesen, korrupciómentesen kell adni, és arra, amire a magyar közösségek kérik”. „Nem úgy, hogy kórházat kérnek, és helyette stadiont kapnak”, amint az Csíkszeredában történt – mondta.

Úgy vélte, a magyar állami támogatással elkezdett erdélyi beruházásokat mindenképpen be kell fejezni. Azt azonban nem vállalta, hogy a Fidesz felelőtlen ígéreteit is megvalósítja. Arra az újságírói kérdésre, hogy a 2020-as év 130 milliárd forintos szintjén vagy a 2021-es év 30 milliárd forintos szintjén szeretné megőrizni a határon túli magyar közösségeknek szánt támogatásokat, azt válaszolta, hogy valószínű, átlagolna.

A miniszterelnök-jelöltje szerint azzal lehet a legnagyobb kárt okozni a határon túli magyarságnak, „ha a nemzeti büszkeségét rombolják le.”

„A mi célunk, hogy büszkék lehessünk a magyarságunkra, és ne kelljen szégyenkezni azért, hogy a mi miniszterelnökünk Putyin kiszolgálója, meg hogy a legkorruptabb ország lettünk az EU-ban” – fogalmazott Márki-Zay, aki szerint Orbán Viktor „csak a korrupcióban volt következetes az elmúlt években”.

A baloldali jelölt meggyőződése, az általa képviselt koalíció tudna „tisztességes államférfiakat” kínálni az országnak, a jelenlegi „korrupt, megélhetési politikusok mellett.” Kijelentette: ha hatalomra kerülnek, Magyarország csatlakozik az EU ügyészségéhez, és „börtönbe küldik a csalókat.” „Keresztény ember nem szavaz tolvajokra” – jelentette még ki Márki-Zay, sérelmezve, hogy a kormány „gyűlöletpropagandával tartja fenn a hatalmát.”

Márki-Zay Péter szerdán, Marosvásárhelyen tartózkodott, kijelentve: egymillió forint jutalmat ajánlanak fel azoknak, akik választási csalást lepleznek le a magyarországi országgyűlési választásokon. Mint mondta, míg Magyarországon a személyesen leadott szavazatokat ellenőrzik, a levélszavazatok fölött semmilyen kontroll nincs.

Ugyanakkor azt mondta: „Az RMDSZ ráadásul megtapasztalta, hogy milyen az, amikor szembement a Fidesszel. Éppen ez az, amit mi fel akarunk számolni: ne Budapestről szóljanak bele abba, hogy az itteni magyarságnak mely képviselői kaphatnak támogatást, és melyek nem. Egy tisztességes, becsületes országban nem lehet kérdés az sem, hogy nem kell a támogatások elvesztésétől félniük a határon túli testvéreinknek azért, mert nem a kormánypártot támogatják. Nem Budapestnek kell meghatároznia a marosvásárhelyi politikát, hanem az itteni magyaroknak” – közölte az Agerpres hírügynökség.

Kép: Rohonyi D. Iván