Online mozizás – a cseh kulturális központ kínálata

Online mozizás – a cseh kulturális központ kínálata
Idén is megszervezi vetítéssorozatát novemberben a bukaresti Cseh Kulturális Központ: hétfőnként dokumentumfilmeket nézhetünk, keddenként pedig a szeptemberben elhunyt cseh filmrendező, Jiři Menzel egy-egy játékfilmjét teszik elérhetővé ingyenesen és online a www.dafilms.com weboldalon.

Ezúttal, november 9-én, hétfőn a George Chiper–Lillemark és Mihai Mincan által rendezett, Aki szabad akart lenni (The Man Who Would be Free) című román dokumentumfilmet teszik elérhetővé. A film Cezar Mititelu történetét meséli el, aki a kommunista hatalom szemében „társadalmi parazita” volt, de fényvivőként és tanítóként tekintettek rá azok az emberek, akik hitték a szabad élet reményét a szocialista Romániában.

A keddenként közzétett játékfilmek Jiři Menzel munkássága előtt tisztelegnek, ezúttal pedig az általa 1976-ben rendezett Magány az erdőszélen (A Cottage Near the Woods) tekinthető meg november 10-én, kedden. A történetben a Lavička család nyaralni indul, a nyár kellős közepén. A bonyodalmat az okozza, hogy mindenáron nyaralót szeretnének, ezért megkörnyékezik Komárek bácsit, aki egy gyönyörű telken lakik az erdő szélén. Minden jóval elhalmozzák az öreget, de mégsem akar elköltözni házából.

Az alkotások a www.dafilms.com weboldalon rövid regisztrációt követően eredeti nyelven és angol felirattal ingyenesen nézhetők a jelzett napokon reggel nyolc órától számítva 24 órán át.

(Borítókép: Jelenet az Aki szabad akart lenni című dokumentumfilmből, amelyet a 2019-es Astra Filmfesztiválon mutattak be)