Online mozizás a cseh kulturális központ jóvoltából

Online mozizás a cseh kulturális központ jóvoltából
Idén is megszervezi vetítéssorozatát novemberben a bukaresti Cseh Kulturális Központ: hétfőnként dokumentumfilmeket nézhetünk, keddenként pedig a szeptemberben elhunyt cseh filmrendező, Jiří Menzel egy-egy játékfilmjét teszik elérhetővé ingyenesen a www.dafilms.com weboldalon.

Ezúttal november 16-án, hétfőn a retró kapja a főszerepet, hiszen az Adéla Komrzý által rendezett Viva Video, Video Viva című dokumentumfilm tekinthető meg, amely bemutatja a csehszlovák videóművészet alakulását és jellemzőit az 1980-as években. A rendező nagyapjának, Radek Pilařnak, a cseh videóművészet egyik úttörőjének ábrázolásán keresztül tárja fel a témát, kiegészítve az 1989-es Videónap elnevezésű kiállítás felelevenítésével és a korszak további videóművészeit megszólaltató interjúkkal.

A keddenként közzétett játékfilmek Jiří Menzel munkássága előtt tisztelegnek, ezúttal pedig az általa 1978-ben rendezett Mesés férfiak kurblival (Those Wonderful Movie Cranks) tekinthető meg november 17-én. A történet a mozi hőskorát eleveníti meg, amikor mutatványosok járták a világot rozoga cirkuszi kocsijukkal és kifeszített lepedőkön mutogatták az önjelölt rendezők, operatőrök, szereplők néhány perces alkotásait. Egyikük, Pasparte, aki voltaképpen bűvész, kezdetben csak mutatványaihoz indítja be kurblis vetítőgépét. Miután számos tekercset örököl elhunyt társától, s a filmekkel együtt annak árván maradt lányát is gondjaiba veszi, Pasparte felfigyel egy megszállott operatőr, Kolenaty műveire és álmodozni kezd egy állandó mozi megnyitásáról.

Az alkotások a www.dafilms.com weboldalon rövid regisztrációt követően eredeti nyelven és angol felirattal ingyenesen nézhetők a jelzett napokon reggel nyolc órától számítva 24 órán át.

(Borítókép: A Mesés férfiak kurblival című film egyik jelenete. Fotó: port.hu)