Olaf Scholz: Németország támogatja, hogy Románia idén csatlakozzon a schengeni övezethez

Olaf Scholz: Németország támogatja, hogy Románia idén csatlakozzon a schengeni övezethez
Németország támogatja, hogy Románia idén csatlakozzon a schengeni övezethez - jelentette ki ma Bukarestben Olaf Scholz. Ugyanakkor Klaus Iohannis hangsúlyozta: Románia eleget tesz az Európai Unió külső határainak védelmében betöltött szerepének.

A német kancellárt a Cotroceni-palotában fogadta Klaus Iohannis államfő, majd közös sajtótájékoztatót tartottak.

Olaf Scholz rámutatott, Németország "határozottan Románia oldalán áll", támogatja, hogy az ország még idén a schengeni övezet teljes jogú tagjává váljon. "Az Önök országa nagy erőfeszítéseket tett ezért, és nekünk ezt tiszteletben kell tartanunk" - nyomatékosította.

Iohannis: eleg teszünk kötelezettségeinknekRománia eleget tesz az Európai Unió külső határainak védelmében betöltött szerepének, és a schengeni övezethez való csatlakozásával megerősítené ezt a térséget - jelentette ki Klaus Iohannis.

Az Olaf Scholtz német kancellárral való egyeztetést követően Iohannis elmondta, széles körű megbeszélést folytattak az aktuális európai témákról.

"Románia schengeni övezethez való csatlakozása a fő célunk. Németország mellettünk állt, aktívan támogatott bennünket, és én ma megköszöntem a kancellár úrnak ezt a hozzáállást. Románia eleget tesz a külső határok védelmében betöltött szerepének, és ezt európai szinten is elismerik. A schengeni övezethez való csatlakozásával Románia csak megerősítené ezt a térséget" - fogalmazott.

(Borítókép: presidency.ro)