Ciolacu: most már hivatalos - márciustól megszűnnek a határellenőrzések a légi és tengeri közlekedésben

Marcel Ciolacu kormányfő szombat este a Facebook-oldalán közölte, hogy Románia márciustól részlegesen csatlakozik a schengeni térséghez. "Megígértük, teljesítettük! Most már hivatalos: márciustól megszűnnek a határellenőrzések a légi és tengeri közlekedésben, és kiállíthatunk schengeni vízumokat. Tizenhárom év kudarc és megaláztatás után ez a kormány elindított egy visszafordíthatatlan folyamatot. Jövőre erőfeszítéseket teszünk arra, hogy végleg lezárjuk ezt a folyamatot!" - írta bejegyzésében a miniszterelnök.

Az EU tagállamai szombat este egyhangúlag jóváhagyták Románia és Bulgária részleges csatlakozását a schengeni övezethez, miután a térség bővítését utolsóként ellenző Ausztria visszavont a vétóját - írja az EFE hírügynökség.

A döntés értelmében márciustól a két országban megszűnnek az ellenőrzések a repülőtéri és a tengeri határátkelőkön. Ausztria, Bulgária és Románia is kötelezettséget vállalt arra, hogy később megállapodnak a szárazföldi határellenőrzések megszüntetésének időpontjáról - közölte az EU Tanácsának spanyol elnöksége. Erről számolt be X-en (a volt Twitteren) az uniós testület elnöke, Charles Michel is.

A szárazföldi határellenőrzés megszüntetését ígéri jövőre a belügy 

A belügyminisztérium szombat esti közleménye emlékeztett arra, hogy a döntés szerint jövőre az EU Tanácsa a szárazföldi határellenőrzés megszüntetéséről szóló határozat elfogadására fog törekedni. "Az uniós tanácsi határozat egy sor intézkedést ír elő a határellenőrzés megerősítésére, az illegális migráció elleni küzdelemre és a dublini rendelet alkalmazására vonatkozóan" - tájékoztatott a minisztérium.

A közlemény szerint Románia már alkalmazta ezeket az intézkedéseket, ezért az EU Tanácsának a korábbi román-bolgár-osztrák megállapodást tükröző döntése nem ír elő új kötelezettségeket az ország számára.

A minisztérium emlékeztetett arra is, hogy a Románia teljes körű schengeni csatlakozásáról szóló tárgyalások a román és az osztrák belügyminiszter augusztus 23-i találkozója után indultak újra Ausztriával, és az ezt követő hónapokban folyamatosan egyeztettek a felek. Az osztrák külügyminisztérium december 9-én jelezte, nyitott a két kelet-európai ország részleges csatlakozásáról szóló tárgyalásokra. December 12-én a román, bolgár és osztrák belügyminiszter brdói (Szlovénia) háromoldalú találkozóján az osztrák fél bejelentette, hogy egyetért a csatlakozással a légi közlekedésben, de tengeri közlekedésről szóló egyeztetéseken is történtek előrelépések - idézte fel a közlemény.

A három fél között december 23-án születetett politikai megállapodás Románia és Bulgária részleges csatlakozásáról. Ezt követően december 26-tól az Európai Tanács spanyol elnökségének és az Európai Bizottságnak a bevonásával folytatódtak a tárgyalások, amelyek nyomán a felek december 29-án 23 óra 40 perckor megegyeztek a tanácsi határozat tervezetéről. December 30-án 20 és 22 óra között a határozatot az összes tagállam megszavazta - részletezte a döntést megelőző lépések kronológiáját a belügyminisztérium.