Ciolacu: év végéig megvalósulhat a teljes schengeni csatlakozás

Románia kormányának megvan a terve, hogy év végéig megvalósuljon az ország teljes schengeni csatlakozása, de ehhez a nemzeti érdeket kell a politikai érdekek elé helyezni - mondta Marcel Ciolacu kormányfő pénteken Temesváron.

A miniszterelnök a Temesvári Traian Vuia Nemzetközi Repülőtér nemzetközi járatoknak szánt új indulási terminálja avatóünnepségén vett részt. A terminál vasárnaptól, az ország részleges - légi és tengeri közlekedésben megvalósuló - schengeni csatlakozásával üzemel, az útlevélellenőrzés nélküli uniós térségbe tartó utasokat szolgálja ki.

A 8000 négyzetméter beépített területű, 14 méter magas csarnokot 2022 novemberében kezdték el építeni. A beruházás értéke 190 millió lej  volt, ebből közel 95 millió lejt (7,5 milliárd forint) uniós alapokból, a fennmaradó részt a közlekedési tárca támogatásából és saját forrásokból biztosítottak.

Az avatóünnepségen Nicolae Ciucă szenátusi elnök, Alfred Simonis képviselőházi elnök és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter is részt vett.

Marcel Ciolacu leszögezte: a nagy országos projektek kapcsán - mint a schengeni csatlakozás - stabilitásra és egységre van szükség, káoszban és politikai viták közepette nem lehet építkezni. Aláhúzta: 48 órán belül a román állampolgárok „elfelejthetik a klasszikus reptéri ellenőrzést”. Arra is kitért, hogy hasonló beruházásokra a többi romániai repülőtéren, valamint a konstancai és dunai kikötőkben is sor kerül.

Úgy fogalmazott, már kevesen hittek a schengeni csatlakozásban, de az vasárnap a légi és tengeri közlekedésben megvalósul. „Ez az első lépés, amely visszaigazolja, hogy az út visszafordíthatatlan” - fogalmazott a kormányfő, és biztosította a jelenlévőket, hogy év végéig a szárazföldi közlekedésben is létrejön a schengeni csatlakozás.

(Fotó: gov.ro)