Gratuláltak az EU vezetői Romániának és Bulgáriának a részleges Schengen-csatlakozáshoz

Az Európai Unió vezetői az X-en (volt Twitter) gratuláltak szombat éjjel Romániának és Bulgáriának a részleges schengeni csatlakozáshoz.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt írta: ez régóta várt lépés a román és bolgár állampolgárok számára, akik márciustól nagyobb mozgásszabadságot fognak élvezni. Hozzátette, a légi és tengeri közlekedésben történő határellenőrzés megszüntetését a szárazföldi határellenőrzés megszüntetése is követni fogja.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a Bulgáriával és Romániával szembeni repülőtéri és tengeri határellenőrzés megszüntetéséről szóló döntés fontos lépés a két ország, ugyanakkor a schengeni térség számára is. "Mindkét ország keményen dolgozott ezért. Mindkét ország megérdemli. Ezáltal a Schengen még erősebbé válik" - írta.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke is gratulált a román és a bolgár állampolgároknak a repülőtéri és a tengeri határátkelőkön végzett ellenőrzések megszüntetéséhez, kiemelve, hogy hosszú ideig kellett várniuk erre a pillanatra. "Ez erősebbé teszi Uniónkat, és nagyobb biztonságot teremt népeink számára. Európa egyesít" - írta Metsola.

''A Tanács ma történelmi jelentőségű döntést hozott, amely megkoronázza a figyelemre méltó eredményekkel teli évet. Románia és Bulgária befogadása megerősíti a Schengent. Időbe telt, de sikerült'' - írta Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök, aki üzenetét a román és bolgár nyelvű "Isten hozott a Schengenben!'' üdvözlettel zárta.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa hangsúlyozta, hogy a Tanács e történelmi jelentőségű döntése 13 évnyi patthelyzet után született, és a politikai elkötelezettség és eltökéltség eredménye. Johansson reményét fejezte ki, hogy jövőre a Tanács meg tudja hozni a döntést a szárazföldi határellenőrzések eltörléséről is - írja az EFE.

Az EU tagállamai szombat este egyhangúlag jóváhagyták Románia és Bulgária részleges csatlakozását a schengeni övezethez, miután a térség bővítését utolsóként ellenző Ausztria visszavonta a vétóját. A döntés értelmében márciustól a két országban megszűnnek az ellenőrzések a repülőtéri és a tengeri határátkelőkön. Ausztria, Bulgária és Románia is kötelezettséget vállalt arra, hogy később megállapodnak a szárazföldi határellenőrzések megszüntetésének időpontjáról - közölte az EU Tanácsának spanyol elnöksége.

A spanyol belügyminisztérium szombaton üdvözölte az Európai Unió azon döntését, hogy Romániát és Bulgáriát fokozatosan felveszi a schengeni szabad mozgást biztosító övezetbe, amely ezáltal "erősebb és biztonságosabb térséggé" válik.

A Fernando Grande-Marlaska által vezetett minisztérium közleményében emlékeztet, hogy a döntés egy 12 évvel ezelőtt elkezdődött folyamat betetőzése, és a vasárnap véget érő spanyol elnökség hat hónapja folyamán a szaktárca egyik prioritása volt.

A közlemény szerint a megállapodás az érintett tagállamok (Ausztria, Bulgária és Románia) közötti, az elmúlt hetekben folytatott intenzív tárgyalások eredményeképpen, az Európai Bizottság támogatásával és a Tanács spanyol elnökségének közvetítésével jött létre.

''A (spanyol) elnökség tárgyalásra való elszántságának köszönhetően sikerült legyőzni a hosszas vonakodást, és elérni, hogy tisztességes és történelmi megállapodást szülessen" - hangsúlyozza a minisztérium.

A közlemény leszögezi, hogy a repülőtéri és tengeri határellenőrzések megszüntetésére 2024 márciusában kerül sor, és Ausztria, Bulgária és Románia vállalta, hogy 2024-ben tárgyal a szárazföldi megszüntetés időpontjáról is.

"A Bulgáriával és Romániával szembeni belső határellenőrzések fokozatos megszüntetése megerősíti és kiterjeszti a szabad mozgás európai térségét, és emberek milliói számára könnyíti meg a közlekedést, ami rendkívül pozitív társadalmi és gazdasági hatással lesz az egész régióra" - zárul a közlemény.