Művér híján szolidaritással segíthetünk embertársainkon

Kolozsváron enyhe növekedést mutat a véradók száma

Művér híján szolidaritással segíthetünk embertársainkon
A véradás népszerűsítése érdekében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden év június 14-én a Föld minden pontján ünneplik a véradók világnapját. Évközben a kolozsvári véradó központ vezetősége és munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy eleget tegyenek a kórházban fekvő, sokszor élet-halál között lebegő páciensek vérigényének kielégítésére, ezért idejük és energiájuk függvényében népszerűsítő kampányokat szerveznek, a begyűjtött vér mennyiségének növelése érdekében pedig mobil laborokkal járják a városokat, kisebb településeket. Sokszor láthattuk: rokonok, barátok, ismerősök, szomszédok fordulnak segítségért egy-egy bajba jutott személy érdekében, arra kérve a közösségi médián keresztül a véradókat, ne hagyják cserben embertársukat. A kolozsvári véradó központ illetékesétől megtudtuk, naponta hányan adnak vért, és milyen feltételeknek kell megfelelnie a véradóknak.

A szó szoros értelmében életmentő lehet a véradás: lévén, hogy sok esetben a kórházak készlete vagy tartaléka szinte teljes egészében kimerül, az önkéntes véradók jelentik a rendszerint súlyos balesetet szenvedett és a sürgősségen ápolt páciensek számára az életben maradást. Ugyanez a helyzet a valamilyen (krónikus) betegségben szenvedőkkel, akiknek mihamarabb műtétre van szükségük, ezért az orvosok a szolidaritást gyakorlóhoz fordulnak segítségért azonnali véradásért. A véradó központok munkatársainak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy mindig biztonságos vérkészlet áll rendelkezésre a műtétekhez, a baleseti sérültek ellátásához, a vérkészítményekre, illetve a transzfúzióra szoruló betegek ellátásához, mondják a szakemberek.

Világszerte szerdán ünnepelték a véradók világnapját, június 14-én született ugyanis Karl Landsteiner osztrák-magyar tudós, az ABO vércsoportok felfedezője, aki 1930-ban Nobel-díjat is kapott. A Magyar Vöröskereszt weboldala szerint a tudományos felfedezéssel lehetővé vált a biztonságos vérátömlesztés, aminek köszönhetően rengeteg beteg gyógyulását tudják segíteni az orvosok.

A szakemberek hangsúlyozzák: egyetlen véradással (450 milliliter) egy személy három beteg embertársán segíthet: a levett vérből plazmakészítmény, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerhetik meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitisz-C, a Szifilisz kimutatására is. A véradást minden esetben egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol például a vérnyomás és a vércukorszint megállapításával a vizsgálóorvos dönti el, hogy a jelentkező adhat-e vért.

Lapunk felvette a kapcsolatot az Eszterházy (Nicolae Bălcescu) utca 18. szám alatt található kolozsvári véradó központ igazgatójával. Sanda Novac arról számolt be a Szabadságnak, hogy a véradók számát illetően az utóbbi hónapokban enyhe növekedés észlelhető. – Folyamatosan, különböző korosztályok és társadalmi csoportok körében népszerűsítjük a véradás fontosságát és az intézményt. Tesszük ezt, természetesen, amikor időnk és energiánk engedi. Ezen felül a különböző intézmények országos szinten is felhívják a lakosság figyelmét a véradás fontosságára. Sőt, mobil laboratóriumok segítségével terepre megyünk, így még több személyhez jutunk el – fogalmazott az intézményvezető.

Novac arról is beszámolt, hogy többször felhívást intéznek különböző katonai vagy civil intézményekhez, megkérik ezek vezetőit, szervezzenek csoportos véradást. Tudatta, hogy a Kolozsváron tanuló egyetemi hallgatók például rendszeresen adnak vért, de érkeznek hozzájuk rohammentősök, tűzoltók, hivatásos katonák és politikusok is.

A szakemberek hangsúlyozzák: véradó lehet mindenki, aki egészségesek érzi magát, elmúlt 18 éves, és még nem töltött be a 60-ik életévét, testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot, és nem szenved krónikus betegségben. Utóbbiak közé soroljuk a cukor- és rákbetegséget, a sárgaságot, az autoimmun és a fertőző betegségeket. Az is nagyon fontos, hogy az elmúlt 6 hónapban a jelentkező ne esett volna át jelentős, az elmúlt 3 hónapban pedig kisebb műtéten, illetve az elmúlt 7 nap során ne járt volna fogorvosnál.

– A művért még nem találták fel, ezért feltétlenül szükség van az önkéntesen nálunk jelentkező véradókra. Sok a beteg a sürgősségen és a kórházakban, ám szerencsére minden nap érkeznek véradók is. Néhányszor az is előfordult, hogy kritikus szintre csökkent a vérkészlet, ilyenkor riasztjuk a lakosságot, hogy elengedhetetlenné vált a készlet pótlása. Ma (tegnap – szerk. megj.) például 100 véradó jelentkezett, a napi átlag pedig 70 körül mozog. A véradók világnapja alkalmából 17 óráig meghosszabbítottuk a nyitva tartást, csütörtöktől viszont visszatérünk a rendes programhoz, s 13 óra 30 perckor bezárunk. A nyitási időpont továbbra is 7 óra 30 perc marad – tudatta lapunkkal az igazgató.

Sanda Novac közölte azt is, hogy a leghűségesebb önkéntes véradók a 30-45 év közöttiek, de szerencsére sok a fiatal is. Megítélése szerint egyelőre nincs szükség a kolozsvári véradó központ épületének bővítésére, a jelenlegi 2 ezer négyzetméter megfelel az igényeknek.

A véradókkal való szolidaritás jelképeként, június 14-én, a Kolozs Megyei Tanács Honvéd/Dorobanților utca 106. szám alatti székhelyét és a megyei tanács tulajdonában álló Kolozsvár Arénát piros fénnyel világították meg. A megyei tanács és az Országos Prof. Dr. C. T. Nicolau Véradó Központ közötti együttműködés értelmében a megyei testület támogatja a véradást. Ezért a megyei tanács aktívan részt vesz a Kolozs megyében lebonyolított, véradás-népszerűsítő tevékenységekben, amelyek konkrét célja a véradók számának növelése.