Miért korlátozta az amerikai kormány a magyar állampolgároknak a vízumprogramban való részvételét?

Miért korlátozta az amerikai kormány a magyar állampolgároknak a vízumprogramban való részvételét?
A biometrikus útlevél bevezetése előtti időszakban, az egyszerűsített honosítási eljárás során kiadott magyar útlevelekkel indokolta az amerikai kormány, hogy szigorította Magyarország részvételét az Egyesült Államok vízummentességi programjában (Visa Waiver Program) - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Az ügy téma volt a külügyminisztérium keddi sajtótájékoztatóján, amelyen Matthew Miller szóvivő kijelentette, hogy egyedül a vízumprogramnak való megfelelés volt a döntés szempontja. Az indokról szólva azt mondta, hogy az amerikai kormány tudomása szerint bűnözők is magyar útlevélhez jutottak, mert 2020, azaz a biometrikus útlevél magyarországi bevezetése előtt a magyar állampolgárságért folyamodók személyazonosságának ellenőrzése nem volt megfelelő.

Arra kérdésre ugyanakkor, hogy az amerikai kormánynak van-e konkrét tudomása arról, hogy megkérdőjelezhető hátterű személyek bejutottak az Egyesült Államokba magyar útlevél birtokában, a szóvivő nem válaszolt.

Azt állította, hogy szakpolitikai megfontolások játszottak szerepet, vagyis az amerikai kormány azt vette figyelembe, hogy voltak, akik szigorú átvilágítás nélkül jutottak magyar útlevélhez, és a felvetett aggályokra Magyarország nem reagált.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Négyen meghaltak és többen megsérültek, amikor az Esztergom-Nyerges Rallyn egy jármű lesodródott az útról és a nézők közé hajtott. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) vezetősége közleményben tudatta, hogy a hatóságokkal együttműködve vizsgálja a baleset körülményeit.
Külpol