Megszavazta a parlament a törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről szóló tervezetet (FRISSÍTVE)

Megszavazta a parlament a törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről szóló tervezetet (FRISSÍTVE)
Megszavazta a parlament a honatyák speciális nyugdíjának eltörléséről szóló törvénytervezetet. A parlament két háza együttes ülésen fogadta el szinte egyhangúlag a jogszabályt, miután a liberálisok és a szociáldemokraták mozgósították a honatyáikat, és bejelentették: előbb saját magukkal kezdik a szolgálati nyugdíjak reformját. A jól hangzó cél könnyen szlogenné válhat, hiszen még nem világos, hogy a jogszabály kiállja-e az alkotmányossági normakontroll próbáját, vagy elvérzik a taláros testületnél, mint ahogy már korábban is történt. Mint ismert, az alkotmánybíróság általában azzal érvel, hogy a nyugdíj egy elnyert jog, és utólag nem lehet csökkenteni az értékét. A kormánynak muszáj valamit kezdenie azonban ezzel a kérdéssel, hiszen szétfeszíti a nyugdíjalap egyensúlyát, és hosszú távon fenntarthatatlanná teszi.

A hétfői parlamenti ülés meglehetősen eseménytelen lett volna, ha Diana Șoșoacă, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) volt honatyája, jelenlegi független képviselő megint nem csapott volna hatalmas cirkuszt. Végigsípolta és dobolta az ülést, de végül nem tudta megakadályozni a szavazást, s 382 támogató szavazat és 3 tartózkodás mellett a honatyák megszavazták a saját speciális nyugdíjuk eltörléséről szóló jogszabályt.

Nicolae Ciucă, a szenátus és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke úgy vélte, a tervezet megszavazása különleges jelentőséggel bír, mert jelzi, hogy a törvényhozók az őket érintő jogszabállyal kezdték el a különnyugdíjak reformját. Ciucă azt mondta, a tervezet elfogadásával a képviselők és szenátorok bebizonyítják: határozott szándékuk a saját különnyugdíjuk eltörlése, mielőtt más, szintén különnyugdíjra jogosult kategóriák ügyében döntenének. Emlékeztette a parlamentet, hogy a speciális nyugdíjak rendszerének reformja a kormányprogram része. Egyrészt azért van rá szükség, hogy méltányos és egységes alapokra helyezze a hazai nyugdíjrendszert, másrészt mert ez a feltétele annak, hogy Románia maradéktalanul lehívhassa az országos helyreállítási terv keretében biztosított összegeket. Ciucă szerint Románia nem engedheti meg magának, hogy elveszítse ezeket az alapokat.

Alfred Simonis szociáldemokrata párti képviselő, az alsóház ügyvivő elnöke azt mondta a parlamenti vitán, hogy a törvényt nagyon régóta várja a lakosság, és a törvényhozói testület bebizonyítja, lojális partnere a kormánynak, amikor az állampolgárok elvárásairól van szó.

George Simion képviselő, az AUR elnöke azt mondta, az AUR minden tagja megszavazza a tervezetet, de azt utólag alkotmányellenessé fogják nyilvánítani.

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerint a PSD és a PNL vezetői rendszeresen megakadályozták a képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörlését, s „lemásolták” az USR azonos célú tervezetét. Hozzátette, a hétfőn megszavazott törvény csak mintegy 700 kedvezményezett speciális nyugdíját törli el, a megmaradt 210 ezer jogosultét nem, köztük a tartalékos tábornok Nicolae Ciucáét sem. Azt is kijelentette, hogy a különnyugdíjak rendszerét éppen a PSD és a PNL által képviselt politikum vezette be. A legnagyobb törvényhozói különnyugdíj eléri a havi 27 166 lejt. Összesen tíz honatya kap évente 100 ezer lejnél nagyobb speciális nyugdíjat, ami havonta több mint 8333 lejnek felel meg.

Az ülésen Diana Șoșoacă szenátor ismét cirkuszt csinált. Miután többször is közbelépett a mikrofonnál, hogy megakadályozza a vitát, a képviselőház elnöke, Alfred Simonis megszakította a vitát. Válaszul Sosoaca odament az elnöki székhez, és elragadta Simonis kezéből a mikrofont. A szenátor egy sípot és egy kolompot is hozott magával, amelyek segítségével igyekezett akadályozni az általános vitát.
Borítókép: Facebook/Archív