Románia NATO-ban betöltött szerepét hangsúlyozták a parlament együttes ülésén

Romániának az Északatlanti Szerződés Szervezetében (NATO) betöltött szerepét hangsúlyozták a parlament két házának együttes ülésén kedden délután, az ország NATO-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

A szenátus és képviselőház együttes ünnepi ülésén a NATO 75 éves fennállására is emlékeztek, és közös nyilatkozatot fogadtak el a honatyák. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a dokumentum 247 támogató szavazatot kapott, egy honatya ellene voksolt, ketten nem szavaztak. A nyilatkozat emlékeztet: a NATO megalakulásának 75. évfordulóját beárnyékolja, hogy Oroszország "jogtalan, törvénytelen és indokolatlan" háborút folytat Ukrajna ellen.

A dokumentum szerint az elmúlt két évtizedben Románia bizonyította: NATO-tagként fontos szerepet játszik a biztonság megerősítésében és a stabilitás előmozdításában, csatlakozásával a NATO is megerősödött. Kitér arra, hogy a NATO-tagságnak köszönhetően Románia regionális és globális szinten is jelentős védelmi szereplőként léphetett fel, emlékeztet Bukarest vállalására, miszerint a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát védelmi kiadásokra fordítja.

A nyilatkozat leszögezi, hogy Románia továbbra is elkötelezett összes szövetségesének védelme mellett, eleget tesz kötelezettségeinek, valamint különleges figyelmet fordít Ukrajna és Moldova támogatására.

Az ülésen felszólaló honatyák arra hívták fel a figyelmet, hogy a NATO-tagság "életbevágó" Románia számára, valamint azt is hangsúlyozták, hogy az ország az atlanti szövetség "lojális és értékes" tagjának bizonyult.

Nicolae Ciuca szenátusi elnök a News.ro hírportál szerint hivatásos katonaként a román katonák érdemeit méltatta. Aláhúzta továbbá, hogy az országnak egységesen támogatni kell Klaus Iohannis leköszönő államfő NATO-főtitkári jelöltségét.

Az RMDSZ nevében felszólaló Cseke Attila szenátor úgy értékelt, hogy Románia NATO-hoz és az EU-hoz való tartozása gazdasági fejlődést, stabilitást és biztonságot hozott. További célként említette a teljes körű schengeni csatlakozást és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozást.

Rámutatott ugyanakkor, hogy az ország most egy újabb kihívás előtt áll, a népességcsökkenése megköveteli, hogy minden intézmény, döntéshozó ennek megállításán dolgozzon, szerinte a családoknak konkrét segítségre van szüksége. Hangsúlyozta: az RMDSZ-nek vannak konkrét megoldásai, támogatta és támogatni fogja a családokat és a gyermekvállalást.