Tánczos: megvédjük a székely zászlót, Székelyföld volt, van és lesz

Tánczos: megvédjük a székely zászlót,  Székelyföld volt, van és lesz
„Valahányszor nemzeti, közösségi szimbólumainkat támadják, vagy Székelyföld létét kérdőjelezik meg, a magyar közösség egy részét támadják. Amikor ezt a parlamentben teszik a szélsőséges szervezetek, akkor az etnikai konfliktuskeltés a cél, a magyar közösség lejáratása a szándék. Nemzeti, közösségi szimbólumaink nem képezik vita tárgyát: közösségünknek alkotmányos joga identitásának kifejezése és annak megélése. Székelyföld zászlaját továbbra is használni fogjuk, bárkit zavarjon ez, mert ez hozzátartozik identitásunkhoz. A parlamentben és minden fórumon megvédjük a magyar emberek érdekeit és szimbólumainkat, akkor is, amikor szélsőséges hangulatkeltők a szenátushoz méltatlan viselkedéssel támadnak minket” – nyilatkozta Tánczos Barna.

A szenátus hétfői ülésén Diana Șoșoacă szenátor ellenséges, agresszív és hisztérikus hangnemben a székely zászló kitűzése ellen szólalt fel, amelyre reagálva Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor kifejtette: a székely zászlót továbbra is a törvényeknek megfelelően fogja kitűzni ez a közösség. A szélsőséges, magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Diana Șoșoacă ezt követően hangos kiabálással támadt az RMDSZ frakciójára, megkérdőjelezve Székelyföld létét. Viselkedése miatt meg kellett szakítani a parlament felsőházának ülését.

Az incidens után Tánczos Barna arra hívta fel a figyelmet: a szenátusban olyan szabályokra van szükség, amelyek a demokratikus vitát segítik elő, nem pedig egy közösség széles körű stigmatizálására adnak lehetőséget.

„Egy demokratikus térben, egy demokratikus intézményben nincs helye az ilyen hisztériáknak. Őszintén hiszek minden demokratikus intézmény és minden történelmi régió fontosságában. Ezért megoldást kell találunk arra, hogy egyszer és mindenkorra az ilyen stílusú vitákat és helyzeteket kiiktassuk a parlamenti munkafolyamatokból” – fogalmazott az RMDSZ-es szenátor.