Meghirdették a közbeszerzést az integrált szervátültetési központ megépítésére

Meghirdették a közbeszerzést az integrált szervátültetési központ megépítésére
Meghirdette a Kolozs megyei önkormányzat a közbeszerzési eljárást az integrált szervátültetési központ kivitelezési munkálataira. A beruházás összértéke 466, 8 millió lej, áfa nélkül. A kivitelezési ajánlatokat október 10-én 15 óráig várják.

Az országban és Délkelet-Európában egyedülálló integrált szervátültetési központban szív-, tüdő-, máj- és veseátültetést végeznek majd. Összesen 280 kórházi ágy áll majd rendelkezésre, az épület alagsorában 12 műtő kap helyet, valamint imagisztikai központ, sürgősségi osztály és laboratóriumok. A földszinten vérellátó központ, orvosi rendelők és a kutatóhelyiségek épülnek. Az első emeleten intenzív terápiás részleg, míg a 2-5. emeleteken kórtermek lesznek, de helikopter-leszálló is épül, és 176 parkolóhelyet alakítanak ki.

 „A szervátültetési központ a Kolozs megyei önkormányzat egyik kiemelt projektje, azt szeretnénk, ha 3 év alatt megépülne. Az egészségügyi beruházás finanszírozását uniós alapokból, az Országos Helyreállítási Tervből (PNNR) biztosítjuk. Az elmúlt években a Kolozs megyei önkormányzat jelentős összegeket fordított és fordít egészségügyi fejlesztésekre, az egészségügyi infrastruktúra korábban nem látott mértékű fejlesztésen megy keresztül, az integrált szervátültetési központ megépítése is az általunk felvállalt folyamatnak a része” – mondta el Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke. Hozzátette: a 21. századi központ révén a betegellátás mellett a kolozsvári orvosi egyetem oktatási, kutatási és fejlesztési tevékenységét is erősíti.