Március 15 - Incidensektől mentes, Erdély-zászlós felvonulást remélnek a szervezők

Március 15 - Incidensektől mentes, Erdély-zászlós felvonulást remélnek a szervezők
Új útvonalon és remélhetőleg incidensek nélkül kerül sor az idei Március 15-i felvonulásra Kolozsváron – jelentette be Csoma Botond képviselő, megyei RMDSZ elnök. Reményét fejezte ki, hogy a hatóságok ezúttal felelősségteljesen fognak viselkedni, és semmi sem zavarja meg a méltóságteljes ünneplést. Elmondta: felvették a kapcsolatot a csendőrség képviselőivel, akik biztosították a szervezőket, hogy nem lesznek gondok.

Kérdésünkre, hogy létezik-e valamiféle tilalom, korlátozás, amitől a csendőrség függővé tette volna az engedélyt, Csoma Botond határozottan állította, hogy nem, semmilyen akadálya nincs nemzeti szimbólumaink használatának, ideértve az Erdély-zászlót is.

Tavaly a kolozsvári ünnepségeken a csendőrség kiállított a felvonulók közül és megbírságolt négy személyt, köztük Fancsali Ernőt és Soós Sándort, az Erdélyi Magyar Néppárt helyi vezetőit, amiért Erdély-zászlót lengettek. Korábban a hatóság már jelezte a szervezőknek, hogy a lobogó nem kívánatos látvány, mivel az nem képviseli a többségi nemzetet. Az incidenst követően a csendőrség a felvonulást szervező RMDSZ-re próbálta hárítani a felelősséget azt állítva, hogy a szövetség kérte Fancsaliék eltávolítását, ezért léptek közbe, mondták, nem a zászló miatt - annak betiltására ugyanis, mint tudjuk, nem volt jogalap. Az RMDSZ határozottan cáfolta az állítást, a bírságolási jegyzőkönyveket pedig a bíróság mind a négy személy esetében megsemmisítette.

A sajtóértekezleten jelen volt Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester, aki elmondta: az önkormányzat is megadott minden, a Március 15-i rendezvények lebonyolításához szükséges engedélyt. Tájékoztatott az új útvonalról: a gyülekezés szokás szerint a Protestáns teológia épülete előtt lesz, innen a menet a Bocskai (Avram Iancu) téren, majd a Deák Ferenc (Hősök) utcán keresztül jut el a Főtérre. Az alpolgármester szerint a Kossuth Lajos (December 21.) úti buszsávok miatt idén nehezebb volna ebből az irányból megközelíteni a Főteret, a felvonulás zavartalanabb, méltóságteljesebb az új útvonalon, magyarázta.

A Szent Mihály templomban sorra kerülő ökumenikus istentisztelet után a menet a már megszokott útvonalon a Petőfi (Avram Iancu) utcai egykori Biasini szállóhoz vonul, itt hangzanak el az ünnepi beszédek. A felszólalók közt lesz Kónya-Hamar Sándor, az RMDSZ volt képviselője, megyei elnöke is. Azt viszont még nem lehet tudni, hogy Emil Boc jelen lesz-e az idén az ünnepségen, tavaly a polgármestert több civil szervezet távolmaradásra szólította fel ilyenformán tiltakozva, hogy az elöljáró nem utasította el a fellebbezés lehetőségét a többnyelvű településtáblák kihelyezésére vonatkozó bírósági döntés ellen.

Az eseményt szervező kolozsvári RMDSZ nevében Czirmay Zoltán ügyvezető elnök tájékoztatott. Elmondta: március 15-én délután idén is megkoszorúzzák a szamosfalvi 48-as emlékművet, délután öt órakor a Kolozsvári Magyar Diáktanács (KMDT) műsora tekinthető meg Mátyás király szülőháza előtt, a napot végül slam poetry est zárja a KIFOR rendezésében a Bulgakov kávéházban. Hozzátette: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából meghirdetett rendezvények többnaposak, a szervezésbe sok kolozsvári civil szervezet is bekapcsolódott. Megtudtuk azt is: akárcsak tavaly, az idén is koszorúmegváltást kértek, az így begyűlt összeget a györgyfalvi Angyaltábornak ajánlják fel, amely árvák és nehéz helyzetben levő gyermekek megsegítésére fordítja.