Majdnem egyforma tételek a román vizsgán

Majdnem egyforma tételek a román vizsgán
Amióta bevezették a külön tételeket az írásbeli érettségin a humán és a reál osztályok számára, még nem fordult elő, hogy három tételsorból kettő – az első és a második – teljesen ugyanaz legyen. Kisebb eltérés csakis a harmadik tételsornál volt. Első látásra akár félelmetesnek is tűnhet a hasonló tételsor, Gratiela Tiutiu, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium romántanára szerint nincs ok aggodalomra, mert még a közepes képességű és felkészültségű gyermekek is azt mondták, hogy a tételek könnyen megoldhatóak voltak. A tanárnő szerint sok ötös és hetes közötti jegy várható.

– A tételek könnyen megoldhatóak voltak, főleg azok számára, akik rendszeresen és alaposan felkészültek az érettségire. Az átmenő jegyet már azok a maturandusok is elérhetik, akik helyesen oldották meg az első tételsort. A hetesnél nagyobb jegyért azonban meg kellett dolgozni. Talán gondot okozhatott az, hogy a harmadik tétel nem epikus alkotás volt, hanem egy iskolában tanult költő verseinek sajátosságait kellett ismertetni. A mai fiatalokhoz ugyanis sokkal közelebb állnak az epikus alkotások, mint a versek – nyilatkozta lapunknak Gratiela Tiutiu nagyenyedi romántanár.

Első tételként Anton Holban (1902-1937) román író-költőnek egy turisztikai lapban megjelent írását kellett elemezni, azaz öt kérdésre válaszolni, továbbá 150 szóból álló fogalmazást írni arról, hogy az emberek mennyire képesek észrevenni annak a helynek a szépségeit, ahol élnek. Második tételsorként Mihail Sebastian Ultima oră című színdarabjának részletét kapták, és a feladat a szerzőnek a darabhoz fűződő megjegyzéseire vonatkozott. Harmadik tételként egy iskolában tanult költő verseinek sajátosságait kellett bemutatni legkevesebb 400 szavas esszében. A reálosok Mihai Eminescu és Tudor Arghezi, a humánosok pedig Ion Barbu vagy Lucian Blaga közül választhattak.

Országszerte 440 vizsgaközpont működik, 136871 személy iratkozott be a vizsgára (118.856-an idei végzősök, 18015-en pedig régebb végezték el a líceumot).

Kolozs megyében 4197 vizsgázót tartanak számon, közülük 3781 idén, 416 pedig régebben végzett. Kolozs megyében 15 vizsgaközpontban zajlik az érettségi, ebből kilenc Kolozsváron, 2 Désen, egy-egy központ pedig Szamosújváron, Tordán, Aranyosgyéresen és Bánffyhunyadon.