Több oka van a román képességvizsga gyenge eredményeinek

Segítene a pedagógustovábbképzés és a román nyelvtábor a gyerekeknek

Több oka van a román képességvizsga gyenge eredményeinek
A nyolcadikosok záróvizsgája eredményeinek kifüggesztése után sokan felhördültek, hogy a magyar tanulók – főleg a székelyföldiek – román nyelv és irodalomból gyengén teljesítettek: a vizsgázók ötven százaléka vagy nem érte el az átmenő ötöst, vagy alig valamivel felette teljesített. Ezzel kapcsolatosan Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő kifejtette: a gyengébb román eredményeknek több oka van. A megoldás pedig a tanügyminisztérium által idén lebonyolított pedagógusképzés lehet, amelyen a kisebbségi tanintézményekben oktató minden tanítónőnek és romántanárnak részt kell vennie. Gratiela Tiutiu, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium romántanára szerint a romántanárok országos tanácskozásain elhangzott: alternatív oktatási módszereket kell alkalmazni, a románnyelv oktatásakor pedig a párbeszédre kell összpontosítani, és elképzelhető, hogy a szóbeli kommunikációs feladatokat nem végzik el kellő gyakorisággal. (

Felháborodást és megrökönyödést keltett elsősorban a valamilyen formában érintettek körében a nyolcadik osztályt végzettek románvizsgájának eredményei, főleg arra való tekintettel, hogy a székelyföldi megyék tanulóinak a fele nem, vagy alig érte el az ötös osztályzatot román nyelv és irodalomból.

Gratiela Tiutiu, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium romántanára lapunk megkeresésére úgy nyilatkozott, nagyobb hangsúlyt kell fektetni az új módszerekre, a párbeszédre és a gyakorlásra:

 – Romántanárként, aki olyan iskolában tanít, ahol csak romániai magyar anyanyelvű diákok vannak, a románnyelvoktatás új tanrendje, amely szerint a román nyelvet idegennyelvként oktatjuk, csak akkor válik hatékonnyá, ha a tananyagot új módszerekkel adjuk le. A romántanárok országos tanácskozásán elhangzott: az új tanrend alkalmazásánál figyelembe kell venni a módszertani elvárásokat, alternatív módszereket is használunk, a hangsúlyt pedig az iskolai párbeszédre és a gyakorlásra használjuk. Az új leadási módszerek alkalmazásának elmulasztása az alapszókincs hiányához vezethet. A Bethlen-kollégiumban, ahol tanítok, az irányadó tankönyv mellett az elérhető  és hasznos segédanyagokat is használjuk. Ennek eredménye a tanulóink jó eredménye – magyarázta Gratiela Tiutiu, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium romántanára. A szakember elmondta: a most végzett 16 nyolcadikos közül tizenöten átmentek.

Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő több okot is lát az idei gyenge vizsgaeredményekben: 

– A magyar – főleg a székelyföldi – nyolcadikosok gyengébb román jegyeivel kapcsolatosan több magyarázat is van. Ez a generáció két éven át otthon tanult a járvány miatt, ez pedig nem kedvezett a nyelvtanulásnak. Ez volt az a nemzedék, amely tankönyvhiánnyal is szembesült. Még nem mutatkozott meg annak az eredménye, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyerekek más tanrend szerint tanulták a román nyelvet, illetve más tételeket kaptak a vizsgán, mint a többségiek. A román nyelv elsajátításakor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a szülők és a tanulók hozzáállását sem, a pedagógusok munkája mellett. A megoldást jelentheti az az uniós nyertes pályázat, amelyet a tanügyminisztérium bonyolít le, és amelynek során a nemzeti kisebbségi osztályban tanító minden óvónőnek, tanítónőnek és romántanárnak el kell végeznie a románnyelv oktatására vonatkozó három hónapos továbbképzést – nyilatkozta Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő.    

Az RMDSZ-es képviselőtől megtudtuk: az új tanügyi törvény előírja, hogy a minisztérium a nemzeti kisebbségi tanulók számára románnyelv-tanulást ösztönző táborokat finanszíroz, tehát nemcsak lehetőség, hanem kötelezettség is egyben. A képviselő szerint a nemzeti kisebbségek számára kidolgozott tankönyvek megfelelőek. Szabó Ödön úgy véli, folytatni kell a pedagógusok módszertani továbbképzését, digitális tartalmakat kell  előállítani, illetve olyan diákprogramokat és csereprogramokat kell kialakítani, amelyek révén a gyerekek románnyelv szókincse aktívvá válik.

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke szerint  a román nyelvet különbözőképpen kellene oktatni az egyes régiókban élő tanulók számára, mert az iskolán kívüli nyelvtanulási és nyelvhasználati lehetőségek eltérőek. A tankönyvközpontú oktatásról át kellene állni a különböző kommunikációs helyzeteket ismétlő gyakorlatokig. Magyari Tivadar úgy vélekedett, a gyengébb román vizsgaeredményekért nem a tankönyv  a hibás, mert azt a román szakos oktatók írják a legjobb tudásuk szerint.