Román nyelvismereti és hagyományőrző tábor Györgyfalván

Román nyelvismereti és hagyományőrző tábor Györgyfalván
Örömmel jelenthetjük, hogy idén június 28. és július 2. között sikerült megszervezni Györgyfalván az első román nyelvismereti és hagyományőrző tábort, amelyen 39 elemista vett részt. A tábor a Györgyfalvi Szülők Egyesülete, illetve a helyi iskola partnersége révén válhatott valóra, a program anyagi támogatója pedig a magyar kormány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt.

SZÉKELY MELINDA

A román nyelvismereti tábor megszervezésének igénye már néhány éve foglalkoztatta az iskola pedagógusait, valamint a szülői közösséget is, mivel tapasztalták a nyelvelsajátítás nehézségét, ha azt a diák pusztán az iskolai tanórákon gyakorolja. Időhiány miatt kevés lehetőség adódik mindennapi élethelyzetek teremtésére, amelyekben a gyerek gyakorolhatja a spontán, szorongás- vagy frusztrációmentes beszédet, ugyanakkor gyakran szembesülünk a nyelv mechanikus tanulásával, minek következményeként problémát jelent a kisiskolásnak a román nyelven való kommunikáció. Ezért céljuknak tűzték ki azt, hogy programjuk során a gyerekek kötetlenül, játékos formában gyakorolják a román nyelv tanulását román anyanyelvű oktatókkal.

A bejárós táborban két részben működtek a tevékenységek: délelőtt a román nyelvismereti foglalkozások, délután pedig a hagyományőrző programok.

Délelőttönként felváltva zajlottak a román nyelvű tevékenységek két román pedagógus Molnár Diana és Mîrza Raluca irányításával. A foglalkozások során különböző élethelyzeteknek megfelelő témákat jártak körül, természetesen a korcsoportoknak megfelelő szinten, mint az udvarias viselkedés, vásárlás, óra, évszakok, mesék világa, de nem maradt el az ének- meg a tánctanítás, megismertettek néhány román népi gyermekjátékot is. A csoportok váltása közötti időben Szakács Erzsébet tanítónő gondoskodott a fent említett foglalkozásokon elsajátított ismeretek rögzítésével, felidézésével, megfűszerezve mozgásos, relaxációs játékokkal az iskola udvarán.

A közös ebédet követően elkezdődtek a délutáni hagyományőrző programok, amelyeket Csiki Ibolya tanárnő és Székely Melinda irányított. A gyerekek megismerkedhettek a bútorfestés technikájával, az agyagozás művészetével, ugyanakkor gyógynövényeket is gyűjtöttek, így megismerhették a növények felhasználását és gyógyhatását is, majd a farmos játékban a háziállatok hasznával ismerkedhettek. Nem maradtak el a hagyományos sportjátékok, no meg a kürtöskalácssütés sem.(Köszönjük a három kedves anyuka: Andrea, Enikő és Kati, segítségét, akik vállalták e finomság elkészítését az iskolánk udvarán.)

László Kőműves Judit a bútorfestés rejtelmeibe vezette be a résztvevőket, Józsa István az agyag megmunkálását tanította, Fejér Ákos a gyógynövények gyűjtésébe, megismerésébe kalauzolt, Kiss Melinda tanárnő pedig a hagyományos sportjátékokat irányította.

Adományozó család jóvoltából, naponta ínycsiklandozó meglepetésben részesültek a táborozók, kóstolhattak gyümölcsöt, frissítő limonádét, fagyit.

A délutánokat kilépő kártyával zárták, amelyeken a gyerekek őszintén megfogalmazták napi élményeiket, kifejezték véleményüket az aznapi eseményekről. A visszajelzésekből kiderült, hogy élvezettel, aktívan vettek részt általában minden tevékenységen és izgatottan várták a következő napot.

Hála és köszönet illeti a szervező csapatot, hogy mindez megvalósulhatott, de köszönik a pedagógus társaknak, a meghívott oktatatóknak, meg mindazon szülőknek, akik munkájukkal, odaadásukkal, türelmükkel és szeretetükkel segítettek, hogy tartalmas, értékes programokkal gyarapítsuk a gyermekek ismereteit, készségeit.