Labdarúgó világbajnoki-selejtezők: lemaradnak a vb-ről a magyarok

Labdarúgó világbajnoki-selejtezők: lemaradnak a vb-ről a magyarok
A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap este hazai pályán 1–0-ra kikapott az Európa-bajnok portugál csapattól a 2018-as világbajnokság európai selejtezősorozatában, ezzel eldőlt, hogy nem lesz ott az oroszországi tornán.

Csodálatos élőkép fogadta a csapatokat: a Carpathian Brigade szervezésének köszönhetően 18 ezer darabos, a magyar címert és a piros-fehér-zöld trikolórt formázó koreográfia várta a két együttest.

A vendégek az első perctől kezdve fölényben futballoztak a budapesti Groupama Arénában, ráadásul a 30. percben emberelőnybe is kerültek, mivel Priskin Tamás piros lapot kapott a Pepével szemben elkövetett könyöklésért. A portugálok rögtön a szünet után, a 48. percben André Silva közeli fejesével vezetést szereztek (a képen, a labdát Cristiano Ronaldo adta be bal oldalról), az AC Milan támadójának találata pedig eldöntötte a találkozót.

A két gárda 13. alkalommal találkozott egymással, de a magyarok még egyszer sem győztek, a mostani volt a kilencedik portugál siker.

Bernd Storck szövetségi kapitány csapata, amely mivel nem nyert, már nem érhet oda a pótselejtezőt érő második helyre sem a csoportjában, a kvalifikációs sorozatot október 7-én Svájcban folytatja, majd három nappal később itthon a Feröer-szigetek ellen zárja. Magyarország legutóbb 1986-ban vett részt világbajnokságon.

A telt ház, 22 ezer néző előtt lejátszott összecsapást a holland Danny Makkelie vezette.

Végeredmény: • Magyarország–Portugália 0–1 (gól: André Silva – 48. perc; kiállítva: Priskin Tamás – 30. perc).

A két csapat összeállítása:

MAGYARORSZÁG: Gulácsi Péter – Fiola Attila, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Korhut Mihály – Lovrencsics Gergő (78. perc Varga Roland), Elek Ákos (67. perc Pintér Ádám), Pátkai Máté, Dzsudzsák Balázs – Priskin Tamás, Eppel Márton (61. perc Böde Dániel).PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Cédric Soares, Pepe, Bruno Alves, Fábio Coentrao (28. perc Eliseu) – Gelson Martins (63. perc Bernardo Silva), Joao Moutinho, Danilo, Joao Mário – André Silva (86. perc Ricardo Quaresma), Cristiano Ronaldo.Bernd Storck a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, szomorú, egyben bosszantó is ez a vereség, hiszen a kiállítás miatt a harmincadik percben át kellett alakítani a tervet. Hozzátette, hátul becsúszott néhány hiba, egy ilyenből szerezték a vendégek a vezető gólt, tíz emberrel pedig már nagyon nehéz fordítani, főleg Portugália ellen. A német szakember kiemelte, ennek ellenére játékosai szenvedéllyel és jó taktikával futballozták végig az összecsapást, így dicséret illeti őket, egy kis szerencsével egyenlíthettek volna. Ugyanakkor leszögezte, a rivális megérdemelt győzelmet aratott.

Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya elmondta, Storck kissé meglepte a kétcsatáros felállással, azonban csapata jól reagált erre és az első fél órában számos nagy helyzetet kialakított. A szakember hozzátette, hogy érdekes módon a kiállítás mindkét válogatottat megzavarta, kissé fejetlenné vált a játék. Kifejtette, a szünetben arra kérte játékosait, hogy hideg fejjel futballozzanak, ez gyorsan meg is hozta az eredményt, a vezetés után kissé visszavett csapata, amit ugyan nem kért, de a legfontosabb a győzelem volt.

A Feröer-szigetek válogatottja vasárnap egygólos győzelmet aratott Andorra felett a 2018-as, oroszországi világbajnokság európai selejtezősorozatának magyar érdekeltségű csoportjában.

További eredmények, Európai vb-selejtezők, B-csoport, 8. forduló: • Feröer-szigetek–Andorra 1–0 (gól: G. Sörensen – 32. perc) • Lettország–Svájc 0–3 (Seferovic – 9., Dzemaili – 55. és R. Rodríguez – 58. perc, 11 m). A csoport állása:

1.      Svájc 8       8       0       0       18–3 24

2.      Portugália   8       7       0       1       28–4 21

3.      Magyaro.    8       3       1       4       11–9 10

4.      Feröer         8       2       2       4       4–15 8

5.      Andorra     8       1       1       6       2–17 4

6.      Letto.          8       1       0       7       3–18 3

Belgium az ötödik kijutó

A svéd válogatott a fehéroroszok vendégeként, míg a holland együttes hazai pályán Bulgária ellen győzött vasárnap a 2018-as, oroszországi világbajnokság európai selejtezősorozatában. A skandináv csapat 4–0-s sikerével versenyben maradt a kijutást jelentő első helyért a meglepő módon Toulouse-ban Luxemburg ellen félig botló Európa-bajnoki ezüstérmes franciákkal, míg a németalföldi gárda 3–1-es diadalával megelőzte riválisát, és harcban maradt a svédekkel a pótselejtezőt jelentő második pozícióért.

Európából elsőként a belga válogatott jutott ki a vb-re, miután a selejtezősorozat nyolcadik fordulójában vasárnap Görögország vendégeként győzött. A pireuszi találkozó három gólja a második félidő közepén négy perc alatt esett: a vendégek kétszer jutottak vezetéshez, a házigazdák csak az első kapott gól után tudtak egyenlíteni. Roberto Martínez együttese mostani sikerével két fordulóval a vége előtt nyolc ponttal előzi meg a bosnyák válogatottat, azaz előnye behozhatatlan. A belgák 13. alkalommal szerepelhetnek a vb-n.

A selejtezősorozatból Belgium előtt Brazília, Irán, Japán és Mexikó jutott ki az oroszországi tornára, így a rendező oroszokkal együtt már hat válogatott biztos résztvevő.

Eredmények, Európai vb-selejtezők, 8. forduló:

A-csoport: • Fehéroroszország–Svédország 0–4 (Forsberg – 18., Nyman – 24., M. Berg – 37. és Granqvist – 84. Perc, 11 m) • Hollandia–Bulgária 3–1 (Pröpper 2 – 7. és 80., valamint Robben – 67. perc, illetve Kosztadinov – 69. perc) • Franciaország–Luxemburg 0–0. Az állás: 1. Franciaország 17 pont, 2. Svédország 16, 3. Hollandia 13, 4. Bulgária 12, 5. Luxemburg 5 (7–17), 6. Fehéroroszország 5 (4–16).

H-csoport: • Észtország–Ciprus 1–0 (Käit – 92. perc) • Gibraltár–Bosznia-Hercegovina 0–4 (Dzeko 2 –  35. és 85. perc, Kodro – 65., továbbá – Lulics 83. perc)  • Görögország–Belgium 1–2 (Zeca – 73. perc, illetve Vertonghen – 70. és R. Lukaku – 74. perc). Az állás: 1. Belgium 22 pont, 2. Bosznia-Hercegovina 14, 3. Görögország 13, 4. Ciprus 10, 5. Észtország 8, 6. Gibraltár 0.I-csoport, 7. forduló: • Horvátország–Koszovó 1–0 (Domagoj Vida – 74. perc). Szombaton játszották: • Finnország–Izland 1–0 (Ring – 8. perc) • Ukrajna–Törökország 2–0 ((Jarmolenko 2 – 18. és 42. perc). Az állás: 1. Horvátország 16 pont, 2. Ukrajna 14, 3. Izland 13, 4. Törökország 11, 5. Finnország 4, 6. Koszovó 1.