Vb-selejtezők: Deac góljával szerzett pont

Vb-selejtezők: Deac góljával szerzett pont
A dési születésű, Kolozsvári CFR 1907-ben játszó Ciprian Deac szemfüles találatával az emberhátrányban játszó Románia a 88. percben 1–1-re mentette Koppenhágában, a Parken Stadiumban lejátszott Dánia elleni világbajnoki-selejtező mérkőzést.

Az E-csoportban a sorozat zárásaként játszott találkozó első félideje gól nélküli döntetlent hozott. Közel félórán át egyik kapu sem forgott veszélyben, aztán Pione Sisto hagyott ki két lehetőséget: a 28. percben mellé lőtte Yussuf Poulsen beadását, majd a 32-ben Ciprian Tătăruşanu kapus tolta kapu fölé 30 m-es lövését.

Nicklas Bendtner a 33. percben egyedül törhetett kapura, de a Kolozsvári CFR 1907 játékosa, Ovidiu Hoban szerelte. Négy percre rá a dán csatár be is talált, de gólját Deniz Aytekin német játékvezető les címén tévesen érvénytelenítette. Az egyetlen román lehetőséget Constantin Budescu 41. percben elvégzett szabadrúgása jelentette, de a labda a kapu mellé szállt.

Fordulás után ismét Bendtner kapott főszerepet, fejesét az 51. percben még hárították. A házigazdák a 60. percben Christian Eriksen büntetőjével szereztek vezetést, miután Cristian Ganea szabálytalankodott Bendtner ellen – Tătăruşanu beleért a lövésbe, de nem tudta kivédeni a gólt (1–0). Ganea három percre rá a második sárga lapját is megkapta, és indulhatott zuhanyozni. A 69. percben ígéretes helyzetben Bendtner fölé lőtt.

Románia Ciprian Deac révén egyenlített, a CFR-játékosnak ez volt az első találata a nemzeti színekben. A 88. percben Nicuşor Bancu adta be a labdát, a válogatottban debütáló George Ţucudean lövését blokkolta egy dán védő, a kipattanót Deac mintegy hat méterről lőtt a hálóba (1–1). A 31 éves középpályás hat és fél év után tért vissza a válogatottba, 12. alkalommal öltötte magára a címeres mezt, ez volt az első gólja (2010. március 5-én az Izrael ellen 2–0-ra elvesztett barátságos mérkőzésen debütált; legutóbb pedig 2011. március 26-án a zenicai, Bosznia-Hercegovinával játszott és 1–2-re végződött Európa-bajnoki selejtezőn kapott lehetőséget).

Dánia a hajrában kapott észbe, a hosszabbításpercekben három helyzet is kimaradt: Kasper Dolberg fordulásból lőtt, de hárított Tătăruşanu (91. perc), Eriksen lövésébe Hoban ért bele (92. perc), majd Thomas Delaney szöglet nyomán fölé fejelt szintén a 92. percben. Dánia a döntetlennel is biztosította a helyét a vb-pótselejtezőre.

Cosmin Contra szövetségi kapitány így veretlen maradt eddigi szereplése során, csütörtökön Kazahsztánt győzte le csapata 3–1-re. A mester nem számíthatott az eltiltott Romario Benzar és Alex Chipciu, továbbá a sérült Mihai Pintilii játékára. Románia negyedik helyen végezte az E-csoportot, s 20 esztendeje nem tudja kiküzdeni a világbajnoki szereplést.

Végeredmény: • Dánia–Románia 1–1 (gól: Christian Eriksen – 60. perc, 11 m, illetve Ciprian Deac – 88. Perc; kiállítva: Cristian Ganea – 63. perc, Románia).

A két csapat:

DÁNIA: Kasper Schmeichel – Henrik Dalsgaard, Simon Kjaer (csapatkapitány), Andreas Christensen, Riza Durmisi – William Kvist, Thomas Delaney – Yussuf Poulsen (83. perc Lasse Schoene), Christian Eriksen, Pione Sisto – Nicklas Bendtner (70. perc Kasper Dolberg); szövetségi kapitány: Aage Hareide.

ROMÁNIA: Ciprian Tătăruşanu – Mihai Bălaşa, Vlad Chiricheş (csapatkapitány), Dragoş Grigore, Cristian Ganea – Ovidiu Hoban, Nicolae Stanciu – Ciprian Deac, Constantin Budescu (66. perc Nicuşor Bancu), Alexandru Băluţă (83. perc George Ţucudean) – Florin Andone (70. perc Claudiu Keşerü); szövetségi kapitány: Cosmin Contra.

Véget ért a tizenkét szűk esztendő: Lengyelország újra vb-részvevő lett. A lengyel labdarúgó-válogatott két góllal nyert otthon Montenegró ellen világbajnoki selejtezőn, így biztosította helyét a jövő évi oroszországi tornán.

Az E-csoportban a lengyeleknek egy hazai döntetlen is elég lett volna Montenegró ellen a csoportgyőzelemhez és a vb-részvételhez. A vendéglátók ennek érdekében szerettek volna biztosra menni: lendületes kezdést követően a 16. percre már két góllal vezettek. A folytatásban sokáig taktikusan játszottak, és őrizték biztos előnyüket, ám a montenegróiak a hajrában öt perc alatt egyenlítettek. A lengyelek azonban két óriási védelmi hiba után visszaállították a kétgólos különbséget.

Az E-csoport másik két eredménye: • Kazahsztán–Örményország 1–1 (gól: Turiszbek – 62. perc, illetve Mhitarjan – 26. perc) • Lengyelország–Montenegró 4–2 (Maczynski – 6., Grosicki – 16., Lewandowski – 85. és Sztojkovics 87. perc, öngól, illetve Mugosa – 78. és Tomasevics – 83. perc). A csoport végeredménye:

1.       Lengyelo.    10      8        1        1        28–14         25

2.       Dánia          10      6        2        2        20–8  20

3.       Montenegró          10      5        1        4        20–12         16

4.       Románia     10      3        4        3        12–10         13

5.       Örményo.   10      2        1        7        10–26         7

6.       Kazahsztán 10      0        3        7        6–26  3

Az F-csoport élén veretlenül záró Anglia Harry Kane 27. percben, büntetőből lőtt találatával nyert Vilniusban Litvánia ellen. Kane csütörtökön a Szlovénia elleni találkozót is eldöntötte, amely már vb-szereplést ért Angliának. A Tottenham Hotspur 24 éves támadója gólerős formában van: legutóbbi tíz tétmeccsén tizenöt alkalommal volt eredményes. Klubjában 6/11 a mérlege, a válogatottban 4/4. A csoport második helyén Szlovákia végzett, de pótselejtezős részvétele még nem biztos.

Európai vb-selejtezők, 10. (utolsó) forduló:

C-csoport: • Csehország–San Marino 5–0 (Krmencík 2 – 8. és 23., Kopic – 27., Novák – 71., továbbá Kadlec – 83. perc) • Németország–Azerbajdzsán 5–1 (Goretzka 2 – 8. és 66., S. Wagner – 54., Rüdiger – 64., valamint Can – 81. perc, illetve Seydayev – 34. perc) • Norvégia–Észak-Írország 1–0 (Brunt – 71. perc, öngól). A végeredmény: 1. (vb-résztvevő) Németország 30 pont, 2. Észak-Írország 19, 3. Csehország 15, 4. Norvégia 13, 5. Azerbajdzsán 10, 6. San Marino 0.F-csoport: • Litvánia–Anglia 0–1 (gól: Kane – 27. perc, 11 ) • Szlovákia–Málta 3–0 (Nemec 2 – 33. és 62., valamint Duda – 69. perc) • Szlovénia–Skócia 2–2 (Bezjak 2 – 52. és 72. perc, illetve Griffiths – 32. és Snodgrass – 88. perc). A végeredmény: 1. (vb-résztvevő) Anglia 26 pont, 2. Szlovákia 18 (17–7), 3. Skócia 18 (17–12), 4. Szlovénia 15, 5. Litvánia 6, 6. Málta 1.

Tizenötre nőtt a kijutott csapatok száma

 Az európai térségből Lengyelország, míg Afrikából Egyiptom labdarúgó-válogatottja jutott ki vasárnap a jövő évi, oroszországi világbajnokságra, amelyre így már 15 együttes biztosította részvételét.

Nigéria után Egyiptom nemzeti csapata jutott ki másodikként az afrikai kontinensről. Az egyiptomi csapat vasárnap hazai pályán 2–1-re legyőzte Kongó együttesét, ezzel pedig a novemberi utolsó forduló előtt behozhatatlan előnyre tett szert csoportja élén.

A találkozó hőse Mohamed Salah, a Liverpool támadója volt, aki a második félidő közepén szerzett vezetést az egyiptomiaknak, majd a kongóiak egyenlítését követően, a 95. percben büntetőből „rúgta ki együttesét Oroszországba”.

Az afrikai selejtezőből az öt csoportelső szerepelhet a jövő évi tornán.

A 2018-as labdarúgó-világbajnokságra kijutott válogatottak: • Afrika (5 helye van a kontinensnek): Egyiptom, Nigéria • Ázsia (4): Irán, Japán, Koreai Köztársaság, Szaúd-Arábia • Dél-Amerika (4): Brazília • Európa (13 + 1): Oroszország (házigazda), Belgium, Németország, Anglia, Spanyolország, Lengyelország • Észak- és Közép-Amerika (3): Mexikó, Costa Rica • Interkontinentális pótselejtező (2): –.