Labdarúgó vb-selejtezők szerte a világon: könnyed magyar győzelem a lettek ellen

Labdarúgó vb-selejtezők szerte a világon: könnyed magyar győzelem a lettek ellen
A magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön este két góllal legyőzte a lett csapatot a budapesti Groupama Arénában, a világbajnoki selejtezősorozat hetedik fordulójában, amely után matematikailag is biztossá vált, hogy már nem nyerheti meg csoportját Bernd Storck együttese.

A csapatokat csaknem telt ház fogadta annak ellenére, hogy egyik válogatottnak sincs már reális esélye kijutni a 2018-as, oroszországi világbajnokságra. A himnuszok során a magyar szurkolók „A címeres mez szent, küzdj érte mindig!” felirattal üzentek a futballistáknak.

A két csapat eddigi hét meccsén ez volt a hatodik magyar siker.

A mostani győzelemmel továbbra is harmadik helyen álló, de a vb-részvételt illetően szinte reménytelen helyzetben lévő magyarok vasárnap az Európa-bajnok portugálokat fogadják a Groupama Arénában.

A csoportban az Andorra elleni sikerével százszázalékos teljesítménnyel első Svájcot már biztosan nem érheti utol a magyar válogatott, amely a második portugáloktól nyolc ponttal van lemaradva.

A találkozót az ukrán Jevgenyij Aranovszkij vezette.

Végeredmény: • Magyarország–Lettország 3–1 (gólszerzők: Kádár – Tamás 6., Szalai Ádám – 26. és Aleksandrs Solovjovs – 68. perc, öngól, illetve Ginnts Freimanis – 40. perc).

Bernd Storck szövetségi kapitány a következő csapatot szerepeltette: Gulácsi Péter – Bese Barnabás, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Korhut Mihály – Pátkai Máté, Nagy Ádám – Varga Roland (86. perc Lovrencsics Gergő), Stieber Zoltán (74. perc Elek Ákos), Dzsudzsák Balázs – Szalai Ádám (65. perc Böde Dániel).

A gólok története:

6. perc: Varga bal oldali szabadrúgását követően Kádár 10 méterről a jobb alsó sarokba fejelte a labdát (1–0).26. perc: Dzsudzsák jobb oldali szöglete után Szalai 5 méterről a lett kapu jobb oldalába fejelte a labdát, a kapus csak hozzáérni tudott (2–0).40. perc: Korhut rossz hazaadására Freimanis csapott le, aki egyet tolt a labdán, majd 8 méterről a kapu jobb oldalába lőtt (2–1).68. perc: Dzsudzsák jobb oldali szabadrúgása után Solovjovs fején csúszott meg a labda, amely így védhetetlenül vágódott a jobb sarokba (3–1).„Dicséret illeti a csapatot, amelyen nagy nyomás volt az elmúlt időszak gyenge eredményei miatt. Jól kezdtük a mérkőzést, pontrúgásokból sikerült betalálni. Kár volt Korhut nagy hibájáért. A második félidő elején rendkívül fontos volt Gulácsi védése, de összességében megvalósítottuk az elképzelteket” – mondta Bernd Storck, a magyar válogatott német szakvezetője.

„Természetesen az eredmény nem kielégítő, de elégedett vagyok csapatom játékával. Próbáltunk támadni, ma ennyire tellett, tisztességesen helytálltunk. A magyarok igazolták, hogy erős együttesük van még úgy is, hogy három nagy helyzetet kihagytunk” – értékelt Aleksandrs Starkovs, a lett válogatott szövetségi kapitánya.

Svájci és portugál siker

Papírforma svájci és portugál siker született a magyarok csoportjában a labdarúgó világbajnoki-selejtezők csütörtöki játéknapján: az éllovas svájciak győzelme egyben azt jelenti, hogy a magyar válogatott már nem érhet oda az automatikus vb-szereplést jelentő első helyre.

A svájciak hazai pályán Andorrát, a portugálok, szintén otthon, Feröer-szigetek legjobbjait győzték le. Utóbbi találkozón Cristiano Ronaldo mesterhármast szerzett, ezzel 14. gólját is megszerezte a selejtezősorozatban, amivel beállította a jugoszláv Predrag Mijatovics rekordját, amelyet az 1994-es kvalifikációban ért el. A Real Madrid négyszeres aranylabdás klasszisa pályafutása során 48. alkalommal, a válogatottban ötödször szerzett legalább három gólt, a nemzeti csapatban pedig már 78 gólja van, ezzel eggyel már a brazil legenda, a háromszoros világbajnok Pelé előtt van.

További eredmények, Európai vb-selejtezők, B-csoport, 7. forduló: • Portugália–Feröer-szigetek 5–1 (gól: C. Ronaldo 3 – 3., 29. és 65., a második 11 m, W. Carvalho – 58., valamint Oliveira – 85. perc, illetve Baldvinsson – 38. perc) • Svájc–Andorra 3–0 (Seferovic 2 – 43. és 63., továbbá Lichtsteiner – 67. perc). A csoport állása:

1.      Svájc 7       7       0       0       15–3 21

2.      Portugália   7       6       0       1       27–4 18

3.      Magyaro.    7       3       1       3       11–8 10

4.      Feröer         7       1       2       4       3–15 5

5.      Andorra     7       1       1       5       2–16 4

6.      Letto.          7       1       0       6       3–15 3

Mbappé góllal köszöntötte Párizst

A francia labdarúgó-válogatott hazai pályán 4–0-ra kiütötte a hollandokat a világbajnoki selejtezősorozat hetedik fordulójában, csütörtökön. A vendéglátók sikerét az „új hullám” szállította: Thomas Lemar kétszer, Antoine Griezmann és az átigazolási szezon utolsó napján a PSG-hez szerződő Kylian Mbappé pedig egy-egy alkalommal talált be a holland kapuba.

Európai vb-selejtezők, 7. forduló:

A-csoport: • Franciaország–Hollandia 4–0 (gól: Griezmann – 14., Lemar 2 – 73. és 88., valamint Mbappé – 91. Perc; kiállítva: Strootman – 62. perc, Hollandia) • Luxemburg–Fehéroroszország 1–0 (Da Mota – 60. perc) • Bulgária–Svédország 3–2 (Manolev – 12., Kosztadinov – 33., Csocsev – 79. perc, illetve Lustig – 29. És M. Berg – 44. perc). Az állás: 1. Franciaország 16 pont, 2. Svédország 13, 3. Bulgária 12, 4. Hollandia 10, 5. Fehéroroszország 5, 6. Luxemburg 4.H-csoport: • Belgium–Gibraltár 9–0 (Mertens – 16., Meunier 3 – 18., 61. és 67., R. Lukaku 3 – 21., 38. és  84., a harmadik 11 m, Witsel – 27., továbbá E. Hazard – 45. perc) • Ciprus–Bosznia-Hercegovina 3–2 (Hrisztofi – 65., Laban – 67. és Szotiriu – 76. perc, illetve Sunjics – 33. és Visca – 44. perc) • Görögország–Észtország 0–0. Az állás: 1. Belgium 19 pont, 2. Görögország 13, 3. Bosznia-Hercegovina 11, 4. Ciprus 10, 5. Észtország 5, 6. Gibraltár 0.Portugál pontszerzéssel két csapat marad versenyben

Amennyiben az Európa-bajnok portugálok vasárnap pontot szereznek Budapesten, már matematikailag is csak két csapat marad versenyben a labdarúgó világbajnoki selejtezősorozat magyar érdekeltségű csoportjában.

A magyar győzelem ugyanakkor mindössze a remények életben tartását jelentené, valós esélyt nem kínálna a második, pótselejtezős hely megszerzésére. Ahhoz ugyanis az is kellene, hogy amíg Bernd Storck szövetségi kapitány csapata valamennyi hátralévő meccsét megnyeri, addig Portugália legfeljebb egy pontot szerez, mindezt úgy, hogy októberben például Andorra vendége lesz.

Ezt figyelembe véve noha a biztos kiesést jelentené a döntetlen, valójában nagy siker lenne a magyar válogatott számára, amely így bebizonyítaná a szurkolóknak, játékosoknak és vezetőknek egyaránt, hogy a balul sikerült kvalifikációs sorozat ellenére versenyképes a legjobb ellenfelekkel szemben is.

A magyarok egyáltalán nem számíthatnak könnyű kilencven percre, mivel az aranylabdás Cristiano Ronaldót is soraiban tudó rivális számára csakis a győzelem elfogadható eredmény ahhoz, hogy megőrizze esélyét az automatikus részvételt jelentő első helyre. A portugálok hátránya jelenleg három pont a csoportot százszázalékos teljesítménnyel vezető svájciakkal szemben, és ha ez a különbség tovább nőne, akkor a két gárda utolsó fordulós összecsapásán nem lenne esélyük az előzésre. A svájciak pontvesztésében sem igen bízhatnak, mivel az éllovas vasárnap a sereghajtó és egy éve nyeretlen Lettország vendége lesz, amely legutóbbi nyolc összecsapásán kikapott.

A magyarok a vasárnapi, portugálok elleni meccs eredményétől függetlenül a harmadik helyről várhatják majd az októberi duplafordulót, mivel az ezúttal egymással játszó Feröer-szigeteket és Andorrát öt, illetve hat ponttal előzik meg.

A vasárnapi program: • Feröer-szigetek–Andorra (19 órakor) • Magyarország–Portugália (21.45 órakor, élőben az m4sporton, lehetséges, hogy nem kódolják) • Lettország–Svájc (21.45 órakor).

Dél-Amerikában történt

A már vb-résztvevő brazilok sorozatban kilencedik győzelmüket aratták, az új argentin kapitány pedig az Uruguay elleni idegenbeli döntetlennel mutatkozott be tétmérkőzésen a dél-amerikai világbajnoki selejtezősorozatban. A brazilok az FC Barcelona nyári szerzeménye, Paulinho 69. és végül az FC Liverpoolban maradó Philippe Coutinho 76. percben szerzett találatával verték 2–0-ra a vendég ecuadoriakat.

Az argentinok a kapitány Jorge Sampaoli és Lionel Messi vezetésével csak gól nélküli döntetlent játszottak az uruguayiak ellen, és ezzel továbbra is csupán az ötödik helyen állnak a tabellán.

A sorozatból még három forduló van hátra. A dél-amerikai zónából négy csapat közvetlenül szerez jogot a világbajnoki részvételre, az ötödik helyezett pedig pótselejtezőt játszik az óceániai régió legjobbjával.

Eredmények, 15. forduló: • Venezuela–Kolumbia 0–0 • Chile–Paraguay 0–3 (gól: Vidal – 24., öngól., V. Cáceres – 55. és Ortiz – 92. perc) • Uruguay–Argentína 0–0 • Brazília–Ecuador 2–0 (Paulinho – 69. és Coutinho – 76. perc) • Peru–Bolívia 2–1 (Flores – 55. és Cueva – 59. perc, illetve Álvarez – 72. perc). A dél-amerikai selejtező állása: 1. (már vb-résztvevő) Brazília 36 pont, 2. Kolumbia 25, 3. Uruguay 24 (26–17), 4. Chile 23 (24–22), 5. Argentína 23 (15–14), 6. Peru 21 (24–24), 7. Paraguay 21 (16–21), 8. Ecuador 20, 9. Bolívia 10, 10. Venezuela 7.

Japán a negyedik világbajnoki résztvevő

Negyedikként a japán labdarúgó-válogatott biztosította helyét a 2018-as, oroszországi világbajnokságon. A japánok csütörtökön az ázsiai selejtezősorozat utolsó előtti fordulójában 2–0-ra legyőzték a vendég ausztrálokat, ezzel behozhatatlan, négypontos előnyre tettek szert harmadik helyen álló riválisukkal szemben. A két hatcsapatos csoportból az első két-két együttes jut ki a vb-re, a harmadik helyezettek pedig megküzdenek egymással az interkontinentális pótselejtezőért.

A japánok sorozatban és összességében is hatodszor szerepelnek majd a világbajnokságon.

Eddig a japánokon és a házigazda oroszokon kívül a brazilok és az irániak harcolták ki a vb-részvételt.

A csütörtöki játéknapon eldőlt, hogy a 2022-es vb-nek otthont adó Katar szíriai vereségével lemarad a jövő évi tornáról. Az ázsiai vb-selejtezők zárófordulóját kedden rendezik.

Ázsiai vb-selejtezők, 3. szakasz, 9. forduló:

A-csoport: • Koreai Köztársaság–Irán 0–0 • Szíria–Katar 3–1 • Kína–Üzbegisztán 1–0. Az állás: 1. (és vb-résztvevő) Irán 21 pont, 2. Koreai Köztársaság 14, 3. Szíria 12 (7–6), 4. Üzbegisztán 12 (6–7), 5. Kína 9, 6. Katar 7.B-csoport: • Egyesült Arab Emírségek–Szaúd-Arábia 2–1 • Japán–Ausztrália 2–0 • Thaiföld–Irak 1–2. Az állás: 1. (és vb-résztvevő) Japán 20 pont, 2. Szaúd-Arábia 16 (16–10), 3. Ausztrália 16 (14–10), 4. Egyesült Arab Emírségek 13, 5. Irak 8, Thaiföld 2.