Kupáról kupára, bajnokságról bajnokságra

Kupáról kupára, bajnokságról bajnokságra
Hétközben főleg a kupamérkőzésekre összpontosult a figyelem, de több helyen meccseket pótoltak Európában: Franciaországban bajnok lett az AS Monaco, Spanyolhonban pedig aranyközelbe került a Királyi Gárda.

Román Kupa: döntős az Astra

A labdarúgó Román Kupa első elődöntőjének visszavágóján kettős győzelemmel jutott a fináléba a bajnoki címvédő Astra. A temesváriak elleni kiütéses győzelemben két egykori CFR-játékos, Sergiu Buş és Viorel Nicoară is gólt szerzett. Az Astrának 2014 után másodjára nyílik esélye megszerezni a trófeát. A kupa címvédőjét, a Kolozsvári CFR 1907 csapatát az ACS Poli búcsúztatta a negyeddöntőben 11-es rúgások után. A szombati, Bukaresti Dinamó elleni ligakupa döntőjében is érdekelt, a bajnokságban a kiesés ellen küzdő bánságiak erősen tartalékos csapattal álltak ki.

Eredmény (kiemelve a továbbjutó): • Temesvári ACS Poli–Gyurgyevói/Giurgiu Astra 0–3 (gól: Constantin Budescu – 40., Sergiu Buş – 49. és Viorel Nicoară – 83. perc) – továbbjutott az Astra kettős győzelemmel, 7–1-es összesítéssel.

A másik ágon lapzárta után ért véget a Voluntari-i FC–Krajovai Universitatea SK visszavágó, az elsőt találkozót meglepetésre a Voluntari nyerte 1–0-ra. A döntőt május 27-én játsszák a ploieşti-i Ilie Oană Stadionban.

Magyar Kupa: kettős győzelmek

A címvédő Ferencvárosi TC 4–2-re nyert a harmadosztályú Budafoki MTE otthonában a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjének szerdai visszavágóján, így kettős győzelemmel jutott a fináléba. A zöld-fehéreknél a szünetben becserélt Batik Bence 716 nap után tért vissza a pályára. A védő krónikus térdsérüléssel bajlódott, összesen háromszor kellett megműteni a sérült ízületét. A továbbjutás már a párharc első meccsén eldőlt, akkor ugyanis az FTC 8–0-ra nyert.

Hasonlóképpen a Budapesti Vasas is kettős sikerrel jutott a döntőbe: az angyalföldiek a hazai 2–0-s sikerüket követően szerdán 5–0-ra győztek az elődöntő mezőkövesdi visszavágóján. A piros-kékek eddigi hét döntőjükből négyet nyertek meg, legutóbb 1986-ban emelhették magasba a trófeát, akkor éppen a FTC ellen. A zöld-fehérek rekorderként 23. diadalukra készülnek az otthonukban, a Groupama Arénában május 31-én sorra kerülő fináléban.

Eredmények, Magyar Kupa, elődöntő, visszavágó (kiemelve a továbbjutó): • Budafoki MTE (NB III.)–Ferencvárosi TC 2–4 (gól: Csizmadia – 25. és Kovács D. – 49. perc, illetve Kundrák 2 – 21. és 34., Hajnal – 30., 11 m és Moutari – 71. perc) – továbbjutott az FTC kettős győzelemmel, 12–2-es összesítéssel • Mezőkövesd Zsóry FC–Budapesti Vasas FC 0–5 (Berecz – 4., Kulcsár – 28., Saglik – 68., Ádám – 71. és Hangya – 86. perc) – tj. a Vasas kettős győzelemmel, 7–0-s összesítéssel.

Védői vezették Olasz Kupa-győzelemre a Juvét

Az Olasz Kupa szerdai döntőjében Rómában a címvédő Torinói Juventus 2–0-ra verte meg az SS Laziót. A torinóiak már az első félidőben eldöntötték a találkozót, előbb Daniel Alves, majd Leonardo Bonucci talált be Alex Sandro előkészítése után. A Juventus ezzel zsinórban harmadszor (erre korábban még egy csapat sem volt képes), összesen pedig 12-edszer hódította el a kupát. Juve megőrizte esélyét a triplázásra, ugyanis a bajnokságban négypontos előnnyel áll az élen két fordulóval a vége előtt, a Bajnokok Ligája fináléjában pedig a spanyol Real Madrid lesz az ellenfele. Ez a bravúr korábban nyolc csapatnak sikerült, Olaszországból pedig egyedüliként a Milánói Internazionalénak 2010-ben.

Olasz Kupa, döntő: • Torinói Juventus–SS Lazio 2–0.

Primera División: Cristiano Ronaldo aranyközelbe lőtte a Realt

A spanyol labdarúgó-bajnokság korábbról elhalasztott mérkőzésén a Celta Vigo otthonában nyert a Cristiano Ronaldo vezette Real Madrid, így az utolsó forduló előtt újra átvette a vezetést a tabellán. A négyszeres aranylabdás támadó a 10. percben szerezte meg a vezetést, a szünetet követően pedig duplázott. Az emberhátrányba kerülő Celtának sikerült szépítenie, de John Guidetti találatára Karim Benzema rögtön válaszolt, a végeredményt Toni Kroos állította be. A Real csak akkor bukhatja el a bajnoki címet, ha az utolsó fordulóban kikap Malagában, miközben a Barcelona hazai pályán legyőzi az Eibart.

Eredmény, 21. fordulóból elhalasztott mérkőzés: • Celta Vigo–Real Madrid 1–3. A tabellán 37 forduló után: 1. Real Madrid 90 pont, 2. FC Barcelona 87, 3. Atlético Madrid 75, 4. FC Sevilla 69, 5. Villarreal 64, 6. Athletic Bilbao 63, …, 13. Celta Vigo 44, …, 18. Sporting Gijón 30, 19. Osasuna Pamplona 22, 20. Granada 20 – utóbbi három már kiesett.

Premier League: újabb MU döntetlen

A tartalékos Manchester United a Southampton ellen érte el idénybeli 15. bajnoki döntetlenjét – José Mourinho együttese Sergio Romero kapus bravúrjainak köszönhetően (a 6. percben 11-est is védett, Manolo Gabbiadini büntetőjét hárította) szerzett pontot.

Eredmény, a 28. fordulóból bepótolt mérkőzés: • Southampton–Manchester United 0–0. Az állás: 1. Chelsea 90 pont/37 mérkőzés, 2. Tottenham Hotspur 80/36, 3. Manchester City 75/37, 4. FC Liverpool 73/37, 5. Arsenal 72/37, 6. MU 66/37, 7. Everton 61/37, 8. Southampton 46/37.

Ligue 1: csúcsra ért a Monaco

Az AS Monaco szerdán, a korábbról elhalasztott mérkőzésen hazai pályán 2–0-ra legyőzte a Saint-Étienne-t, amivel az utolsó forduló előtt behozhatatlan előnyre tett szert a francia bajnokságban. A hercegségbeliek tudták, amennyiben egy pontot is szereznek hátralévő két mérkőzésükön, 17 év után újra megnyerik a Ligue 1-t. De nem bízták a véletlenre, a Saint-Étienne ellen Kylian Mbappé szerzett vezetést az első játékrészben, a koronát pedig nemcsak a meccsre, hanem a szezonjukra Valére Germain tette fel a hosszabbításban. A Monaco nyolcadik bajnoki címének jogosságához kétség sem férhet, hiszen amellett, hogy a Bajnokok Ligájában az elődöntőig menetelt, a ligában 104 gólt lőve, s hat ponttal előzi meg a címvédő Paris Saint-Germaint.

Eredmény, a 31. fordulóból elhalasztott mérkőzésen: AS Monaco–Saint-Étienne 2–0. A sorrend: 1. Monaco 92 pont/37 mérkőzés, 2. PSG 86/37, 3. Nizza/Nice 77/37, 4. Olympique Lyon 63/36, 5. Olympique Marseille 59/37, 6. Girondins Bordeaux 58/37.