Közel négyszázan daloltak a hétvégén Tordaszentlászlón

Közel négyszázan daloltak a hétvégén Tordaszentlászlón
Tizenhat énekkar, közel négyszáz dalos vett részt a Kolozs megyei Tordaszentlászlón 29. alkalommal megrendezett kórustalálkozón szombaton, június 30-án. Mindenki jókedvűen énekelte a szebbnél-szebb magyar kórusműveket, a kórusok pedig szívesen hallgatták meg egymást. Ebben az évben több olyan énekkar is jelentkezett, főleg Magyarországról, amelyek eddig csak hírből (vagy még úgy sem) hallottak a tordaszentlászlói kórustalálkozóról.

A magyarországi karnagyok elmondása szerint mindannyian jól érezték magukat, értékelték a vendéglátást, és szívesen jönnének vissza Tordaszentlászlóra. Sepsiszentgyörgyi sikernek is tanúi lehettünk az idei kórustalálkozón, ugyanis Erdélyi Ágnes, a veszprémi városi kórus karnagya bejelentette:  a 2019-es magyar kórusok találkozójára jövőre a sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus vegyeskart és karnagyát, Jakab Árpádot hívják meg, aki pár éve vette át a sikeres kórus vezetését. 

Isten dicsőítésére és egyúttal éneklésre buzdította a XXIX. Tordaszentlászlói Kórustalálkozón megjelent kórusokat Lengyel István magyarfenesi református lelkipásztor, az esemény első momentumán, a református templomban megtartott istentiszteleten.

– Az éneklés során dicsőítsük Istent, és adjunk hálát neki. Ha hálát adunk Istennek valamiért, akkor harmóniát teremtünk önmagunknak és környezetünknek. Ha pedig harmóniában élünk, akkor  Isten segítségével le fogjuk győzni a nehézségeinket. A hálaadás, a dicsőítés és az éneklés során   meggyógyul az ember lelke. Dicsérjük tehát együtt Istent – hangoztatta Lengyel István lelkipásztor.

A kórustalálkozó egyik főszervezője, Szőke Zoltán  nyugalmazott lelkész is az éneklésre és Isten dicsőítésére  buzdította a jelenlevőket, majd kitért arra, hogy 1990-ben, az első tordaszentlászlói kórustalálkozón a szervezők úgy döntöttek: addig szervezik meg a találkozót, amíg lesz jelentkező. – Az 1990-es első találkozótól kezdődően mindig voltak, és reményeink szerint lesznek kórusok, akik eljönnek és énekelnek.  Ezzel egymást bátorítsuk, egymás segítő társai vagyunk – mondta Szőke Zoltán.

Boldizsár Zeyk Imre nyugalmazott tanár is szervezőként mondott beszédet, amelyben kihangsúlyozta: - Idén a tordaszentlászlói református templom felépítésének és az első helybéli kórus létesítésének  130. évfordulójára emlékezünk. A templomépítés és kórusalakítás óta eltelt százharminc esztendő, de azóta is zeng az Istent dicsérő, közösséget formáló és megtartó szép magyar ének – hangoztatta Boldizsár. 

Boldizsár Zeyk Zoltán magyartanár szavalata után Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) oszágos elnöke kifejtette: az éneklés által szebbé tesszük életünket, ugyanakkor tiszteljük, átörökítjük elődeink hagyományait.

Meghallgatva a gyerekkórust, többen kedvet kaptak énekelni

A szeles idő miatt a közös éneklésre a templomban került sor Tóth-Guttman Emese, a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD) elnökének vezényletével.  Ezt követően megkoszorúzták a templomkertben Guttman Mihály karnagy, a RMD örökös tiszteletbeli elnöke emlékére állított kopjafát, közreműködött a község fúvószenekara, majd a kórusok felvonultak a falu utcáin. A  helyi művelődési házban megtartott kórusparádén, Tamás-Gebe András polgármester köszöntője után, Tóth-Guttman Emese RMD-elnök a zenei anyanyelv, a szülőföldszeretet megőrzésére buzdított.

  – Hat héttel ezelőtt, miután a Magyar Rádió gyermekkórusa Kolozsváron lépett fel a Farkas utcai templomban, eljöttek Tordaszentlászlóra is, ahol szintén a templomban énekeltek. Erre az eseményre nagyon sok idevalósi gyermek jött el. Közülük többen kedvet kaptak az énekléshez. Heti egy alkalommal próbálunk, állandó létszámunk 17, az életkor 4-13 év közötti. A következő fellépésünk a július végi falunapon lesz  – nyilatkozta Balázs Ágnes karnagy az öt hete megalakult tordaszentlászlói gyerekkórusról. 

A világháló „irányította” a kórustalálkozóra

– Első alkalom volt, hogy a pécsváradi és hosszúhetényi plébánia Szent László kórusa kilépett megszokott környezetéből és a liturgikus szolgálatból, illetve  Magyarország határán túli településen lépett fel. Csütörtökön érkeztünk, ellátogattunk a Tordai hasadékba és a sóbányába is. Nagyon örülünk, hogy itt lehettünk a kórustalálkozón, és betekintést nyerhettünk az itteni énekkarok életébe. Szívesen jönnénk vissza máskor is – nyilatkozta Mericsné Rábai Katalin karnagy.  A karvezetőtől megtudtuk: a két magyarországi településnek, amelyet egy erdő és az azon átvezető öt kilométeres út választ el,  egy plébánosa van. Hat évvel ezelőtt így állt össze a kórus a két település énekelni szerető polgáraiból, és azóta miséken lépnek fel. 

– Az egyik kórustag a világhálón értesült erről a kórustalálkozóról. A tiszadadai Terra-Dada női kamarakórus kilenc éve működik. Az énekkar a község ünnepein és Szabolcs megyei kórustalálkozókon vesz részt. Úgy gondoltuk, hogy most már vállalkozhatunk egy hosszabb útra. Örülök, hogy együtt ünnepelhetünk,  és ittlétünkkel kifejezhettük együvé tartozásunk. A találkozón azt vettem észre, hogy a jelenlevő kórusok főleg olyan műveket választottak, amelyekben Istent dicsérték, ez nekem nagyon tetszett.  Családias, meleg fogadtatásban volt részünk, úgy éreztük magunkat, mintha hazamentünk volna. A kórusban kevés a kottaolvasó, ezért olyan műveket adunk elő, amely nem haladja meg a kórustagok képességét. Szeretem az egységes hangzást, ezért nagy figyelmet fordítok a hangképzésre.  Számunkra terápia a kóruséneklés  – ismertette a kórust Siposné Barna Judit karnagy.       

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!