Koronavírus – A magyar történelmi egyházak nyilatkozatai

Koronavírus – A magyar történelmi egyházak nyilatkozatai

A Romániai Püspöki Konferencia sajtóközleménye

Kedves hívek, szerzetesek, paptestvérek!A koronavírus terjedésének következtében ez a nagyböjti szent idő egy váratlan hangsúlyt kapott, az élet törékenységével szembesít bennünket, és nagyfokú felelősségvállalásra, együttérzésre sarkall.

Mint pásztorok, imáinkról, atyai gondoskodásunkról biztosítunk benneteket, ugyanakkor bátorítani is szeretnénk mindenkit a megpróbáltatás ezen napjaiban, illetve pár jó tanáccsal ellátni, összhangban az állami szervek által hozott óvintézkedésekkel.

A zárt térben szervezett események maximális résztvevői létszámával kapcsolatos hatósági döntést tiszteletben tartva, ahol ez szükséges, a hívek kisebb csoportokba történő eloszlása érdekében javasoljuk a szentmisék számának növelését, vagy a szabadtéri szentmisék bemutatását.

Azon híveink számára, akik személyesen nem vehetnek részt szentmisén, vasárnaponként a bukaresti Szent József székesegyházból próbálunk római katolikus szentmise közvetítéseket biztosítani, amely a köztévé televíziós csatornáin, YouTube csatornáján, illetve a TVR+ csatornán lesz majd követhető. A közvetítések programjáról a későbbiekben fogjuk tájékoztatni az érintetteket. A Mária Rádió hullámhosszain már most bekapcsolódhatunk a közösen végzett imádságokba és a szentmise-közvetítésekbe.

Ugyanakkor bátorítjuk a plébániákat és a különböző vallási közösségeket, hogy használják ki a kommunikációs eszközök adta lehetőségeket, tartsanak ki imában híveik mellett, és tájékoztassák őket a hitélet közösségi megélésnek lehetőségeiről.

Bátorítunk minden plébániát, szerzetesi közösséget, laikus szervezetet, amely szociális-karitatív tevékenységet folytat, segítsék továbbra is a rászorulókat, különös figyelmet fordítva az idősekre, a betegekre, az egyedülállókra, azokra, akik nem hagyhatják el otthonukat.

Csatlakozva Ferenc pápa buzdításához, kérjük a papokat, hogy forduljanak atyai gondoskodással a betegek és azok családjai felé, és buzgón szolgáltassák ki a szentségeket a rászorulók számára. Ez a papoktól folyamatos jelenlétet és készenlétet kíván, ezért kérjük, hogy ebben az időszakban ne utazzanak.

A fertőzés terjedésének megelőzése érdekében fertőtleníteni kell a gyakori emberi érintésnek kitett felületeket. Legyen kézfertőtlenítő minden sekrestyésben, a papok, a ministránsok és a sekrestyések pedig minden szentmise előtt fertőtlenítsék kezeiket. Az áldoztatók legyenek nagyon elővigyázatosak, a koncelebráló papok pedig bemártással áldozzanak (per intinctionem).

Nyomatékosan kérjük, hogy azok a személyek, akik a Covid-19 vírus által fertőzött országokból tértek haza, működjenek együtt a hatóságokkal, és kövessék azok utasításait a járványügyi zárlatra (karanténra), illetve az elkülönítésre vonatkozóan. Kérjük, hogy tartsák tiszteletben a hatóságok által javasolt óvintézkedéseket, és a koronavírussal kapcsolatban is igyekezzenek megbízható forrásokból tájékozódni.

Vallási, kulturális, oktatási és szociális téren is érintett egyéni és társadalmi életünk ezen nehéz időszakában kísérjük imáinkkal a fertőzésben szenvedő testvéreinket, családjaikat   az érintett egészségügyi dolgozókért, és mindazokért, akik a fertőzés terjedésének megelőzésén fáradoznak. Imádkozzunk erre a szándékra a szentmise könyörgéseiben, illetve a szentmisék végén mondjuk el híveinkkel együtt az alábbi imák egyikét.

Mindannyiatokat, családjaitokat, barátaitokat, hazánkat és az egész világot a márciusban ünnepelt Szent Józsefnek, a Szent Szűz jegyesének, Jézus oltalmazójának pártfogásába ajánljuk. Isten áldjon mindannyiunkat, hazánkat és nemzetünket!

+Aurel Percă
bukaresti érsek

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is közlemény bocsátott ki a koronavírus járvány kapcsán, amelyben a Romániai Püspöki Konferencia közleményéhez képest kérik a szentmiséken a kézfogás és a nyelvre áldoztatás elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét.

Felhívás az Erdélyi Református Egyházkerület gyülekezeteinek

Mert békességes tűrésre van szükségetek, hogy az Isten akaratát cselekedvén, elnyerjétek az ígéretet. Mert még vajmi kevés idő, és a ki eljövendő, eljő és nem késik. Az igaz pedig hitből él. És a ki meghátrál, abban nem gyönyörködik a lelkem. De mi nem vagyunk meghátrálás emberei, hogy elvesszünk, hanem hitéi, hogy életet nyerjünk.

Zsid 10,36–39

Minden sorsfordító időben a hitvallásunk a Heidelbergi Káté első kérdésére adott válaszunk kell hogy legyen, amikor arra a kérdésre, hogy mi életedben és halálodban egyetlen vigasztalásod, a válaszunk mindig ugyanaz: akár élünk, akár halunk, nem önmagunké, hanem a Jézus Krisztusnak a tulajdona vagyunk, ő vigyáz és visel gondot rólunk.

Kedves Testvéreim! A világban most kialakuló koronavírus-járvány biztosan sokakat aggodalommal tölt el, de az aggodalom mellett a félelem is ott van a lelkekben. Ebben a különös helyzetben az lenne talán a legbiztatóbb, ha éjjel-nappal Isten házában, együttesen imádkozhatnánk azért, hogy a bajt távoztassa, vegye el rólunk az Úr. A járvány velejárója azonban, hogy emberről emberre terjed, a mi feladatunk pedig az, hogy ne sodorjuk veszélybe embertársainkat vagy közösségünket. Ezért próbáljuk elkerülni a fertőzés lehetőségét.  Református egyházunk mindenkor, már a katekézis idején is azt tanítja tagjainak, hogy a beteg embernek, aki fertőző betegségben szenved, különösen tartózkodnia kell a közösségi alkalmakon való részvételtől, beleértve az úrvacsoravételt is. A hatóságok mindent elkövetnek, hogy hatalmi úton csökkentsék a fertőzés lehetőségét, így mi sem vonhatjuk ki magunkat azon előírások alól, amelyeket a karhatalom előír. A mi református egyházunk rendtartása szerint a presbitériumok felelősek azért, hogy mikor és hol tartunk istentiszteleteket. Így ez esetben is a presbitériumok bölcs döntése szükséges, hogy egy adott helyen miként korlátozzák a közösségi alkalmak megtartását. Az Egyházkerület vezetősége csupán ajánlásokat fogalmazhat meg azzal a szándékkal, hogy segítsen a helyi közösségnek döntései meghozatalában.

Tekintettel arra, hogy a hatóságok betiltották a tanítást az iskolákban, ezért nagy felelősség hárul ránk, hogy a közelgő konfirmáció miatt gyerekeket gyűjtünk össze a felkészítő órákra. Figyelembe véve, hogy a konfirmációi gyülekezet a legnépesebb szokott lenni, s nemcsak a helyi egyháztagok vesznek részt, hanem távolabbról is összegyűlnek a rokonok, azt ajánljuk a gyülekezeteknek, hogy ha lehet, halasszák el a konfirmációt pünkösd vasárnapjára vagy más, későbbi alkalmakra.  Addigra talán már világosabb lesz a helyzetünk – lehet rosszabb is, mégsem esünk abba a hibába, hogy ha akár egy esetben is a fertőzés felüti a fejét, akkor ránk éghet az, hogy nem tartottuk be a hatóságok által előírt szabályokat. Az úrvacsoravétellel kapcsolatosan, amennyiben úgy ítélik meg, hogy a húsvéti úrvacsoraosztás közvetlen veszélyt jelenthet a gyülekezetre, ez esetben el lehet tekinteni az úrvacsoravételtől, csupán az istentisztelet megtartására korlátozva az ünnepet.  A fentiekre való tekintettel mi is elhalasztjuk a tavaszra tervezett püspöki vizitációkat, valamint a május 23–24-re kitűzött marosvásárhelyi egységnapi rendezvényt is.

Ezen ajánlások figyelembe vételével kérem a presbitériumokat, hogy felelősségük teljes tudatában döntsenek az alkalmak megtartásáról. Jelen levelünkkel nem szeretnénk pánikot kelteni, csupán megóvni szeretnénk tagjainkat a lehetséges veszélytől, mivel az egyház is emberi közösség.

Felkértük a média- és a sajtó képviselőit, hogy ebben a válságos időszakban több teret nyújtsanak arra, hogy gyülekezeteinket elláthassuk a médián keresztül is, igehirdetési szolgálattal és vigasztaló szóval. Mivel kevesebb alkalommal fogunk tudni közösségbe menni, kérjük a gyülekezeteink tagjait, hogy odahaza, családban vagy egyénileg imádságaikban hordozzák közösségük, népünk és az egész világ sorsát.Kató Béla, püspök

*****************************************************

Az Evangélikus-Lutheránus Egyház felhívása

Kedves Testvérek!

A koronavírus gyors terjedése miatt, felelősséget érezve egyháztagjaink iránt arra kérjük Testvéreinket, hogy tartsák be a hatóságok által előírt óvintézkedéseket.

Kezeljék felelősséggel a helyzetet, kerüljék a nagy tömeget és amennyiben betegek, lázasak, influenzások ne vegyenek részt a vasárnapi istentiszteleteken, hanem otthonról lélekben és imával kapcsolódjanak be lelki alkalmainkba.

Egyházunk szokásaitól eltérve a járvány ideje alatt hagyják el a köszöntő kézfogást, az úrvacsora kiszolgáltatásánál ne igyanak közös kehelyből, hanem használjanak egyhasználatú poharakat vagy egy szín alatt úrvacsorázzanak, az ostyát minden esetben tenyerükre véve.

Közös imára hívjuk Testvéreinket a megfertőzöttek gyógyulásáért, a járvány megszűnéséért, valamint azokért, akik ennek megakadályozásán fáradoznak.

Isten kegyelmében bízva nyugalmunkat megőrizve és hitünket megerősítve tartsunk ki a megpróbáltatás idején.

Köszönettel: A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház Vezetősége

****************************************************************************A Magyar Unitárius Egyház közleménye

A Magyar Unitárius Egyház Képviselő Tanácsának Elnökségét aggodalommal töltik el a koronavírus terjedésének fejleményei. A kialakult helyzetre való tekintettel felhívjuk egyházunk tagjainak és a tágabb közösségnek a figyelmét az illetékes állami hatóságok kötelező rendelkezéseinek és ajánlott óvintézkedéseinek betartására. A járvány időszakában igyekezzünk mindnyájan felelősségteljesen megnyilvánulni az alábbiak szempontjából is:

– betegen vagy fertőzöttgyanús egészségügyi állapotban ne vegyünk részt a vasárnapi istentiszteleteken, az alkalmi szertartásokon és más csoportos összejöveteleken;

– az istentiszteletek és szertartások keretében, akárcsak más személyes találkozások alkalmával mellőzzük a hagyományos kézfogást;

– a betegekhez, a fertőzöttgyanús embertársainkhoz és hozzátartozóikhoz viszonyuljunk együttérzéssel és könyörületesen;

– a külföldről hazatértek iránt és az idegenekkel szemben viseltessünk megértéssel és ne tekintsük őket feltétlen veszélyforrásnak.

Az istentiszteletek és szertartások esetében foganatosítandó intézkedések:

– az istentiszteleteken történő részvétel tekintetében kötelezően tartsák be a résztvevők 100 fő alatti összlétszámára vonatkozó állami hatósági rendeletet;

– az istentiszteleti helyszíneken küszöböljék ki a zsúfoltságot, biztosítva a résztvevők közötti kötelező távolság (legalább 2,5 méter) betartását;

– az istentiszteleti alkalmakra tervezett ünnepségeket és tevékenységeket (műsorok, vasárnapi iskolai tevékenység stb.) függesszék fel;

– biztosítsák az istentiszteleti helyek fertőtlenítését, valamint a résztvevők kézfertőtlenítésének feltételeit;

– halasszák későbbi időpontra a hiterősítő imaheti istentiszteletek megtartását;

– a keresztelési szertartásokat kizárólag rendkívüli indokoltság esetén tartsák meg;

– halasszák el a konfirmációi ünnepségeket;

– az esküvői szertartásokat lehetőleg halasszák el;

– a temetési szertartások esetén fokozottan tartsák be a kötelező és szükséges óvintézkedéseket.

Egyéb egyházközségi tevékenységekkel kapcsolatos rendelkezések:

– az egyházközségi csoportos tevékenységeket (bibliaórák, nőszövetségi és ifjúsági összejövetelek, szeretetvendégségek stb.) függesszék fel;

Az Egyházi Képviselő Tanács Elnöksége továbbra is figyelemmel követi a járvány terjedésével kapcsolatos hatósági intézkedéseket; az egyházilag is lényeges tudnivalókról haladéktalanul tájékoztatjuk a közvéleményt, beleértve a húsvéti istentiszteletekkel és úrvacsoravétellel kapcsolatos rendelkezéseket.

Az isteni gondviselésben bízva imádkozzunk együtt a betegek gyógyulásáért, egészségünk védelméért, az e célért munkálkodó egészségügyi alkalmazottakért, kutatókért és más szakemberekért.

A Magyar Unitárius Egyház Képviselő Tanácsának Elnöksége